Ce materii/cursuri lipsesc din scoli?

Posted by

Se pretinde ca scoala te educa si formeaza viitorii cetateni ai societatii. Cum? Nu intru in detalii ca nu vreau sa intram in teoria conspiratiei si sa zic ca e doar o forma de dresaj. Dar nu inteleg de ce nu poate fi utila.

Daca rolul scolii si al educatiei este sa formeze cetatenii si fiecare sa se poata adapta in societate atunci sa-i educam ca atare.

Nu inteleg de ce exista atatea materii inutile, pe care tu, ca om obisnuit nu le vei folosi niciodata in viata reala. Ar trebui sa existe specializari, adica de mici copii cu anumite inclinatii sa se poata specializa in acel domeniu.

Cu tot respectul, consider ca da, este nevoie ca pana la un moment dat copilul sa invete de toate ca sa isi formeze un minim de cultura generala. Dar nu cred ca e nevoie sa intram in asa de multe detalii. Daca nu sunt istoric, nu trebuie sa stiu intre ce ani a domnit Stefan cel Mare. De asemenea, nu trebuie sa stiu ce inaltime are cel mai inalt munte din Romania sau cum functioneaza rinichii la caine. Pot trai si fara aceste informatii inutile.

De ce insa nu ii invatam pe copii si chestii de care chiar au nevoie in viata?

Propun urmatoarele cursuri:

  • finantare/gestionare bani + modalitati de economisire
  • antreprenoriat – ce inseamna, cum poti deveni antreprenor, care sunt riscurile, care sunt avantajele?
  • motivatie + perseverenta – doua dintre cele mai importante lucruri in viata
  • sanatate – cum sa te mentii sanatos, ce sa faci, la ce sa ai grija
  • ecologie – ce poti recicla, cum poti recicla, ce poti refolosi etc.
  • nutritie – ce sa mananci ca sa fii sanatos, sa te pastrezi sanatos, cum sa mananci, cand sa mananci s.a.m.d;
  • politica – cine ne conduce? stie cineva? ce e ala guvern, ce e ala parlament? ce rol are presedintele, ce rol au restul?
  • prim-ajutor – daca cineva se ineaca cu mancare langa noi, suntem in stare sa-l resuscitam, sa-l ajutam sa nu moara? cati dintre noi stim asta?
  • circulatie – o buna parte dintre copii vor deveni la un moment dat soferi, de ce sa nu-i invatam de mici? cum sa conduca, care sunt riscurile, cum sa fie responsabili.

Ar trebui sa-i invatam si cum sa-si caute un job, ce sa caute la un job, cum este un job, cum sa-si faca un CV sau o scrisoare de intentie si nu numai.

Sunt o gramada de chestii absolut necesare pe care ii putem invata pe copii.

Daca ne dorim o lume mai buna, de ce n-o facem?


sursa imagine: pexels.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *