Cum o sa arate limba romana in 50 de ani avand in vedere bombardamentul cu reclame gen binging

Da, despre asta vreau sa vorbim astazi. Sunt curios si putin ingrijorat, de ce sa nu marturisesc. Sunt curios cum o sa arate limba asta romana peste 50 de ani. Ma rog, presupunand ca pana atunci mai exista omenirea asa cum o stim noi, impartirea geopolitica ramane la fel etc. Am indoieli mari, insa sa dea Domnul sa ma insel. Nu cred ca e ceva mai nenorocit ca razboiul pe lumea asta. 
sursa


Sa revenim totusi la subiect si hai sa lasam chestiile astea triste. E normal ca o limba sa evolueze de-a lungul timpului. E clar ca acum doua mii de ani nu se vorbea aceeasi limba ca azi. De-a lungul timpului, evident ca s-au mai adaugat cuvinte. O parte din ele desigur preluate din alte limbi, de la slavi, de la turci, de la germani etc. De la cine a mai trecut pe la noi prin tara si au fost cativa. 

Ma gandesc la „blugi” si „adidasi”, doua cuvinte intrate in vocabular undeva prin anii ’90, derivate de la cuvintele din limba engleza (americana) „blue-jeans” si al doilea de la o marca de pantofi sport, „Adidas”. 

Ma rog, sunt si nu prea mai sunt folosite. Sa zicem ca or sa dispara, in blugii au fost inlocuiti de jeansi, care nu au echivalent in limba romana. Daca sa zicem ca in cazul asta asta e, e ceva util pana la urma, nu la fel mi se pare si daca vorbim de alte cuvinte.

Corporatist fiind, vocabular stalceam! Da, in corporatie se vorbeste uneori cel putin o rom-engleza. Pe de o parte din eroare (oameni care vorbesc frecvent in engleza) pe de alta parte din prostie sa-i zicem asa sau ma rog, din comoditate. 

Ma gandesc la celebrul „asap”, „eod”, „sa ne focusam”, „am aplicat” etc. Pentru toti acesti termeni avem echivalent in romana insa e mai comod si mai „cool” probabil sa folosim aceste cuvinte. Na, eu acum nu mai stau cu adolescenti insa sunt convins ca ei folosesc mult mai multe cuvinte in engleza.

Ca atare, am dreptat sa afirm ca peste 50 de ani (maxim), limba romana va fi complet dar complet diferita? Ma astept la o varianta cu multe, multe, multe cuvinte din engleza sau derivate. 

Nu stiu, voi ce ziceti? Eu tot cred c-o sa fim cu totii canuta om sucit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *