Pareri filme | Kink Arthur: Legenda Sabiei | 2017

Lupta este in toi. Oameni si magi au existat dintoteauna, dar de obicei se intelegeau. Asta pana cand Mordred, un mag rau a preluat puterea. El a dezlantuit fortele raului, atacand Camelot-ul, cam ultima reduta ce a mai ramas in picioare. De partea cealalta, regele Uthern Pendragon, stapanul celebrei Excalibur, se opune. Cand insa nu toti ai luni sunt ai lui, cand ramane fara sotie din cauza ca aceasta este un pic ucisa, nu prea are de ales si-si lasa fiul sa se duca pe apa sambetei. La propiu, asemeni lui Moise, micul Arthur aluneca intr-o barca ce il duce departe de ochii dusmanilor, spre Londinium.

Tragedia pe care a suferit-o de mic, si-a pus amprenta asupra vietii sale ulterioare. Nu-i usor sa-ti vezi parintii ucisi si sa traiesti fara ei, mai ales cand casa ta este un… bordel. Mediul de viata in care creste, ne prezinta peste ani, un Arthur care nu are nici o legatura cu personajul istoric sau cu cel pe care l-am mai vazut noi in filmele de pana acum.

Este un Arthur de cartier, un baietas pus pe smardoiala, camatarie, taxa de protectie, furt din buzunare si asa mai departe. Fiindca are calitati de lider de mic totusi, este un mic sef de banda cu care face legea in cartierul de prin port, cam acolo isi facea veacul.

Peste vreo 15 ani, actualul rege procedeaza cam ca Irod, cheama toti barbatii de o anumita varsta sa incerce sa scoata sabia Excalibur din stanca. El stie ca cine va reusi, este urmasul lui Pendragon si evident, un pericol pentru sine. Este de asemenea, ingrijorat de faptul ca sabia s-a aratat acum si vrea sa-si elimine adversarul.

Arthur, scoate sabia si de aici viata sa se complica extrem de mult. Este nevoit sa fuga si sa-si accepte destinul, in ciuda faptului ca nu vrea. Nu vrea sa-si infrunte problemele si sa-si ia soarta in maini, ar prefera sa fuga de responsabilitate.

Are loc initierea in tainele vietii sale, cu momente de flash-back ce au menirea sa-l vindece si cu un drum tainic, ce are menirea sa-l caleasca si sa-l vindece. Diamantul trebuie slefuit, nu conteaza cat talent ai, daca nu-l cultivi, daca nu muncesti, daca nu te descoperi, nu vei face nimic. Cam asta este si mesajul filmului, care ne prezinta un drum intortocheat si greu, ce transforma un baiat intr-un barbat si un boss de cartier intr-un rege.

Se desprinde si ideea ca nimeni nu poate reusi de unul singur, totdeauna ai nevoie de prieteni. Cu cat esti mai sus, cu atat ai nevoie de prieteni mai sus si cu mai multe skill-uri ca tine.

Fiindca destinul sau este intr-un fel anume, karma nu-l lasa in pace si Arthur va trebui pana la urma sa-si accepte soarta si sa-si primeasca mostenirea constient de darurile primite si de rolul sau in viata.

Va trebui sa faca asta intr-un decor mixt, intr-o lume medievala cu accente de viitor. Mediul in care are loc acest film este unul combinat. Este ca si cum amesteci castelul Huniazilor de exemplu cu chestiile 3D, magie si din astea. Ca sa fac o alta paralela, e ca si cum ai lua filmele de la Marvel sau DC Comics si le-ai amesteca cu filme gen Burebista, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran si asa mai departe.

Reiese o combinatie interesanta pana la un punct, desi uneori pare cumva sa fie un film nehotarat, ce oscileaza cand intr-o parte cand alta. Cand insa reiei o poveste pe care au mai reluat-o si altii, e clar ca ai nevoie de o abordare noua, dintr-o alta perspectiva, ca sa nu te repeti si sa nu fii penibil. Asta s-a reusit, cu siguranta nu seamana cu alte filme pe tema asta.

Desi nu este un film epic, genul de film pe care sa-l povestesti copiilor peste ani, este totusi un film pe care se merita sa-l vezi. Este un film muncitor, ce nu te da pe spate neaparat, dar cu care nici nu-ti pierzi timpul si nu te plictiseste. In acelasi timp, nici nu-ti va ridica peste limite nivelul entuziasmului dar daca esti in cautarea unui film fantastic, atunci ti-l recomand.

In incheiere, cred ca Arthur acesta este cam cel mai simpatic pentru publicul larg, fiindca el nu este un invingator, sau cel putin nu de la inceput. Este un baiat dintr-o mahala ce reuseste pana la urma in viata, dar tarziu.

Caracteristica lui principala este ca e un underdog si tuturor ne plac underdogii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *