Piramidele ar trebui dărâmate

Piramidele ar trebui dărâmate

Pentru cine nu putea să doarmă de grijă, se pare că cercetătorii sunt un pic mai aproape de a descifra misterele piramidelor.

În altă ordine de idei, deși am mai scris despre asta, numai mie mi se par ciudate și înfricoșătoare toate aceste monumente? Adică noi avem tendința să facem să pară extraordinar toate chestiile făcute în trecut gen dar nu ia nimeni în calcul și eforturile depuse.

Adică, ca și în cazul Taj Mahal, în cazul de față este vorba despre nebunia unui singur om care a pus la lucru sute de mii sau poate milioane de oameni. De ce? Pentru orgoliul propiu și personal. Și noi mergem și admirăm astea acum, suntem „wow!” ce tare! Da, e tare, e adevărat. Dar știm și cum s-au construit?

S-au lămurit cercetătorii, era vorba de sclavi sau de oameni, muncitori plătiți? Chiar și dacă erau muncitori plătiți, îți dai seama cât a costat un asemenea proiect și în ce hal a sărăcit populația? Mă îndoiesc însă că pe vremea aceea erau oamenii plătiți sau plătiți foarte bine. De ce ar fi făcut-o? Conducătorii acelor vremuri (nu că azi ar fi diferit) erau atotputernici, era mult mai simplu pentru ei să-i pună direct la treabă pe oameni fără să-i mai și plătească.

Ca să fac o comparație, tu plătești câinele să-ți aducă papucii? Nu, îi dai adăpost și mâncare dar nu și bani pe deasupra.

În fine, ce voiam să spun de fapt, este că dintr-un anumit punct de vedere consider că toate monumentele astea ar trebui dărâmate. Nu la propiu, dar ar trebui dărâmat mitul din preajma lor și dărâmată aura de mister și de frumusețe. Sunt periculoase și în felul lor sunt la fel de mizerabile și murdare ca și Auschwitz de exemplu fiindcă la rândul lor au costat sudoare, sânge și vieți omenestei. Și doar din cauza orgoliului unui singur om, să nu uităm asta.

De ce nu sunt însă înfierate? E simplu, produc bani și câtă vreme ceva produce bani, cineva va folosi acel ceva, absolut indiferent despre ce e vorba.

Sursă imagine: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *