ilustratie alb negru doi pesti

3 tipuri de sosuri pentru peste

Imi place pestele dar e unul din felurile care nu pare ca se bucura de tot potentialul, in Romania. Vezi aici care e cel mai gustos peste pe care il gasesti in Romania, evident, dupa parerea mea. La orice peste insa si aproape oricum l-ai gati ai nevoie de inca ceva: un sos adecvat.

Si cand zic sos, nu ma refer la ketchup din tub trantit peste sau sos de soia. Sunt prea simple si nu suficient de satisfacatoare. Sunt evident si sosuri mult mai complexe de atat, care potenteaza gustul preparatului. Si asta a fost si scopul meu, sa gasesc 3 tipuri de sosuri pentru peste, simple si gustoase.

Sosuri pentru peste

Sos Salmoriglio

Numele vine din sudul Italiei, din latinescul salimuria care inseamna saramura. Este un sos care poate fi combinat si cu retete de carne, nu doar cu peste. Dar pentru carne ai mai multe variante, deci hai sa vedem cum ar fi pentru peste.

Ai nevoie de: cimbru, zeama de lamaie, mustar (de preferat Dijon), sare, unt nesarat (inmuiat) si ulei de masline. Pe scurt, cam toate astea se pun intr-un mixer si se amesteca pana iese sosul legat. Uleiul de masline se adauga la sfarsit si se incorporeaza usor, ca la maioneza.

Rezulta un sos destul de gros, bine asezonat insa si gustos.

Exista si variatii: poti sa pui patrunjel in loc de cimbru, sa nu mai pui unt si sa pui doar ulei de masline, sa pui si usturoi si tot asa.

Uite aici o varianta de reteta.

Sos cu smantana si marar

Un clasic, care cred ca merge foarte bine si cu carne, la fel ca si cel de mai sus. Seamana cu grecescul tzatziki cel putin pana la un punct.

Ingredientele sunt: smantana, niste mustar, zeama de lamaie si marar. La fel ca si mai sus, se amesteca pana capata consistenta.

Fata de cel mai sus, ar trebui sa fie ceva mai light. Asta pentru ca smantana este mai putin gretoasa decat untul. Merge de exemplu cu somon – care e deja un peste gras – dar si cu fructe de mare de exemplu.

O varianta de reteta aici.

Salsa Rosa

Un sos de origine spaniola, dupa cum ii spune si numele. Este un sos un pic mai greut – nu de facut ci pentru digestie ma refer.

Aici avem elemente semi-preparate, recombinate. Evident, cine vrea sa munceasca mai mult, poate folosi ingrediente home made si va fi cu atat mai bun.

Ingredientele sunt: maioneza, ketchup, zeama de lamaie, whisky, sos de Tabasco (sau ceva echivalent). La fel ca si mai sus, combini astea si amesteci frumos pana cand obtii o pasta omogena si consistenta.

Uite o reteta aici.


M-am rezumat doar la aceste 3 tipuri de sosuri pentru peste din mai multe motive:

  • nu am vrut sa le iau in calcul pe cele care presupun preparare impreuna cu pestele
  • am incercat pe cat posibil sa le evit pe cele foarte complicat de facut
  • de asemenea, am incercat sa evit retetele care contineau mormante de unt, lapte, smantana etc. toate la un loc

Sosurile de aici mi se par suficient si de simple dar si gustoase in acelasi timp si usoare.

Desigur, daca n-ai chef de toate astea, un mujdei de usturoi cu niste iaurt turnat peste el, te scoate oricand din necazuri.

Pofta buna si daca ai o reteta preferata de astfel de sos, te rog, lasa-mi un comentariu, incerc sa-mi extind plaja de retete.


sursa imagine:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *