Anul trecut am sarbatorit 100 de ani de la infiintarea Romaniei, asa cum o stim noi astazi si recent, am sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 decembrie, asa cum stim cu totii.
Ce a insemnat insa aceasta Mare Unire?
Poate e cazul sa ne amintim un pic ce s-a intamplat la acele momente si cum s-a infiintat. Nu intru eu in toate detaliile istorice, nu sunt istoric de altfel si as vrea sa vorbim doar despre esential.
Despre continuitatea stramosilor nostri pe aceste meleaguri s-a tot scris. Sunt diverse izvoare istorice care atesta acest lucru, sunt insa si surse care le contesta si tot asa. Din punctul meu de vedere, este destul de clar ca vatra poporului roman este aici. Clar, de-a lungul timpului au avut loc destule amestecuri cu alte triburi/ populatii s.a.m.d. Cred ca era ceva normal pentru perioada respectiva, cand oamenii nu prea stateau pe acasa si mai si pofteau la avutul vecinilor.
Exista de asemenea in istoria noastra informatii despre dorinta romanilor de a fi uniti sub o singura tara, un singur drapel, un singur tricolor. Asta s-a intamplat in 1918, pe 1 decembrie 1918, si este ceea ce noi numim azi Marea Unire de la 1918.
Mica Unire
A avut loc la 1859 cand s-au unit Tara Moldovei cu Tara Romaneasca. Unirea aceasta a avut loc sub suzeranitatea turcilor, era perioada cand turcii si austro-ungarii erau foarte influenti, adevarate puteri mondiale.
In 1877-1878, a avut loc razboiul de independenta, cand Regatul Romaniei a devenit independent.
Marea Unire 1918
La 1918 are insa loc ceea ce populatia isi dorea sa se intample de foarte mult timp si anume Marea Unire. In aceasta perioada, Basarabia, Bucovina si Transilvania se unesc cu Romania.
Unirea a avut loc pe fondul intrarii Romaniei in razboi de partea Antantei, acesta fiind si scopul acestei actiuni. A fost un eveniment favorizat de o serie de factori cum ar fi prabusirea Imperiului Austo-Ungar si al celui Rus, actiunea elitelor romanesti si Austro-Ungare etc.
Un rol foarte important l-a avut, desigur, regele Ferdinand. Acesta a acceptat improprietarirea taranilor si votul universal. De asemenea, a refuzat sa incheie pace la intalnirea de la Buftea si a militat pentru intrarea in razboi, pas necesar spre realizarea Unirii.
O alta figura importanta a perioadei a fost Regina Maria, ce a avut un rol politic foarte interesant dar mai mult decat atat, a fost implicata activ in conflict. Practic, ajuta la tratarea ranitilor si evident, prezenta ei activa in spatiul public, cred ca a ajutat la cresterea moralului trupelor.
Unirea nu s-a terminat insa aici, abia a inceput. Asta pentru ca a fost nevoie de mai multi ani si mai multe eforturi diplomatice pentru ca aceasta unire sa fie recunoscuta. Tari precum Uniunea Sovietica nu au recunoscut niciodata aceasta unire. Mai mult decat atat, pe la 1940, in acele vremuri tulburi, au existat diverse planuri de dezmembrare ale Romaniei si impartirea lor intre tari mai mult sau mai putin vecine.
Din 1990, Romania sarbatoreste 1 decembrie ca fiind ziua nationala a Romaniei, nu 23 august asa cum era pana atunci, in perioada comunista.
Despre Marea Unire 1918
Ce-am scris eu pana acum despre unire este cumva asa, un soi de trailer sau nici macar. A fost o actiune prea ampla pentru a fi de ajuns un singur articol sa vorbim despre asta. Sunt multe discutii in jurul acestui subiect si mai nou, exista si o carte pe aceasta tema.
Evident, aceasta se numeste MAREA UNIRE 1918 ROMANIA MARE – Acte si Documente si arata ca in poza de mai sus, una dintre variante. Desi continutul este acelasi, exista mai multe variante de prezentare. Varianta standard, cea copertata ca in poza de mai sus, dar si o editie de lux de exemplu, imbracata in piele in culorile tricolorului.
Pe format A4, cartea este scrisa de Prof. Univ. Dr. Vasile Puscas si contine tot ce trebuie sa stii despre unirea de la 1918. Este o carte lansata sub egida editurii STUDIA si poate fi comandata de pe site-ul dedicat Marea Unire 1918.
Nu de alta dar cred ca e important pentru noi toti sa stim cum am ajuns aici si cum am fost. Macar sa stim de ce sa ne plangem si cum s-a ajuns sa ne plangem de tara in care locuim – sau am locuit.
sursa imagine: pizabay.com si mareaunire1918.ro