Ca membru al comunitatilor ce tin de web de pe reddit, vad destul de des intrebari cu privire la cum sa incepi un blog. Sunt oameni care vor sa scrie si nu stiu de unde sa inceapa sau cum sa procedeze. Probabil de aceea si aleg sa scrie pe platforme gratuite sau in social media.
Din punctul meu de vedere insa, daca vrei sa intri in comunitatea bloggerilor, daca crezi ca ai ceva de spus, atunci e bine sa incepi de la inceput intr-un mod profesionist. Si nu, nu e suficient doar ce scrii! Desigur, continutul conteaza dar nu e vorba numai despre atat.
Este un subiect foarte amplu si evident, foarte greu de acoperit intr-un singur articol. Ca atare, astazi nu voi vorbi despre tot ce inseamna blogging ci doar despre o parte tehnica a acestui fenomen si anume web hosting.
Cum iti faci un blog?
Daca nu vorbim acum de un magazin online sau un site cu stiu eu ce functionalitati, atunci un blog iti poti face singur.
Sa spunem ca te mananca degetele sa scrii, faci ceva foarte misto sau ai trait momente foarte interesante si simti nevoia sa le impartasesti si cu ceilalti si vrei sa faci asta pe un blog.
Pai primul pas, este sa-ti alegi un nume. Si incearca sa nu fie cliseic gen lumealui x, Xscrie, Xciteste, Xdanseaza etc. Daca nu ai nicio idee si blogul tau nu e unul de nisa, atunci iti poti alege un clasic prenumenume.ro. Daca scrii despre unghiile de la picioare de exemplu, atunci de preferat ar fi ca blogul tau sa aiba numele gen unghiidelapicioare.ro sau ceva de genul. Din punct de vedere SEO, este foarte, foarte important.
Dupa ce ai ales numele, al doilea pas este cel ce tine de web hosting. Pe scurt, o solutie de web hosting este locul unde va fi blogul tau postat. Tot ce inseamna baza de date, informatii, tehnica etc. si formeaza blogul tau, are nevoie de gazduire. Pentru asta ai nevoie de o firma specializata, care sa-ti ofere astfel de solutii. Desigur, daca ai cunostinte vaste in domeniu atunci iti configurezi singur serverul cu tot ce trebuie si iti gazduiesti singur blogul. Dar daca ai astfel de cunostinte, nu citesti acest articol.
Cum aleg o solutie de web hosting?
Fiind la inceput, este posibil sa nu intelegi toti termenii sau mai exact ce ti se ofera pentru un pachet sau altul. Evident, exista o ampla oferta de astfel de solutii atat in tara cat si in strainatate. De asta este important sa stii ce sa alegi si pe baza a ce. Desigur si bugetul este important dar nu costul unui pachet de hosting ar trebui sa fie totusi elementul principal.
Sa ne uitam pe pachetele de mai jos.
Hai sa vedem, care este diferenta intre aceste pachete? In afara de cea de pret, care este evidenta. Ca sa incep cu sfarsitul, daca ma intrebi pe mine, eu as alege in acest moment pachetul de hosting Ecommerce SSD.
De ce?
Pentru ca mi se pare cel mai avantajos in raport calitate – pret din mai multe motive.
Hai sa vedem un pic care sunt diferentele sau de ce sa alegi acest pachet si o sa incercam sa trecem un pic prin fiecare detaliu in parte.
Spatiu stocare SSD – inseamna ca blogul tau va fi gazduit pe un SSD, cu cat mai mare, cu atat mai bine, normal. Desigur, daca ai un blog si este la inceput, nu iti trebuie mai mult de 10 GB, e de ajuns – evident, in timp, in functie si de cat de mult incarci pe site (poze, poate video etc.) vei avea nevoie de mai mult spatiu de gazduire.
Trafic lunar – ai nelimitat pentru toate pachetele. Asta inseamna ca poti avea cati vizitatori poti atrage tu in fiecare luna, fara sa existe o limitare din partea hosting-ului.
Back-up extern – foarte, foarte important! Este o optiune vitala si probabil primul lucru pe care ar trebui sa-l faci dupa ce iti faci blog-ul! Este perfect ca fiecare pachet are o astfel de optiune. Se poate oricand ca site-ul tau sa fie virusat sau firma de hosting sa piarda serverele etc. S-a intamplat acum doi ani, au disparut o gramada de bloguri din Romania din cauza asta.
Subdomenii – asta inseamna ca de exemplu, eu as putea sa-mi creez subdomenii de genul forum.haruna.ro.
Adrese de e-mail – aici sunt diferente, primul pachet iti permite sa ai 100 de adrese de mail si celelalte nelimitat. Cand zic adresa de mail, aici, in acest context, inseamna o adresa de mail cu domeniul tau de genul: ionelapopescu@haruna.ro, nu vorbim de adrese de gmail etc.
Baze SQL – nu voi intra in detalii, este vorba despre baza de date din spatele oricarui site
Domenii gazduite – asta inseamna ca fiecare pachet de hosting iti ofera posibilitatea de a gazdui mai multe bloguri. De exemplu, sa spunem ca am 5 bloguri: haruna1, haruna2, haruna 3, haruna4, haruna5. Daca aleg primul pachet de hosting, atunci pot gazdui primele 3 bloguri pe acel pachet si imi trebuie alt pachet pentru urmatoarele 2. Daca aleg ultimul pachet de hosting pot gazdui cate domenii vreau eu.
Certificat SSL – de asta recomand ultimul pachet. Certificatul SSL, este ceva ce in 2020, a devenit obligatoriu pentru fiecare site in parte. Practic, certifica faptul ca site-ul tau este securizat dintr-un anumit punct de vedere.
Pentru ultimul pachet, daca il alegi pe acela, vei primi si un domeniu gratuit „.ro”. Daca sa fie .ro sau .com sau alta extensie… e discutie lunga si o pastram pentru data viitoare.
sursa imagini: pixabay.com si gazduire.ro