Cele mai scarboase mancaruri din lume

Cele mai scarboase mancaruri din lume

Cel putin uneori sunt gurmand si apreciez o mancare buna. Si mai sunt de parere ca daca te duci intr-o tara, este misto sa incerci mancarea locala. Da, poti manca snitel cu cartofi prajiti peste tot dar pe aia ii poti manca oricand acasa. Sunt insa cateva chestii pe care nu le-as incerca, cele de mai jos mi se par cele mai scarboase mancaruri din lume.

Sunt insomniac de fel si cel putin uneori ma uit la emisiuni despre gatit sau la documentare de genul. Sau la emisiuni de genul Survivor, unde anumiti oameni merg pe la diferite triburi si traiesc cu ei o perioada.

Emisiunile de genul acesteia Bizarre Foods with Andrew Zimmern mi-a placut mult. Acolo am si vazut eu o parte dintre cele mai scarboase mancaruri din lume, asa cum le consider eu.

Eu nu sunt genul mofturos, de exemplu, n-as avea o problema in a manca insecte prajite (daca nu sunt gandaci de bucatarie sau din aia de baie) dar pe astea de jos… nu le-as incerca.

De asemenea, daca esti curios, exista si muzeul celor mai scarboase mancaruri din lume, in Malmo.

Cele mai scarboase mancaruri din lume

Balut

Este o mancare foarte scarboasa din punctul meu de vedere. Cand am vazut emisiunea respectiva chiar mancam si asta m-a facut sa ma opresc.

Balut, este un gen de mancare din Filipine. Vorbim aici de oua de rata pe jumatate eclozate si apoi fierte. Se mananca astfel jumatate de embrion dezvoltat cu pene si oase cu tot. Bleah. Sunt convins ca e o mancare aparuta din saracie, inteleg, dar eu unul nu as incerca asa ceva, mi se pare scarbos de-a binelea.

Liliac prajit

Bleah. Aici nu m-ar deranja carnea in sine, de ce sa mint. Dar nu-mi place cum se prezinta. Practic il vezi pe piata cu tot cu cap si nu arata deloc bine dar deloc.

Mi-ar fi scarba cumva prin asociere, un soi de scarba morala sa zic asa. Cumva din acelasi motiv nu as manca nici caini sau pisici. Nu carnea m-ar deranja ci sursa in sine, cum sa-l mananci pe Lassie?

Vin de… soareci

Dap, ai auzit bine. Se intampla undeva prin Korea si China si se face in felul urmator: se ia vin de orez si se pune in el soareci. Mai exact pui de soareci, de vreo 2 zile. Dupa ce se fermenteaza un an, se bea. Dupa ce se bea asta cica se cam mananca si soarecii din sticla.

Cam cum facem noi cu visinele din visinata. Bleah.

Casu Marzu

Iti place branza? Cat de mult? Hai sa vedem. Si testul suprem cred ca e Cazu Marzu. Este o branza facuta in Italia, in zona Sardiniei si interzisa prin lege. Cu toate astea, evident ca inca se mai fabrica local.

Este scarboasa pentru ca este o branza care contine… viermi. Da, am scris bine. Se face ca o branza normala, asemanatoare celor denumite pecorino. Insa se lasa deliberat afara gen ca sa fie inseminata de catre o musca, care isi depune oule in ea.

Astfel apar larvele care isi si fac de cap pe acolo. Aparent, ce fac ele digera cumva branza si interiorul devine oarecum lichid.

Din punctul meu de vedere, ai voie sa mananci asa ceva intr-o situatie de criza. Nu stiu, esti rupt de foame pe o insula pustie, ceva de genul altfel… bleah.

Vezi aici daca esti curios

Oua de baieti virgini

N-am tradus gresit desi accept ca e o traducere mot a mot. Este un fel de mancare chinezesc, cu numele sau original „Tong zi dan” sau „Tóngzǐdàn”. Nu sunt sigur.

Aparent, a mai fost si inclusa de catre guvernul Chinei pe lista mancarurilor culturale traditionale. Se face in Dongyang, in perioada sarbatorilor de primavara gen.

Nu stiu daca este o mancare cumva inventata de vreun pedofil sau care e treaba cu ea dar bleah.

In principiu, vorbim de oua fierte. Problema este in ce se fierb aceste oua, pentru ca se fierb in urina baietilor, de preferat acestia sa aiba sub 10 ani. Asta pentru ca se vrea a fi urina de virgini, desigur.

Cred ca pe langa felul asta, „Balutul” de care am zis mai sus e floare la ureche.

Ortolan

Nu stiu exact cum se numeste felul asta. „Ortolan” este numele pasarii, ceva asemanator cu o vrabie sau un pitigoi.

Este un fel de mancare aparent atat de dorit in Franta – ca de acolo vine – ca a fost interzis prin 1999. Asta din cauza faptului ca aceasta specie de pasari era aproape pe cale de disparitie.

Mi s-a parut scarbos din mai multe motive. Pasarile au parte de un tratament extrem de brutal, asemanator gastelor din care se face foie gras. Sunt prinse in timpul migratiei spre Africa apoi sunt tinute in intuneric, ca sa le deregleze ritmul circadian. Din cauza intunericului mananca foarte mult astfel incat ajung sa-si dubleze volumul.

Daca asta nu era destul, distinsii si civilizatii cetateni francezi, nu ucid macar pasarile, gen sa le taie. Nu, pasarile de vii sunt aruncate intr-un butoi de cognac Armanac, unde evident ca se ineaca si se si marineaza in acelasi timp.

Dupa X perioada de timp, se scot de acolo, se prajesc si se mananca intregi.

Ce sa zic, fuck off. Este cat se poate de brutala toata treaba.

Surströmming

Si incheiem cu un fel suedez de mancare. Acest „Surströmming” se refera la heringul ce provine din Marea Baltica.

Aparent este un fel de mancare traditional de prin secolul 16 si presupune fermentarea pestelui. Inteleg ca pestele se da cu ceva sare – suficient cat sa nu putrezeasca dar insuficient cat sa-l usuce. Cumva bacteriile din ele il fac sa fermenteze si capata astfel dupa aia un gust si o textura interesante.

Dar depinde foarte mult de gusturi. Se pare ca are un miros extrem de puternic si care nu poate fi numit „atractiv”, ce se simte de la distanta.


Cred ca ma opresc aici, nu de alta dar research-ul pentru acest articol nu prea imi face bine. Mai sunt tot felul de feluri dubioase dar cele mai nasoale (pe langa cele de mai sus) mie mi se par cele care: includ alcool cu serpi sau alte chestii (viermele din tequilla e ok), cele care includ ochi de animale, peste etc. sau cele care presupun sa fie mancate sau gatite animalele de vii.

Pentru mine cam astea ar fi cele mai scarboase mancaruri din lume.

Desigur, depinde mult si de cultura. In timp ce ma uitam pentru articol m-am si amuzat, pentru ca pe aceasta lista apareau si feluri asemanatoarea celor romanesti gen: sunca, caltabos, ciorba de burta, creier pane, toba, branza de burduf etc.


sursa imagini: flickr si pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *