Tratamentul endodontic implica o serie de proceduri ce vor ajuta ca tesutul inflamat sau infectat sa fie curatat. Scopul este de a obtine un mediu steril in dinte, pentru a putea sa fie folosit in continuare. In functie de gravitatea situatiei, tratamentul in cauza va fi efectuat in cadrul uneia sau a mai multor sedinte, dupa cum va estima si decide medicul stomatolog curant.
Tratamentul endodontic presupune 3 etape, incepand cu indepartarea tesutului inflamat, curatarea propriu zisa a dintelui, continuand cu dezinfectarea canalelor radiculare si ulterior cu obturatia de canal. Astfel de tratament, de canal, dar la microscop poate fi un serviciu stomatologic din cadrul clinicii Mb Dental – detalii despre acestea si nu numai regasim si in cadrul paginii oficiale, mbdental.ro.
Este dureros?
Atunci cand dintele este afectat de o carie, ce a evoluat si a ajuns la nervul acestuia, apare si durerea. In timpul tratamentului de canal nu vei simti insa durere, intrucat totul incepe mai intai de toate cu anestezie locala. In plus, in varianta actuala, cand sunt folosite tehnologii moderne cum este microscopul endodontic sau lupele speciale, tratamentul de canal este mult mai sigur, mai precis efectuat.
Ce alte optiuni sunt?
Trebuie inteles faptul ca tratamentul endodontic este singura cale de a salva un dinte. Bacteriile din interior ce nu sunt curatate complica situatia. Acestea vor afecta varful radacinii dintelui, ajungand la os. In cele din urma se ajunge la abcese si infectii. Ulterior, va fi necesar tratamentul endododntic, pentru a salva radacina dintelui. O alta optiune poate fi extractia, adica sa ti se scoata dintele. Desi pare sa fie solutia radicala care te scapa de probleme pe moment, tine cont ca va trebui sa inlocuiesti dintele cu un implant. Extractia nu este insa o solutie recomandata, decat in rare cazuri.
Dupa tratament poti resimti o oarecare durere
Dupa tratamentul endodontic pacientul resimte un disconfort sau usoara jena locala la apasare. Aceasta poate dura si cateva zile. Medicul poate recomanda un anumit tip de analgezic. Totusi, contribuie la durere si comportamentul pacientului – spre exemplu nu trebuie sa mesteci direct pe dintele in cauza, abia reparat, mai ales daca nu este reconstruit total. O mentiune aici trebuie facuta: daca amani reconstructia dintelui, riscul de infectie pe canal este mai mare, iar astfel ajungi din nou la nevoia de a incepe tratamentul endodontic.
De ce este mai bun tratamentul pe canal realizat la microscop?
Tratamentul pe canal, efectuat cu instrumentar modern, la microscop, reprezinta o abordare mai buna si de calitate fata de varianta clasica. Cei de la Mb Dental pot realiza astfel de tratamente, la reusita acestora contribuind si materialele moderne, adica gutaperca fluida, precum si medicul specialist in endodontie.
Utilizand microscopul pentru a realiza astfel de tratamente, medicul poate lucra mai precis si mai bine. Spre exemplu, la microscop se poate observa cate canale are o masea sau daca sunt anumite anomalii anatomice la maseaua in cauza. Microscopul mareste, permite o vizualizare mai buna a zonei ce va fi tratata, putand fi observate si eventuale fisuri, care nu s-ar observa cu ochiul liber.
Asadar, de preferat este ca tratamentul de canal sa fie efectuat de catre un medic specialist cu experianta in endodontie, utilizand magnificatia oferita de microscopul endododntic, toate acestea crescand rata de succes pe termen lung. Astfel de tratamente sunt realizate cu succes in cadrul clinicii Mb Dental.