De asta imi plac cartile. Pentru ca primesti constant idei si inveti lucruri noi. Citesc Puterea vointei si aici am citit un paragraf despre Insula Pastelui. Era dat ca exemplu despre cum a fost distrus mediul pe aceasta insula.
Insula Pastelui este cunoscuta la nivel mondial pentru statuile imense, denumite moai. Sunt in continuare misterioase, pentru ca nu se stie sau nu e clar cum au fost construite, cum au fost mutate si care e rostul lor.
Relativ recent (acum vreo doi ani cred) s-a descoperit ca nu sunt doar niste capete – asa cum se credea – ci de fapt sunt ingropate mult in pamant (sau cel putin unele dintre ele).
Dar nu despre asta voiam sa vorbim.
Insula Pastelui, cel putin o perioada de timp a fost considerata un exemplu de management defectuos. Este o teorie contestata in prezent dar s-a crezut in trecut ca populatia si flora dar si fauna au disparut din cauza modului cum oamenii au manageuit resursele.
Foarte pe scurt, teoria ar fi urmatoarea:
-progresul si cresterea populatiei au dus la consumul nesustenabil al resurselor naturale, pana in punctul in care acestea au fost epuizate.
Ca de exemplu, s-au taiat copacii mai repede decat puteai ei sa creasca. Intre timp, cercetatorii sustin ca de exemplu colonizarea insulei cu europeni, care au adus boli si specii invazive precum sobolanii si oile au dust de fapt la distrugerea insulei.
Ce s-a intamplat pana la urma, nici nu conteaza.
Mie mi-a atras atentia insa teoria initiala. Daca atat de mult timp a fost considerata valida – sau inca este – de ce nu ne-a atras mai mult atentia?
Pentru ca ce au facut unii pe o insula, facem noi toti, la nivel global. Diferenta e ca noi nu avem o alta planeta pe care sa ne putem muta.
sursa imagini: pixabay.com
Am aflat de insula pastelui din American Gods 😀
Misto articol 🙂
Merci frumos 🙂 Eu stiam de ea, nu stiam ca exista teoria asta in schimb 🙂