Legenda acupuncturei

Crezi sau nu in aceasta metoda de vindecare dar presupun ca ai auzit de ea. Eu n-am incercat pana acum acupunctura si rolul acestui articol nu este unul descriptiv. Am gasit insa prin casa o carte despre acupunctura, am rasfoit-o si mi-a atras atentia o legenda despre aceasta metoda de tratament.

Legenda acupuncturei

Fiind o legenda evident, sansele sa fie adevarata sunt minime dar mie mi-a placut povestea in sine, e frumoasa. Si mi se pare frumoasa pentru ca e cumva posibila in viziunea mea.
Mi se mai pare frumoasa si din alt motiv, la baza legendei sta unul din crezurile mele sa zic asa. Mai exact: ia ce ti se intampla si mergi mai departe, vezi ce poti sa inveti din asta.

Aparent, acupunctura a aparut acum vreo 5.000 de ani. La acel moment, un general chinez se pregatea de o batalie foarte importanta. Din pacate insa, saracutul, nu se simtea tocmai bine. Suferea de sciatica (sau echivalentul) si cum nu se inventasera inca alte mijloace de transport in afara de propriile pingele + caii, cam nasol. Nu prea putea sa calareasca cum trebuie.

Dar domn’ general, fiind foarte constiincios, si-a bagat picioarele… in scarile seii si i-a dat drumul la batalie. Cum se batea el acolo de zor, a avut oleaca de ghinion dar si de noroc, in acelasi timp. O sageata chioara de somn, a ratacit un pic calea si l-a lovit pe boss general in calcai, mai exact in zona tendonului lui Ahile.

Lovitura pare insa ca i-a facut bine, pentru ca si-a dat seama la sfarsitul luptei ca nu-l mai durea piciorul sau ma rog, macar nu in acelasi loc. El a facut legatura dintre sageata si durerea sa initiala si a inceput sa testeze. Ca atare, a luat oameni cu probleme similare si i-a intepat in acelasi loc. A observat astfel ca durerea acestora trece, la fel cum i s-a intamplat si lui. Restul e istorie.

Acupunctura nu-i inca recunoscuta de stiinta, cel putin din cate stiu eu, ci intra cumva in categoria medicina holistica. Cu toate astea, a avut perioada ei de glorie, undeva pe la 1800 cand a si luat contact cu Europa.

Ca de exemplu, pe la 1816, Louis Joseph Berlioz, tatal celebrului compozitor cu acelasi nume, publica un articol pe tema asta. Ulterior a aparut si o varianta, acupunctura electrica.

Cum spuneam la inceput, eu nu prea stiu nimic despre aceasta metoda de tratament. Daca stii mai multe, lasa un comentariu mai jos sau un link, mai ales daca ai si folosit-o.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *