Divortul e o treaba ciudata dar se intampla peste tot, chiar daca nu exista neaparat casatorii in adevaratul sens al cuvantului. Practic, orice despartire e un soi de divort. Doar ca daca nu esti casatorit, e mult mai simplu, iti iei sau dai papucii si gata, s-a terminat.
Pana sa intram in subiect, ca fapt divers, exista in Romania o localitate cunoscuta deja, Biertan. Aici exista biserica-cetate din Biertan, monument turistic bine cunoscut deja. Aici exista insa si un turn inchisoare. Ce este interesant este ca are un scop special. Aici erau tinuti o vreme cei care voiau sa divorteze. Exista acolo o camaruta mica si aveau la indemana un singur set de tacamuri, cani, o masa etc. Practic, erau nevoiti sa imparta. Daca si dupa aia voiau sa divorteze era ok. Localnicii spun insa ca de 300 de ani n-a divortat nimeni, pentru ca toata lumea care ajungea in pragul ala, ramanea in turn si se impacau apoi.
Asa cum spune si filmuletul de mai jos, primele legi despre divort, au aparut in Mesopotamia, undeva in jurul anului 2.000 i.Hr. Sau cel putin inteleg ca sunt primele documentate, in sensul in care pentru ele exista dovezi.
Cu privire la casnicie sau concubinaj, cum vrei sa-i zici, incasii aveau urmatoarele reguli:
- aveai dreptul la o perioada de proba, in care cei doi locuiau impreuna si barbatul putea decide daca continua sau nu relatia
- daca relatia continua… bafta! nu exista notiunea de divort dupa aia!
Inuitii insa (acestia fiind eschimosii din Groenlanda) aveau alta sistem. Nu prea erau de acord cu divortul dar totusi fiecare partener il putea cere. Mai interesant de atat insa, puteau sa si faca schimb de parteneri cu alt cuplu, cu conditia ca toti cei 4 sa fie de acord. Uite cine au fost primii swingeri – ma rog, vorba vine, nu cred ca i-a batut nimeni pe greci si pe romani.
Ca de obicei, musulmanii si-au tras partea leului la toata treaba asta. Barbatul putea sa divorteze de femeie cand voia el, fara vreun motiv anume dar femeile puteau divorta doar cu acordul sotului. Clar, egalitate.
Din punct de vedere religios, nici biserica catolica, nici cea ortodoxa nu se impaca bine cu divortul. Biserica Catolica este insa mult mai drastica, te casatoresti one time, daca divortezi, bafta, nu te mai casatoreste a doua oara.
Odata cu revolutia franceza, a inceput sa devina un subiect mult mai putin tabu. Legislatia permitea divortul pentru diverse motive precum violenta domestica (desi mult mai tarziu a fost un subiect luat in serios), adulter dar si prin intelegerea partilor.
Daca vrei mai multe detalii, filmuletul de mai jos e destul de clar zic eu.
sursa imagine: pixabay.com