Situri fosilifere din Romania

Scriu acest articol cu durere in suflet si cred ca e mai mare decat durerea in fund a autoritatilor. Am cumparat recent o revista cu subiecte istorico-paleolontige sa spunem asa. Revista se numeste Istorie Inedita si in numarul pe care il am eu, nr. 2 din 2017, este un articol care se numeste Fosile de rinocer, vechi de 7 milioane de ani, descoperite in judetul Vaslui. Imi place subiectul, de altfel cand eram mic visam sa ma fac paleontolog ca atare l-am citit cu interes.

Se mentioneaza in articol doua situri fosilifere (revin la ele mai jos) si de aici ideea de a scrie un articol pe tema asta. Ca de obicei insa, aparent, autoritatile romane fac o treaba excelenta in a NU oferi niciun fel de informatie pe tema asta.

Facand research pentru articol, am ajuns la doua concluzii:

  • nu exista informatii oficiale/ sunt dificil de gasit despre siturile fosilifere din Romania
  • nimeni nu pare ca da doi bani pe informarea publicului

Nu mai zic de potentialul turistic al zonelor respective pe care pare ca nu-l sesiseaza nimeni. Un astfel de sit, amenajat frumos (atat cat se poate, sau aproprierea lui) ca un muzeu in aer liber, sunt convins ca ar fi apreciat si ar putea genera si venituri. Dar cine sa se ocupe de asta?

N-am gasit multe informatii dar o sa incerc sa scriu cate ceva despre ele mai jos, atat cat am gasit:

Situri fosilifere din Romania

Situl fosilifer de la Pogana

Pogana este o localitate in judetul Vaslui, unde s-au descoperit peste 300 de fragmente fosile. Situl este datat ca viind undeva in Miocenul superior – acum circa 7 milioane de ani. Aici s-a lucrat alaturi de profesorul Jay Kelley de la Harvard.

S-au descoperit fosile de rinoceri din genul Chilotheperium, dinti de cai tridactili, fragmente de antilope si gazele dar si fragmente din carapacea unor testoase din genul Testudo.

Cam atat scrie despre toata treaba pe tot internetul. Pare de fapt ca este un articol preluat de pe site-ul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, ai carei studenti au si lucrat aici in cadrul unei practici de specialitate si cam atat. Se repeta aproape cuvant cu cuvant si pe alte site-uri.

Situl de la Gherghesti

Practica a continuat in situl de la Gherghesti unde s-a descoperit un schelet partial de elefant, asemanator cu cel expus la Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti. Aici autoritatile locale s-au descurcat mult mai bine. Pe site-ul comunei Gherghesti, exista o pagina cu numele Punct fosilier Gherghesti. Am dat fericit un click, deja imi faceam griji ce informatii sa aleg dar nu mai e cazul. Autoritatile au pus 3 poze si atat. Incolo, bafta, las ca e ok. NIMIC despre ce s-a descoperit aici, din ce perioada e, daca se poate vizita – gen ajunge in apropriere macar si etc. NIMIC.

Rezervatia paleontologică Repedea

Un loc mai bine documentat, de prin zona Iasi-ului. Este mai bine documentat pentru ca exista un articol pe wikipedia si un articol sau articole pe site-urile de turism din zona. Din ce scrie acolo insa… te iei cu mainile de cap. Exista informare pentru acest sit dar nu exista si protectie din partea autoritatilor. O fi rezervatie dar din ce scrie pe net pare ca e cam pe foaie asa, nu si prin fapte.

Situl fosilier Graunceanu (Bugiulesti-Tetoiu)

Cel mai mare sit fosilier din estul Europei si unul dintre cele mai mari din Europa. Bun, un asemenea loc inseamna ca are parte de o promovare cum trebuie, exista informari si tot ce trebuie, nu? NU! Evident ca nu. Exista pe internet (pe langa articole pe diverse site-uri care se repeta), un post pe facebook, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea. Ni se spune ca sunt aici fosile din perioada 1.700.000 – 2.000.000 diverse fosile, de la fosile de animale si pana chiar la fosile de oameni. Un loc foarte important etc. etc. etc.

Si mai mult de atat? Nu! Ceva poze de acolo? Nu, esti tampit? Nici macar poza de la postarea respectiva nu este din zona, ba mai mult, are si o sursa… la sursa scrie „Internet”. Bravo boss, ala care ai scris, felicitari! Poate te uiti un pic ce inseamna social media si internet, inainte sa mai faci mizerii de genul.

Situl fosilifer de la Cretesti Dobrina

Ce stim despre acest sit? Cam ce intelegem despre femei. Au fost descoperite niste testoase pe aici, e tot in zona Vasluiui si cam atat. Incolo, da-o naiba, cui ii tb mai multe info? Si articolele gasite sunt noi, de prin 2017. Niciun cuvant incolo, las-o asa, nu-i trebuie nimanui sa stie. Un articol aici.


Lista continua dar atat. Maxim ce pot sa fac din acest articol, este o lista. Eu mi-l imaginasem ca un articol complex, cu multe informatii care poate sa starneasca macar curiozitatea unui singur om si sa genereze macar o singura vizita in zona.

Aparent insa, una e sa vrei, alta e sa poti.

O sa ma rezum in a lista aici o lege, legea nr. 5 din 6 martie 2000, despre protejarea rezervatiilor naturale din Romania, siturilor arheologice etc. Exista aici o lista cu siturile fosilifere din Romania, cine stie, poate din toate o fi vreunul organizat cum trebuie.

Incolo, bravul Statul Roman, bleah.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *