Din varii motive, te gandesti de ceva timp cum ar fi daca ti-ai face un site? Pentru ca zici tu, ai ceva de spus sau ceva de prezentat, ai un stil de viata interesant, esti artist etc. Nu e rau, lumea internetului e mare si e loc pentru toata lumea.
Dar cum incepi?
Pai mai intai, te sfatuiesc sa citesti articolul asta, e recent. Cred ca te ajuta cel mai bine sa-ti alegi un nume, pentru ca de acolo plecam. Am detaliat mai mult acolo, voi reitera insa un pic, cateva idei.
Cand iti alegi un nume – ai grija sa:
- fie reprezentativ pentru tine si afacerea ta – daca vinzi sosete, vezi sa ai asta in nume
- sa fie scurt
- de preferat sa fie genul de nume cautat pe google (sa starneasca deja interes)
- sa fie usor de retinut
Cam astea ar fi cateva idei principale. Ai grija sa fie un nume unic dar sa nu fie totusi cliseic.
Bun, numele asta ar trebui sa fie si numele domeniului tau, te va ajuta din punct de vedere SEO. Deci daca vrei sa-ti faci un site, primul pas este sa-ti alegi numele domeniului, efectiv adresa site-ului.
Dupa ce ai ales numele, mai ai de rezolvat doua chestiuni:
- sa verifici daca e liber si sa-l inregistrezi
- hosting-ul
Voi incepe cu sfarsitul, si domeniul si hosting-ul pot fi obtinute in acelasi loc, pe Gazduire.ro.
Cum verifici daca e liber un domeniu?
Intri pe poza de mai jos si vezi in campul Inregistreaza un domeniu. Din pacate, suntem in 2021 si nu poti inregistra orice nume de domeniu vrei tu, pentru simplul motiv ca e deja inregistrat. Ca sa lamurim de la inceput o chestiune, numele de domeniu sunt unice. NU exista doua site-uri cu acelasi nume – si cand spun nume, ma refer aici si la ce urmeaza dupa „.”.
Adica, nu pot avea doua site-uri cu numele gazduire.ro, in schimb poti avea un gazduire.ro si un gazduire.com (presupunand ca oricare din ele ar fi liber). Logic insa, nu e deloc dar deloc sa faci asa ceva, poti avea tot felul de probleme, unele chiar de natura juridica.
Asadar, cum spuneam, dupa ce ti-ai ales numele, vezi daca e liber. Daca nu e liber, incearca sa variezi pe tema asta, pana gasesti ceva ce te multumeste.
Dar cum sa fie .ro sau .com, conteaza sau il iau pe cel mai ieftin?
Aici depinde destul de mult cui te adresezi. Politica google nu limiteaza in vreun fel rezultatele cautarii in functie de domeniu, exista insa niste recomandari in acest sens. De exemplu, eu am un site cu .eu si rankez fara probleme in cautari in Romania.
Cu toate acestea, recomandarea ar fi ca, daca tu scrii in romana, nu esti international atunci sa alegi un domeniu .ro.
Explicatia e destul de simpla. In momentul in care google afiseaza rezultatele, se bazeaza pe locul in care te afli si atunci daca publicul tau tinta e roman, atunci mai bine sa ai .ro.
Ca sa dau un exemplu, sa spunem ca tu cauti pizza pe google, vrei sa-ti cumperi pizza. Logic, google iti va afisa un site din Romania si mai mult decat atat, din orasul in care te afli. N-ai vrea sa primesti o recomandare de pizza din New York, nu? Daca intentia ta este sa cumperi… ar fi super enervant.
Cam asta ar fi logica pe scurt, desigur ca sunt multe discutii la mijloc, pot fi multe spete etc. Insa cam asta este ideea de baza, Romania e tinta, atunci mergi cu .ro.
Ce mai am de facut?
Sa rezumam, pana acum avem asa:
- am ales numele domeniului
- am verificat, domeniul e liber si acum?
Acum e simplu. Iti faci cont, alegi unul din pachetele de mai jos si-i dai drumul la treaba.
Daca internetul din postura de proprietar de site este pentru tine ceva super nou, mai avem de lamurit un termen: hosting.
Ce inseamna hosting? Pai in traducere, inseamna gazduire. Pe scurt, ca sa functioneze, site-ul tau trebuie sa aiba in spate un server, unde sa fie urcate fisierele sale si de acolo sa fie accesate in toata lumea si de toata lumea. Daca cunostintele tale in ale programarii, serverelor, retelisticii etc. sunt mult peste medie, te poti descurca si singur.
Dar din moment ce citesti acest articol, nu e cazul. Ca atare, cel mai simplu este sa apelezi la profesionisti in domeniu.
Si din punctul meu de vedere, si inregistrarea domeniului si hosting-ul, sunt doua probleme ce pot fi rezolvate cu primul pachet de mai jos, pretul de 7,5 EUR, mi se pare foarte bun.
Gasesti aici, pe websiteplanet si un review si ceva informatii despre ei.
surse imagini: pixabay.com si captura de ecran gazduire.ro