Top 5 cele mai scumpe fripturi de vita din lume

Revin in zona culinara de data asta cu ceva mai placut. Ultima oara cand am scris pe tema asta, am scris despre cele mai scarboase mancaruri din lume. Azi am decis sa vad care sunt 5 cele mai scumpe fripturi de vita din lume. Ambele articole au insa ceva in comun: nu le poti manca, unele din cauza gustului, altele din cauza pretului.

Vita Wagyu

Pretul variaza de undeva de la vreo 100$ pana pe la vreo 300$. De ce? Pentru ca e vorba de o rasa de vaci foarte rara, ce creste in Japonia dar doar intr-un anumit loc. Vacile de acolo duc o viata foarte buna. Sunt crescute natural, fara hormoni de crestere si alte prostii. Sunt hranite cu furajele ramase de la bere, primesc si vreo 3 litri de bere pe zi, asculta muzica si sunt masate cu sake.

Suna bine, nu? Carnea lor este asadar una unica in lume. Asta pentru ca de obicei, carnea oricarui animal este impartita in carne si grasime. La aceasta rasa de vite, grasimea se intrepatrunde in carne si are un aspect marmorat. Din cauza asta este extrem de apreciata si de acolo si pretul… extrem de piperat. Pentru omul de rand (cazul meu) probabil in cel mai bun caz e o friptura pe care o mananci one in a life time.

Am uitat sa precizez, sunt doar vreo 3.000 de vite care anual trec testul si primesc certificarea de Kobe. Ca de obicei, japonezii sunt extrem de rigurosi cu privire la selectie, indiferent de domeniu.

Friptura Blonde d’Aquitaine – de la Alexandre Polmard

Friptura facuta de baiatul asta costa vreo 3.000 EUR. Aham, am scris bine. Doar ca respectivul domn, triseaza un pic sa zicem asa. Pentru ca friptura pregatita de el, apartine unei rase de bovine pe numele sau, Blonde d’Aquitaine. Este o rasa frantuzeasca, dupa nume vorbim de vaci blonde (ca stapanele, ha, ha). Sunt crescute in aer liber, natural etc.

Dar nu de asta e scumpa acea friptura, ca nu e o rasa extrem de rara. Este scumpa pentru ca el vinde o friptura matura 15 ani. Dap, este maturata 15 ani si dupa aia se vinde.

Metoda de maturare este ceva ce presupune gheata si frig. Este cea mai scumpa friptura din lume.

American Wagyu Beef

Versiunea americana a carnii wagyu japoneze. Are cam aceleasi caracteristici, dar nu-i crescuta in Japonia. Nu e insa cu mult mai ieftina. O friptura de asta costa si ea vreo 100$, deci nu e deloc la indemana oricui.

Friptura Matsuzaka

O alta friptura care costa vreo 500$ pe kg, provine tot din Japonia. Vorbim de data asta de niste vite negre, crescute in cele mai bune conditii.

Vorbim insa doar de femele – astea sunt materia prima pentru friptura. Este o carne speciala pentru ca vitele sunt taiate inainte de a fi imperecheate – practic, vorbim de niste vaci virgine. Se presupune ca modul de crestere, plus acest aspect face carnea sa fie foarte frageda.

Hanwoo Beef

Ramanem in zona asiatica, dar ne mutam in Korea de Sud de data asta. Avem Hanwoo Beef, o rasa de animale crescute initial pentru muncile campului.

Este crescuta cu paie de orez si este o rasa de culoare bruna. Este cea mai buna carne de vita din Korea, iar aceasta rasa este una nativa, una dintre cele 4 rase native ale tarii.

Ca pret, comparativ cu cele de mai sus este mult mai accesibila, circa 30$/kg. Dar nu e o carne ieftina, raportat la salariul din Romania de exemplu. Ar insemna circa 120 RON. Cu siguranta insa este o carne pe care ti-o poti permite, fara sa fie nevoie de vreun imprumut la banca.


Incheiem aici, data viitoare o luma pe urma porcilor cred.


surse imagini: pixabay.com si wikipedia.org

2 thoughts on “Top 5 cele mai scumpe fripturi de vita din lume”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *