Sosetele sunt in ziua de astazi un accesoriu vestimental banal (cu sensul de neinlocuit), alaturi de lenjeria intima. Dar nu mereu a fost asa, in unele etape ale omenirii erau niste accesorii pentru bogati cumva, pentru ca producerea lor era foarte scumpa. Ca parere personala, daca taranii mergeau oricum in picioarele goale, ce nevoie aveau de sosete?
Scurta istorie a sosetelor
Initial erau facute din piele fina sau piele cu un pic de blana. Cea mai veche pereche de sosete este de culoare rosie, produsa dintr-un material textil si dateaza de prin anii 300-500. A fost gasita pe langa Nil, prin Egipt. Ca fapt divers, erau niste sosete despartite in doua, ca sa poata fi purtata cu sandale. Deci ce sa zic, sa nu mai facem glume pe seama oamenilor ce poarta astazi sandale cu sosete, sunt conservatori.
La baza, sosetele au un rol relativ simplu: sa absoarba transpiratia. Dar mai au si alte roluri, ca de exemplu sa-ti tina de cald cand e cazul, sa-ti protejeze picioarele de ranile ce s-ar produce prin frecarea directa cu incaltamintea, sa iti protejeze incaltamintea (daca transpiratia intra in material…) si tot asa. Insa in anii nostri au si un alt rol si anume cel decorativ. Desi daca stau bine sa ma gandesc, il aveau si inainte. Remember, bavarezii, cei ce se ocupa de yodlere, cu salopetele alea de piele si sosetele trase pana la genunchi?
E foarte interesant ca din punct de vedere al designului, cred ca au ramas tot pe acolo. Pentru ca nu prea ce ai sa schimbi: ai partea din fata, de la degetele mari, ai calcaiul si cam atat. In schimb, poti experimenta oricat de mult cu materialele de exemplu, cu culorile, cu imaginile de pe ele etc.
Sosetele sunt si ele de mai multe feluri, in functie de ocazia pentru care le utilizezi. Si o sa incercam sa trecem un pic prin ele, ia sa vedem.
Tipuri de soseste in functie de ocazie
Sosete 1/2: cred ca sunt cele mai purtate sosete barbatesti. Sunt cumva clasice, care ajung undeva pana la jumatatea gambei. Eu iti recomand niste sosete care sa fie intarite la varf si la calcai – zonele cele mai periculoase. Acolo se uzeaza cel mai repede sosetele de obicei, din cauza contactului cu unghiile sau cu pielea de la calcai si ea aspra. De asemenea, si frecarea e mai mare in zona respectiva, din acelasi motiv.
De aia cum ziceam, eu recomand sa fie soseste intarite in zonele mentionate anterior. Si personal, recomand bumbacul. Eu unul avand ceva probleme cu transpiratia picioarelor, cel mai bine ma impac cu sosetele din bumbac sau cu o concentratie cat mai mare de bumbac.
Cum sunt astea, mie mi se par foarte ok. Gasesti mai multe culori, eu de obicei merg cam pe o singura culoare – imi produce mai putin stres cand e vorba de impaturit dupa ce le spal. E mult mai simplu daca sunt predominante doar cateva culori si nu tot curcubeul dar desigur, e doar ce functioneaza pentru mine.
Sosete scurte: pentru mine astea sunt la categoria vara, desigur. Cand e vreme de pantaloni scurti/ trei sferturi. Mie nu-mi place sa umblu incaltat si cu picioarele goale – din motivele expuse la inceput. Si daca nu esti fotbalist si in timpul meciului, n-ai niciun motiv sa porti ditamai jambierele, din alea de iti ajung pana la genunchi.
Asa ca ai doua variante: sosete scurte – care sunt cam pana in dreptul gleznei/ un pic peste sau sosete tip talpici. Astea sunt sunt glezna si nici nu prea se vad iesite din incaltaminte.
Eu prefer sosetele scurte, ca cele de mai sus. Mai ales pe vara sunt fun, sunt colorate, vibreaza de viata, tot ce trebuie.
Soseste 3/4: citeste asta si te rog s-o notezi, pentru e de foarte bun simt. Pantalonii de costum, in ziua de azi se poarta ceva mai scurt. In sensul in care, regula este ca atunci cand stai jos, acestia sunt cumva ridicati binisor, pana pe la jumatea gambei cred, ceva de genul.
In cazul asta, ai bunul simt si ia-ti o pereche de sosete 3/4. Pentru ca ele au rolul de a acoperi spatiul gol lasat de pantaloni. N-am chef sa-ti vad parul de pe picioare, clar? Deci daca tot esti fashion, ai si bun simt.
Sosete medicinale: le-am incercat si eu o data, cumparate din greseala. Sunt foarte misto insa, garantez asta. Pentru ca sunt soseste care nu au banda aceea de elastic sus, scopul fiind ca ele sa nu sugrume circulatia. Sunt oameni care au probleme cu circulatia, varice, picioare umflate etc. Numai asta ar mai lipsi si ceva care sa-ti sugrume circulatia.
Poti sa incerci insa si sosetele din bumbac organic, bio – daca te stii cu piele sensibil/ alergic dar si sosetele din vascoza de bumbac, potrivite pentru primavara/ vara. Absorb bine transpiratia si e totul cum trebuie.
Si daca vrei sa scapi de-o grija, eu zic ca poti sa-ti iei de exemplu doua cutii cadou de sosete, ca asta de mai jos. Sau niste seturi de 2, 6, 7, 9 perechi si rezolvi totul dintr-un foc.
Deci nu astepta sa ai gauri in sosete pana sa le schimbi. Uite, am gasit aici sosete de toate marimile si din materiale diverse. Nu numai cele recomandate mai sus. Au de exemplu si niste seturi de sosete neperechi, te bagi? Foarte faina ideea, mie mi se pare caterinca.
Ma rog, deci daca vrei sa-ti reimprospatezi colectia de sosete, atunci ia de aici, CISEROM SA, Sebes, jud. Alba, Str. Dorin Pavel nr. 78, mail: ciserom@ciserom.ro.
Tu la ce esti atent cand iti cumperi sosete, ce cauti?
surse imagini: https://www.shop.ciserom.ro