Carne proaspata de vita #p

Globalizarea, tehnologia care avanseaza incredibil de repede, stiinta care se implica in orice si ea schimba lucrurile repede. Nu e rau, aceste lucruri ne ajuta sa traim mai bine, mai confortabil si mai mult. Dar din pacate, aceste lucruri aduc cu ele si cateva probleme, ce sa zic, avantaje si dezavantaje.

Ca de exemplu, nu mi se pare deloc o idee buna procesarea excesiva mancarurilor. Nu ma refer aici doar la semi preparate ci si la carnea proaspata pe care o cumperi. Daca nu esti atent, daca nu este o carmangerie care se respecta, poti avea surprize neplacute. Nu intru in detalii, sunt virale deja videoclipurile si articolele cu tot felul de mancare procesata cu substante chimice, periculoase pentru sanatate.

De aia eu unul incerc sa-mi selectez in mod riguros produsele pe care le cumpar. Nu ma intereseaza doar ce se intampla in fata ci si ce se intampla in spate, sa spunem asa. De unde e firma asta, cand a aparut, cum a aparut etc.? Sunt detalii relevante pentru mine, pentru ca e un prim indiciu, asa iti poti da seama daca e vorba de o firma facuta ieri pe genunchi sau o afacere de buna credinta, crescuta organic.

Ca mic hint asa, o firma de traditie, nu-si va permite niciodata sa-si bata joc de clientii sai. Pentru ca baza oricarei firme o reprezinta clientii. Bate-ti joc de ei o data si a doua oara nu-i mai prinzi.

Carne proaspata de vita

Cand e vorba de carne, sunt gusturi diferite. In sensul in care de exemplu, unii nu mananca carne de oaie sau capra, altii nu mananca vita etc. Depinde de preconceptii cumva. Personal, mie mi se pare ca depinde mult de ce ai primit de mancare cand erai mic. Cam de acolo se face diferenta.

Pentru mine, nu prea exista carne tabu, cel putin din ceea ce se consuma in Romania. Sincer, nu prea imi place carnea de curcan, e cam prea fada pentru gustul meu, incolo, nicio problema.

Carnea de vita este de exemplu acolo sus pe lista pentru mine, o ciorba de vacuta merge oricand (mai ales a doua zi dupa ce cu o seara in urma poate ai baut prea multa apa minerala, daca ma intelegi). Apoi cine nu mananca burgeri de exemplu? Sau mititei, in care e pusa si carne de vita? Nu cred ca sunt multi care sa refuze.

Uite de exemplu, bucata din poza de mai sus. Este o bucata de rasol de manzat cu os. Pentru cine nu stie, manzat inseamna un vitel mai mare sa-i spunem asa. Este intermediarul intre vitel si adult.

Arata excelent si mie imi place foarte, foarte mult rasolul de vita. Imi place sa-l fierb simplu, cu sare si poate un pic de piper si un pic de otet si cam atat. Nu vreau sa-i pun altceva pentru ca nu vreau sa-i stric savoarea. Osul acela contine o gramada de gust as putea spune, pentru ca are si maduva de exemplu si la fierbere se imprima in carne.

Tot asa, imi place s-o servesc spartan. La un astfel de rasol, zeama de exemplu o poti folosi ca baza pentru o supa sau pentru altfe feluri daca vrei.

Mie imi place sa combin rasolul asta cu un mix de legume fierte – ceva mazare, cu mini-morcovi, castane de apa (daca gasesti) etc. Mai pun sare si piper dupa gust, lamaie (pe care imi place s-o storc in orice) si eventual hrean sau sos de soia. Este o masa excelenta, as consuma-o oricand. Are tot ce trebuie, gust, culoare dar e si foarte sanatoasa.

Dar pentru o friptura de exemplu, un stake, cum zice tot romanul de cand se uita pe la emisiunile de cooking, nu e de folos o bucata pentru rasol. Iti trebuie o bucata ca cea de mai sus, care se numeste T-Bone, si care contine si ceva os dar in mare parte este compusa din carne. Este cumva bucata perfecta pentru o friptura, pentru ca este o sectiune, contine atat grasime – cat sa dea gust si savoare – dar si carne efectiv.

O poti servi lejer cu niste cartofi prajiti, ceva legume la gratar, salata etc.


In functie de ce vrei sa gatesti, de preparat, evident trebuie sa-ti alegi si carnea potrivita pentru preparatul tau. De exemplu, nu te apuci sa pui muschiul de vita la ciorba, cum nu te apuci sa faci friptura din antricot de exemplu.

Ai insa grija asa cum ziceam si la inceput, de unde iti procuri aceasta carne. Ca de exemplu, alege Moldovan Carmangerie Sânnicoară.

De ce?

Pentru ca este o firma de familie, cu traditie, inceputa in 1994. A pornit ca un mix business si s-a extins constant. Colaboreaza cu ferme locale pentru obtinerea produselor lor. Calitatea produselor, obtinerea lor etc. sunt elemente de care au grija constant.

Mai mult decat atat, au venit cu un concept nou, un bistro-carmangerie daca pot spune asa. Adica un loc de unde poti cumpara carne proaspata, dar si un loc unde poti manca preparate gatite in local.

Si carmangeria despre care vorbesc eu, o gasesti aici:

I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj, delivery@cmdn.ro, 0747051900


sursa imagini: https://www.carmangeriamoldovan.ro/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *