steagul ordinului Cavalerilor Ioaniti

Cine erau Cavalerii Ioaniti si ce cautau pe aici?

Cateodata imi place istoria sau mai degraba sunt mai interesat de ea decat sunt de obicei. Ca de placut mi-a placut tot timpul, ba chiar visam sa ma fac arheolog cand eram mic dar nu am mereu timp sa o mai studiez. Recent am inceput sa citesc o carte, Secretele Valahiei si povestile ei tulburatoare. Cneji si voievozi din Tara Romaneasca, scrisa de Dan-Silviu Boerescu. Aici am gasit o mentiune care m-a facut sa ma intreb, cine erau Cavalerii Ioaniti?

Cine erau Cavalerii Ioaniti si au avut treaba cu Romania?

Explic imediat dar inainte de asta, hai sa vorbim un pic despre Terra Zeurino. Ai auzit de asta? Este denumirea straina (n-as sti limba) pentru Banatul Severinului. De Banatul Severinului am auzit pentru prima data prin una din cartile excelente de altfel, ale lui Ioan Dan dar fiind romane istorice, nu prea am crezut ca exista.

Din cate inteleg, cuprindea o parte din Caras, o parte din Ardeal, tara Hategului, tinutul Amlasului, si cate ceva din Oltenia – se intindea cumva de la Dunare la Olt. A fost de asemenea ping-pong intre Tara Romaneasca, Ungaria (care l-a stapanit cam cel mai mult), bulgari si nu numai. Era de asemenea si subiect de disputa religioasa din acelasi motiv.

Sincer, habar n-am ce s-a ales de el in ziua de astazi. Cum insa cetatea Severinului exista inca, presupun ca pana la urma a fost cumva divizat.

Dar istoria acestui tinut este lunga si sangeroasa si nu face subiectul articolului de azi. Asa ca sa ne intoarcem la Ioanitii nostri. Am facut introducerea deoarece acestia au aterizat aici pe la 1247. Treaba lor era sa protejeze locul de bulangii musulmani (dar si de romani, sa nu ne mintim).

Dar Ioanitii cine au fost?

Pai sub aceasta denumire nu sunt asa celebrii ca omologii lor, Cavalerii Templieri dar s-ar putea sa-i cunosti sub numele de Cavalerii de Malta.

Este un ordin care a fost infiintat pe la 1099, se numea initial Ordinul Ospitalierilor – desigur, sub jurisdictie papala. Nu cu mult mai tarziu dupa infiintare, au devenit un ordin militar.

Treaba lor era sa aiba grija de cine venea prin partea latina a Ierusalimului.

Ca mentiune personala, nu prea am inteles niciodata treaba asta cu armata papala. O inteleg strategic vorbind, politic si cum vrei tu, dar nu prea este nici morala nici etica nicicum. As fi inteles un corp armat care sa protejeze manastirile de vikingi si din astea dar sa pornesti cruciade si din astea… deja e prea mult.

Nici calugarii budisti nu s-au apucat sa-si faca armate de batausi, ei isi vad de treaba lor. Dar ma rog, alea erau vremurile, jocuri de putere, treburi lumesti.

Aparent totusi, desi treaba lor era sa apere Banatului Severinului – cetatea care na, era centrul atractiei, aparent n-au stat mai mult de vreo 20 de ani pe acolo. Au sters-o la un moment dat, intre timp cetatea si tinului au trecut prin mai multe maine – si prin ale lui Mircea cel Batran de cateva ori.

Ulterior, au aparut si teutonii pe acolo dar spre ghinionul lor, au dat de domnul Dracul original, tac-su lu’ Vladut, care s-a apucat sa se alieze cu turcii si le-au dat-o la buba teutonilor. Din acest motiv a si fost scos din randul Cavalerilor Ordinului Dragonului. Ca lu’ nenea mare boss ungar, nu i-a placut treaba asta.

A zis ca tata Vlad a fost bulangiu si ca nu mai merita nimic.

Dar sa revenim la Ioanitii nostri. Long story short, dupa ce si-au mai luat-o pe coaja pe ici pe colo, s-au refugiat in Malta unde au primit sa-i spunem asa un soi de azil politic.

Ordinul exista si astazi sub numele de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta dar s-au lasat demult de smardoieli. Au revenit la scopul lor initial, unul caritabil.

Activeaza si in Romania, sub numele de Seviciul de Ajutor Maltez, eu as zice ca sunt un soi de Crucea Rosie, activitatea lor fiind similara.


surse de informare: Secretele Valahiei si povestile ei tulburatoare. Cneji si voievozi din Tara Romaneasca, scrisa de Dan-Silviu Boerescu; https://ro.wikipedia.org/wiki/Ordinul_Ospitalierilor

surse imagini:

2 thoughts on “Cine erau Cavalerii Ioaniti si ce cautau pe aici?”

  1. Banatul Severinului exista tontalăule și cuprinde județele Mehedinți, o parte din Hunedoara, Caraș Severinul, și Gorj. Ești atât de incult că mă mir cum de știi să respiri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *