compas si harta ilustratie color

Top 7 cele mai extreme locatii din lume

Top 7 cele mai extreme locatii din lume este un titlu care defineste niste locuri… extreme dar din mai multe puncte de vedere. In ziua de azi „extrem” este un cuvant cu cel putin doua sensuri. Cand vorbim de „sporturi extreme” ne referim de obicei la chestii periculoase, cu grad mare de risc. Nu inseamna ca trebuie sa calatoresti pana la capatul lumii sa faci asta.

In contextul acestui articol, discutam insa in ambele sensuri. Vorbim de cele mai greu accesibile localitati din lume. Din acest motiv, evident ele devin si periculoase prin prisma dificultatii de a ajunge acolo. Sau prin prisma conditiilor extreme de acolo.

Top 7 cele mai extreme locatii din lume

Quttinirpaaq National Park, Canada

Se afla in Canada, desigur. Numele sau provine din limba inuktita si inseamna „deasupra lumii” ceva de genul acesta. Este cel mai la nord parc natural al Canadei. Este de asemenea si al doilea cel mai mare parc natural al Canadei. Aici pot fi admirate tundra, ghetarii dar si diverse varfuri montane. Nu lipsesc cirezile de bou moscat si reni caribou, lemingi, iepuri arctici, lupi arctici, foci, morse etc.

Pe langa toate astea, aici se afla diverse situri arheologice vechi de vreo cateva mii de ani. Ghetarii au darul de a prezerva foarte bine anumite obiecte ale oamenilor preistorici.

Ittoqqortoormiit, Greenland

Daca te plictisesti, mai intai te provoc sa incerci sa pronunti numele asta. Nu rapid, pe indelete dar ia vezi, daca reusesti. Nu mai zic si de tinut minte. Preferam vechiul nume care era „Scoresbysund” si provenea de la William Scoresby, prima persoana care a facut o mapa a locului prin 1822.

In aceasta asezare, locuiesc vreo 500 de oameni (rotunjit). Asezarea a fost intemeiata in 1925 de Ejnar Mikkelsen si vreo 80 de familii de inuiti. Ca si atunci cand au venit aici, locuitorii practica vanatoarea pe ursi polari si balene. E o parte importanta a culturii si economiei lor.

Pentru ca este o localitate extrema, este interesanta pentru cercetatori, de aici se pot organiza expeditii de cercetare.

Longyearbyen, Norway

Ne mutam mai la nord, tregem in Norvegia. Longyearbyen este o localitate recladita. Se afla pe o lista „selecta”, a unor orase, care au fost sterse de pe fata pamantului in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Era un oras minier, care a fost insa recladit de la zero. Pana in 1926, numele sau era „Longyear City”, dupa fondatorul orasului, americanul John Munro Longyear, care incepand din 1906 incepuse aici o operatiune de exploatare a carbunelui.

In ziua de azi, traiesc cam 1.000 de oameni pe aici si este unul din locurile de unde poti admira aurora boreala.

South Georgia

Sa mai lasam nordul momentan si sa ne mutam. Mai exact in insula South Georgia. Care se afla in sudul oceanului Atlantic. Este un loc presarat cu munti, fiorduri si o clima de genul tundra polara.

Aici n-a existat niciodata o populatie stabila, insula a fost utilizata in general pe post de baza pentru vanatorile de balene.

In momentul actual exista o populatie de vreo 30 de cercetatori si cam atat.

Villa Las Estrellas, Antarctica

Este o localitate ce apartine statului Chile, aflata pe insula King George. De-a lungului timpului, se pare ca dreptul asupra acestui teritoriu a fost disputat de Argentina dar si de britanici (care desigur, considera probabill ca au dreptul la tot) dar pana la urma a ramas chilean.

Este una dintre cele doua localitati civile permanente din Antarctica. In rest, sunt doar baze temporare – militare sau pentru cercetatori.

Fiind extrema ca locatie, se pare ca este de interes major pentru… filatelisti. Pentru ca aici exista un oficiu postal si filatelistii desigur isi doresc un timbru de aici.

Insula Pastelui

Am scapat de gheata dar nu si de izolare. Este una dintre cele mai izolate insule din lume, cea mai apropiata insula se afla la 1800 km.

Probabil cea mai cunoscuta dintre localitatile mentionate pana acum, datorita statuilor din insula moai. Despre care se credea pana acum ceva timp ca sunt doar niste capete, pana s-au facut sapaturi si si-au dat seama ca sunt statui intregi.

Mai este cunoscuta si pentru o teorie controversata, cum ca desi pe vremuri ar fi fost o civilizatie infloritoare aici, fauna si flora s-au dus, din cauza exploatarii excesive.

Muntele Everest

Nu avem cum sa nu-l mentionam, pentru ca este cel mai inalt punct al planetei si cel mai inalt munte, masurat de la nivelul marii. Face parte din lantul de munti Himalaya. Nu prea mai e mult de spus despre el, se stiu destule, desi a fost cucerit, ramane inca o atractie la nivel mondial.

P.S Manua Kea, este cel mai inalt munte din lume, daca ii luam in calcul si baza submarina.

Bonus track top 7 cele mai extreme locatii din lume

Marea Moarta

Nu mana moarta, ca la carti, ci Marea Moarta. Este interesanta pentru ca este cel mai jos loc din lume sub nivelul marii. Da, suna ciudat, dar este adevarat. Este mai jos cu 400 de metri decat Marea Mediterana. Si depinde in ce an vei citi articolul asta. Nu de alta, dar se evapora anual ca atare in timp, mai scade.

Polul Sud

Din 1911, exista un panou care marcheaza cel mai sudic punct al planetei. De acolo in sus, totul este Nord. Asa cum avem nu stiu si in Bucuresti, borna cu Kilometrul Zero.


Cam atat am pregatit pentru astazi dar imi place „sa alerg” prin lume deci eu zic sa mai revii pe aici, foarte posibil sa mai am articole de genul.


surse imagini: publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *