Viata prin fotografie | Interviu

Astazi avem interviu cu doi oameni pasionati de fotografie, Mihai si Ana Serban pe care ii gasiti pe: https://viataprinfotografie.ro/ sau pe facebook.

Cine sunt Ana si Mihai Serban si cum a luat nastere acest proiect, https://viataprinfotografie.ro?

Suntem doua persoane pasionate de fotografie si tot ce implica acest subiect. Ne-a placut de mici copii sa facem fotografii, iar de aproximativ 2 ani am pornit acest proiect. Practic prin fotografie poti fura o mica parte din timp si sa o pastrezi doar pentru tine.

Ne alocam destul de mult timp acestui domeniu si la un moment dat,  am spus sa centralizam calatoriile si fotografiile in proiectul nostru de suflet, pe care incercam sa il ducem cat mai departe cu putinta.

Profesional vorbind, este un proiect de care va ocupati full-time sau mai sunteti implicati si in alte activitati?

Nu este full-time, avem job-uri separate, dar pot spune ca majoritatea timpului liber il dedicam fotografiei. De la calatorii pana la editari, de la instantanee la decoruri aranjate, toate ocupa foarte mult timp, dar vorba aceea, cand faci ceva cu placere, timpul trece cu totul si cu totul altfel. Partea cea mai frumoasa este ca acest domeniu te scoate din casa. Ajungi sa vezi locuri noi sau sa redescoperi pe altele vechi si cel mai important este ca o sa cunosti multe persoane, iar cu o parte dintre ele poti chiar lega prietenii frumoase.

Cum a inceput pasiunea pentru fotografie?

(Ana) Eu am mostenit aceasta pasiune de la mama si bunicul meu (ambii au fost fotografi). Primul meu aparat l-am achizitionat destul de tarziu, si apoi lucrurile au inceput sa vina de la sine. Dupa ce ne-am cunoscut amandoi, pasiunea a trecut la nivelul urmator. A fost o alegere dificila intre aparatele de tip mirrorless sau DSLR, dar dupa multe discutii, vizionari pe youtube, prezentari si intalniri am ales tehnologia „mai noua”.

(Mihai) Pentru mine a inceput din copilarie. In momentul in care parintii mei au cumparat primul aparat foto pe film, eu am inceput sa fotografiez orice, practic nu il mai putea folosea nimeni cu exceptia mea. Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc inca odata. Cu timpul tehnologia s-a imbunatatit si am trecut treptat la clasicele „sapuniere” apoi la aparatele de tip „bridge” si in cele din urma la mirrorless-uri.

Recunosc ca atunci cand am cunoscut-o pe Ana ea avea un aparat mult mai performant ca al meu (lucra intr-un domeniu in care avea nevoie de fotografii pe teren) si il furam mereu. Ulterior am mai cumparat alte aparate.

Cum v-ati pregatit pentru fotografie ati urmat niste cursuri, ati fost auto-didacti etc.?

Mai multe variante. Am inceput prin a face foarte multe fotografii. In acest domeniu este foarte important sa vezi lumea un pic diferit, alte unghiuri, alte perspective si sa vii cu idei noi. Toate le perfectionezi exersand foarte mult. Asta inseamna sa iesi efectiv pe strada si sa incerci sa scoti acel cadru care iese in evidenta. De-a lungul timpului am invatat din incercari, esecuri, tutoriale, workshopuri, cursuri si intalniri cu alti fotografi. De la fiecare poti invata cate ceva. Important este sa iesi din zona de confort si sa incerci sa obtii acel cadru special. Poti face 1000 de poze iar din ele doar 10 cadre sa fie niste fotografii deosebite.

Cam de cat timp credeti ca e nevoie ca cineva sa ajunga de la nivelul de amatori la cel de macar semi-profesionist?

Nu este o perioada de timp bine definita. Depinde de la persoana la persoana. Totul tine de cum reusesti sa vezi lumea din alta perspectiva si cat de timp aloci sa iesi afara si sa faci fotografii. Poate dura 2 ani sau 10. Cel mai important este sa nu te dai batut si sa experimentezi cat mai mult. Bineinteles trebuie sa iti cunosti foarte bine aparatul si limitarile sale.

Cu ce ar trebui sa inceapa cineva, ce carte, ce blog, ce canal de youtube etc.? Sau nu stiu forum, unde gasiti/ati gasit informatii utile?

Primul pas este sa iti alegi aparatul (tip, model, marca, etc.) Acest lucru il poti face mergand efectiv in magazine, sa testezi aparatele, sa vorbesti cu vanzatorii sau sa urmaresti tutoriale. Odata ce ai ales aparatul, sigur gasesti pe internet tutoriale cu prezentarea acestuia. Urmatorul pas este sa experimentezi cat mai mult cu el. Poti urmari filmulete sau fotografi celebri pentru a invata cat mai multe. Daca ai timp si banuti poti face si cursuri, inveti mai multe si poti cunoaste oameni noi care au aceleasi pasiuni. Pe facebook sunt foarte multe grupuri dedicate fotografiei. In cadul lor poti interactiona cu alti fotografi si te poti inspira din publicatiile lor, de asemenea poti invata si din greselile acestora. Nu stiu daca pot mentiona aici, dar grupul foto in care ne simtim cel mai bine si am cunoscut foarte multi oameni pasionati de fotografie si cu care am legat prietenii frumoase, este „La conacul fotografilor”, il recomand cu drag.

Este fotografia un hobby/o meserie scumpa?

Investitiile sunt foarte mari. Toata aparatura costa destul de mult. Daca pornesti ca si hobby si iti place din ce in ce mai mult, vor veni incet incet si mai multe dorinte (un alt aparat, un alt tip de obiectiv, un blitz, un stativ, inca un aparat… si tot asa). Toate costa si este o nisa destul de scumpa. Daca doresti sa faci doar fotografii mai bune in vacanta recomand un mirrorless/DSLR second-hand ceva mai ieftin pentru incepatori sau un aparat de tip bridge. In caz contrar, trebuie sa te gandesti foarte bine de la inceput ce tip de aparat sa achizitionezi. Indiferent de alegere, fotografia este destul de scumpa.

Cam care este bugetul de care as avea nevoie de exemplu eu, ca blogger, astfel incat sa pot obtine niste fotografii decente? 🙂

Asa cum am spus mai sus, fie ca se alege o aparatura entry-level sau second-hand, trebuie sa tii cont de motivul alegerii. Poti opta pentru un obiectiv wide (raza obiectivului sa se apropie cat mai mult de vederea umana sau chiar sa cuprinda mai multe elemente), un tele-obiectiv (sa aibe un zoom cat mai mare) sau un obiectiv all-around (pe care il poti folosi in mai multe situatii, dar in cazul acesta pierzi din calitate). Ca si cost te poti apropia de o valoare cuprinsa intre 2500 si 3000 de lei.

Ce va inspira?

De multe ori in cazul anumitor fotografii inspiratia vine pe moment, fiindca in foarte multe situatii fotografiile sunt instantanee. Poate fi un fenomen meteo frumos, o expresie umana sau o situatie interesanta, fiecare dintre aceste cadre sunt unice si trebuie sa te adaptezi la ele si nimeni nu te va pregati pentru asta. Inclusiv la o sedinta foto planificata tot trebuie sa fii pregatit sa surprinzi acele expresii care vin natural si de multe ori nu ai nici macar o secunda la dispozitie. Dar pentru a ne inspira urmarim anumite tutoriale, grupuri de fotografie sau alti fotografi. Tehnologia evolueaza si idei noi apar tot timpul si de accea trebuie sa fim la curent cu noile tendinte.

Am observat pe site ca abordati teme diferite de la auto pana la animalute, nunti etc. Ce va place sa fotografiati cel mai mult?

Am incercat sa ne respectam numele si sa surprindem tot ce ne ofera viata. Intr-adevar multa lume se opreste si fotografiaza doar un singur gen (fie ca sunt fotografii de wildlife, portrete, sedinte foto, evenimente, etc.). Noi am incercat sa cuprindem o arie cat mai larga, ce-i drept este si mai costisitor acest lucru, fiindca fiecare gen de fotografie necesita o anumita aparatura si in timp trusa foto a crescut destul de mult. Noua ne place sa fotografiem animalele salbatice si instantaneele din natura, fiindca acest lucru este o provocare destul de mare. De asemenea  oamenii fiindca fotografiile finale transmit cea mai mare emotie.

In ziua de astazi, toata lumea are acces la un telefon cu o camera de fotografiat si internetul este plin de poze. Putem vedea cateva zeci de poze la o simpla accesare de facebook. Care sunt cele mai frecvente 4-5 greseli pe care le observati la astfel de poze?

  • Incadrarea gresita a subiectului – multa lume va plasa subiectul in centrul imaginii, dar de foarte multe ori trebuie folosita regula treimii (adica nu central, ci mai in stanga, dreapta, jos sau sus). Dar nu este o regula generala, doar ca trebuie sa jonglezi cu incadrarea astfel incat sa iasa cel mai potrivit cadru.
  • Orizontul stramb – foarte multe persoane aflate la inceput de drum nu vor respecta regula orizontului, voit sau nu. In 90% din cazuri este indicat ca orizontul sa fie drept, sunt destul de putine exceptii (anumite fotografii abstracte, arhitecturale, etc.)
  • Realizarea unei fotografii expuse sau subexpuse (fotografia poate fi mult prea deschisa sau mult prea intunecata) – este o greseala frecventa, pe care o poti face si cand ai mai multa experienta.
  • Subiectul este tremurat sau in miscare – asta se intampla deoarece timpul de expunere este prea mare. Se intampla des daca aparatul este pe auto si conditiile de lumina sunt mai scazute, sau daca faci setarile gresit. Aparatul va incerca sa primeasca mai multa lumina, dar va mari timpul de expunere si din aceasta cauza subiectul iese in miscare.
  • Subiectul nu este focalizat – se intampla cand aparatul are focusul pe auto si din viteza cand faci fotografia aparatul va focaliza ce este in miscare sau mai aproape si poate subiectul este altul si in aceste conditii va iesi blurat.
  • Taierea unor parti din corpul subiectelor – o eroare intalnita cel mai des in cazul fotografierii persoanelor (taierea incheieturilor, in mijlocul fruntii, etc.)

Ce conteaza cel mai mult, aparatura sau experienta? 🙂

Nu vrem sa fim carcotasi, dar am putea spune ca ambele. Dar mai multe experienta. Cu cat faci mai multe fotografii, cu atat faci mai multe greseli, din care vei invata si vei incerca sa nu le mai repeti. Cu cat ai mai multa experienta, cu atat vei incerca sa vii cu ceva nou, cu o alta perspectiva, etc. Poti face fotografii exceptionale si cu o camera mai slaba sau chiar cu telefonul. Problema aparaturii apare in momentul in care doresti sa treci la un nivel mai mare decat hobby sau alegi o anumita nisa (ex: daca doresti sa faci fotografie de wildlife ai nevoie de alte obiective fata de cele folosite in cazul sedintelor foto). De asemenea cu cat este aparatura mai performanta cu atat vei avea mai putin de editat ulterior, iar acest lucru ajuta enorm.

Care este zona pe care va doriti sa o fotografiati dar nu ati putut ajunge? Dar persoana/vedeta?

Nu am sti de unde sa incepem. Am dori sa ajungem in anumite locatii (pe primul loc si cel mai accesibil din bucketlist-ul nostru este Cappadocia, apoi Marakech. Mai sunt si altele (ex din India, Africa, etc.), dar am umple paginile aici. Ca si vedete nu putem spune ca acest tip de fotografie este genul nostru.

V-ati gandit si la un canal de youtube unde sa incercati de exemplu sa realizati tutoriale sau hint-uri pentru cine are nevoie?

Acest lucru nu este in plan momentan, o sa ramanem la nivel de foto si articole, nu si video. Cel putin nu la nivelul de tutoriale, momentan.

Care sunt greselile pe care le fac oamenii cand va abordeaza pentru diferite proiecte? Sau ce nu inteleg ei?

Faptul ca un proiect fotografic nu se termina dupa apasarea butonului si nici nu incepe in acel moment. Nu toata lumea intelege nivelul investitiei in aparatura si faptul ca se amortizeaza destul de greu. Faptul ca se folosesc si anumite recuzite sau aparatura auxiliara, asta in cazul anumitor sedinte foto (plus ca te documentezi, cum sa se aseze persoana, ce pozitii o avantajeaza, etc.). In cazul peisajelor sau fotografiei wildlife trebuie inteles faptul ca, se iese destul de mult din zona de confort. Imaginile respective le vei gasi destul de departe de casa. Pentru toate acestea iti trebuie echipament de drumetie, masina, combustibil, cazari si mult mult timp. Toate cele de mai sus sunt necesare pana apesi butonul declansator al aparatului. Dupa aceea este necesar sa triezi fotografiile (munca care necesita timp). Daca dintr-o deplasare, in care se fac undeva la 1000 de poze, avem la final 5-10 fotografii deosebite, suntem multumiti. La final, toate trebuie editate, iar aceasta etapa consuma cel mai mult timp. Iar dupa intregul proces, toate fotografiile le pastrezi si le stochezi undeva, inclusiv acest echipament costa. In cazul nostru, o mare parte din timp este alocata articolelor de calatorie.

Din pacate oamenii nu constientizeaza decat momentul in care apesi pe buton si omit toate cele de mai sus.

Ce parere aveti de site-uri precum shutterstock, le folositi, in calitate de contributor, va ajuta?

Momentan nu le folosim, ne-am axat pe participarea la expozitii printate sau concursuri cat si prin realizarea de tablouri cu propriile noastre fotografii. Inclusiv realizarea si promovarea propriei noastre expozitii, pe care dorim sa o deschidem in curand.

Un cuvant de incheiere sau o recomandare pentru cititorii nostri?

Fiecare are o pasiunea iar recomandarea noastra este sa o hraneasca cat mai mult. Nu conteaza care este aceasta, fie ca sunt fotografiile, calatoriile, dansul, etc. fiecare trebuie sa isi urmeze pasiunile, fiindca acestea te vor hrani sufleteste la randul lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *