icoana Moise cel Negru sau Moise Etiopianul

Ai auzit de Moise cel Negru?

Dap, am scris bine, Moise cel Negru sau Moise Murarul. Nu stiu de la ce vine „Murarul”. In limba engleza, el a primit numele de „Moses the Black” dar mai avea si alte nume. Cum ar fi: Moise cel Puternic, Moise Abisinianul, Moise Jefuitorul sau Moise Etiopianul.

Cred ca se intelege de la ce ii vine numele, el fiind un om care a trait intre 330-405 d.HR, in Egipt. Dar nu acolo se nascuse. Era din Etiopia de origine, a ajuns in Egipt ca sclav.

Un tip de o statura neobisnuita si o forta pe masura, nu prea s-a comportat bine ca sclav si nici dupa aia. A fost acuzat de furt si posibil omor, motiv pentru care inteleg ca a fugit de-a lungul vaii Nilului. Acolo a mai gasit niste baieti cu aceleasi pareri ca el si „s-a pus pe treaba”.

Formau un grup de 76 de oameni, pe care el ii conducea. Oameni cu care nu ti-ai fi dorit sa te intalnesti sau pe care n-ai fi vrut sa-i vezi noaptea pe langa casa ta. Ca ei culegeau de pe unde nu semnasera.

de la talhar la calugar

Intr-o noapte, s-a dus sa-l pagubeasca pe unul de niste oi. Dar cainele domnului respectiv a latrat, asa ca Moise s-a retras. Incapatanat, nu s-a lasat si a revenit cu alta ocazie. Cainele a latrat iar, proprietarul s-a ascuns si Moise s-a ales pana la urma cu 4 oi.

Ulterior, a ajuns in Wadi El Natrun, ce se afla in Desertul Nitrian – o zona din nord-west-ul Egiptului. Wadi El Natrun mai este cunoscut in literatura crestina si sub numele de „Scetis”. Asta pentru ca era practic una dintre primele 3 manastiri crestine din zona asta.

Asadar, Moise cel Negru a petrecut un timp alaturi de acesti calugari, se ascundea de autoritati, desigur. Insa, asta i-a schimbat viata pe veci. Acolo probabil a avut vreun soi de revelatie, nu se stie clar. Ce e clar insa, e ca viata calugarilor l-au impresionat profund. Atat de profund, incat a renuntat la viata sa precedenta si s-a botezat si s-a alaturat lor.

Sunt multe de zis despre viata lui ulterioara. Poate nu cel mai bun calugar la inceput si cu siguranta, cu metode inovative. Se spune ca intr-o seara a fost atacat de niste hoti, proasta idee. Moise i-a capturat pe toti si i-a adus in fata calugarilor pentru pedeapsa. Pana la urma si aceia s-au convertit si au devenit calugari.

Alta data, trebuia sa participe la o sedinta in care se stabilea pedeapsa unui alta calugar. El a refuzat sa se duca de 2 ori, apoi cand s-a insistat, s-a dus cu un mare ulcior de apa pe umar. Cand a fost intrebat de ce, a spus ca isi cara pacatele si n-are asadar cum sa se uite el la pacatele altuia.

Nu e clar cum a murit. Aparent se pare ca manastirea urma sa fie atacata de niste berberi. Ei stiau, dar Moise si o parte din ei au refuzat sa fuga din fata primejdiei. Berberii nu i-au crutat.


Moise cel Negru a ramas insa in istoria crestinismului ca fiind printre primii dintre „Parintii Desertului”. Transformarea sa spirituala este desigur una remarcabila, ca si viata sa monastica.


sursa imagine: wikipedia.org

1 thought on “Ai auzit de Moise cel Negru?”

  1. Astazi, acest sfant este cinstit de catre Biserica Ortodoxa, in memoria lui fiind sarbatorita in 28 august. A trait o viata plina de aventuri si provocari, dar prin credinta si puterea sa, a devenit un model de urmat pentru multi crestini. Respect, Moise cel Negru!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *