Ai grija de corpul tau si de cel fizic si de cel online #p

Mens sana in corpore sano. Un sfat excelent in general dar cu atat mai mult in 2021. Nu am scapat de pandemie si avem de luptat in continuare cu un inamic foarte periculos si perfid. Nu-l vezi si te poate ataca de oriunde, ca in jocurile video.

Ca atare, ar trebui sa ai grija de corpul tau. Spala-te pe maini, ai grija pe unde umbli si cu cine si tot asa. Stim cu totii sfaturile, sunt pe toate ecranele.

Dar ce se intampla daca ignori sfaturile astea? Avem noroc ca avem un sistem imunitar care este atent la ce se intampla in corpul nostru. Sa spunem ca e un fel de administrator, stie ce ar trebui sa existe in corp si ce nu are ce cauta in corp. Scaneaza incontinuu si atunci cand sunt probleme, cand da de un virus de exemplu, trimite leucocitele peste el sa-l distruga.

Daca de corpul tau fizic ai grija, de ce n-ai si de cel virtual?

Nu intentionez sa scriu un articol medical, faceam doar o paralela. Iti place sau nu, dar suntem in era internetului. Practic, existenta noastra s-a mutat pe doua planuri. Traim in plan fizic dar traim si intr-un mediu virtual, online.

Stii povestea cu Hansel si Gretel? Cu pietricelele lasate in urma ca sa gaseasca drumul spre casa? Cam asta se intampla si cand intram online. Vrem sau nu, lasam niste urme sub forma de log-uri, dam de diverse trackere si tot asa.

Lumea online e o lume mai periculoasa totusi decat lumea reala. Daca te urci intr-un STB si vezi pe cineva mai dubios, esti atent sa nu coboare portofelul tau mai repede decat tine. Dar in online, nu prea esti sigur pentru ca totul pare friendly. N-ai de unde sa stii de unde poti lua diversi virusi si tot felul de alte chestii, foarte periculoase pentru tine.

De ce sunt periculoase? Pai hai sa vedem cam care sunt riscurile in online:

  • phishing – se manifesta prin mailuri ce par a fi din partea unor banci, institutii, business-uri etc. Contin tot felul de link-uri si attach-uri pe care ar fi bine sa nu dai click
  • malware – reprezinta o bucata de soft, un cod (sa-i spunem asa simplificat) care se instaleaza la tine in PC fara voia ta cu diferite scopuri de la stiu eu, captat informatii personale pana la folosirea pc-ului tau in diverse retele, evident, pentru tot felul de infractiuni online
  • spyware – oarecum la fel ca mai sus, un virus sa-i spunem asa, care se instaleaza bine merci si apoi isi face de cap, iti monitorizeaza activitatea online in diverse scopuri si tot asa

Ok si cum ma protejez de asa ceva?

Din fericire, putem lupta cu aceste pericole, avem tool-urile necesare la indemana. Si corpul online are leucocite, foarte puternice chiar cum ar fi cea de mai jos.

Este superb-ul logo al companiei Bitdefender, ce are la baza lupul dacic, celebrul Dracones. Nu lupul ne ajuta insa se ne ferim de necazuri online, ci solutia pusa la dispozitie in mod gratuit si anume Bitdefender Antivirus Free.

Il poti instala si utiliza in mod gratuit, pe unul din device-urile tale si te poate ajuta sa limitezi/ scapi de pericolele online. Eu il folosesc de ani buni si nu o data m-a scapat de niste virusi destul de urati. Il folosesc si pentru laptop dar si pentru telefon. Asta pentru ca de exemplu platile sau diverse operatiuni bancare le fac de pe telefon si atunci incerc sa am poate chiar mai multa grija de securitatea telefonului meu.

Fie insa ca ai nevoie pentru acasa, fie ca ai nevoie pentru compania ta, Bitdefender te poate ajuta. Ai la dispozitie de exemplu acest produs Bitdefender PREMIUM SECURITY. Este un produs care te ajuta sa-ti protejezi 10 dispozitive, iti ofera VPN gratuit, protectie anti-ransomware si multe alte avantaje.

Totusi, pe langa solutiile de mai sus, ar trebui sa ai in vedere si cateva masuri pe care trebuie sa le iei si anume:

  • reinnoieste frecvent datele de acces
  • verifica daca laptopul e configurat corespunzator
  • folosește un serviciu de VPN
  • nu amesteca ce e personal cu ce e in scop de serviciu
  • depisteaza tentativele de inselatorie, fii atent la mesajele care par suspicioase – verifica adresa de la care ai primit acel mail, posibil doar sa semene cu o adresa anume
  • respecta procedurile standard in regim work-from-home
  • nu permite aplicatiilor sa colecteze date care nu au de-a face cu functionalitatea aplicatiei
  • activeaza autentificarea in doi pai
  • ai grija ca dispozitivele tale sa fie tot timpul upgradate
  • ai grija ca antivirusul tau sa fie tot timpul upgradat – pentru ca virusii evolueaza, desigur
  • vezi pe ce site-uri umbli, ce downloadezi si mai important, ce instalezi

Nu in ultimul rand, te las cu un sfat personal, din propria experienta. Daca downloadezi de pe undeva vreo poza si in loc de una din extensiile .jpeg, .jpg, .png, etc. ai o extensie de forma: .jpeg.exe, NU da click pe ea! Orice are un .exe la final, inseamna ca este un executabil. O astfel de extensie NU are niciodata ce sa caute pe un fisier word, excel, o poza, un pdf. etc.

Tu cum te protejezi online? Daca ai si alte recomandari, lasa un comentariu mai jos.


sursa imagini: rawpixel.com si bitdefender.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *