Societatea moderna ne cadoriseste cu o gramada de probleme. De fapt insa nu e doar societatea, asta cred doar ca le agraveaza. Vorbim mai degraba de creierul uman si despre cum percepem noi anumite lucruri din copilarie.
Este in general de ajuns sa se intample ceva nasol in copilarie – sau pe care noi sa-l percepem asa si sa avem necazuri la maturitate. Ca de exemplu, eu n-am putut ani de zile sa merg la inmormantari pentru simplul fapt ca atunci cand eram mic, a decedat tatal meu. Cand l-au ingropat, m-au dus niste babe acolo langa groapa si m-am speriat groaznic. Cred ca atunci am avut primul atac de panica din viata mea, nu stiam ce e ala, normal, ca aveam doar 10 ani.
Inca ceva, iarasi, o buna perioada de timp n-am vrut sa stau singur acasa. Prin ’90 si ceva, eram singur acasa. A fost un cutremur maricel, pe mine nu m-a speriat insa. Ce m-a speriat atunci a fost insa reactia oamenilor, ei m-au facut sa ma sperii, ulterior.
Atacuri de panica
Ce sunt atacurile de panica? Daca nu stii, felicitari, esti norocos. Iti doresc sa nu afli niciodata.
Daca le-ai trait, atunci treci mai jos. Daca intrebi de curiozitate, atunci asculta.
Un atac de panica este o teama, o teama imensa si viscerala. Este o teama care te paralizeaza si ai impresia ca vei muri atunci si acolo, imediat, pe loc. Poti sa ai pulsul si 150 si simti ca o gheara ti-a intrat in piept si nu te lasa sa respiri. Iti e teama sa te misti, de altfel crezi ca nu te poti misca, iti e teama sa respiri, iti e teama sa orice. Mai multe detalii despre simptomele atacurilor de panica ai aici.
Atacul de panica este un animal foarte, foarte periculos. Te poate tine pe loc, eu de exemplu nu am fost la concerte cativa ani de zile, imi era teama de multimi, de zgomot de etc. Ca atare, social vorbind, te duci naibii si te pot face praf si din alte puncte de vedere. Adica te pot darama aproape complet.
Ce trebuie inteles este insa ca atacul de panica in sine, nu este o boala, este un simptom. E ca o tuse, tusesti pentru ca esti racit sau alergic etc. Tusea nu e o boala, e un efect.
Exact asa stau lucrurile si cu atacurile de panica, acestea nu sunt o boala in sine ci doar un efect.
Cand te confrunti cu asa ceva inseamna ca ori ai trecut printr-un eveniment recent care te-a traumatizat, ori sunt lucruri din spate care s-au si asociat sa zic asa si te-au facut sa-ti fie naspa. La mine au venit insotite de depresie si anxietatea dar si de un OCD, deloc de ajutor.
Cum poti scapa de ele?
Din fericire exista metode de a lupta cu atacurile de panica, asa cum in principiu exista tratament pentru o buna parte din problemele psihice. Evident, mai intai trebuie sa mergi si sa fii diagnosticat. Ulterior, in functie de probleme, specialistul iti va propune o schema de tratament. De obicei, se poate merge in paralel, un tratament medicamentos de exemplu impreuna cu terapie, cu discutii.
Evident, eu iti vorbesc in calitate de pacient nu de medic. Ma repet, este foarte, foarte important sa discuti cu specialistii, ca de exemplu cu cei de la Centrul Medical Laura Catana, care pot fi gasiti Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos, la mailul: office@doctor-psi.ro sau la telefon: 0746-287-101.
De asemenea, ii mai poti gasi si pe facebook
sau pe instagram.
Inca ceva, tratamentul psihiatric este foarte important. Stii insa ce mai este foarte important? Sa fii deschis, sa intelegi ca ai nevoie de ajutor si ca nu e o rusine (nu esti slab daca ceri ajutor ci din contra) si mai ales sa tii aproape de familie si de cei dragi. Vei avea nevoie de tot suportul si toata intelegerea lor
Incolo, daca te confrunti cu asa ceva, iti doresc bafta, fratele meu sau sora mea! Ai credinta si curaj (stiu ca pare ca nu ai dar sunt acolo, trust me) si rezista, poti depasi problemele astea, sunt dovada vie. Crezi in tine si ai incredere in medici dar si in Dumnezeu!
sursa imagine: https://www.doctor-psi.ro