E sambata, ora 10:00, mi-e foame. Stau pe acasa aruncand alene un ochi pe net si ma gandesc cam ce sa mananc. A fost o saptamana urata la munca si nu prea am chef de nimic doar asa, sa lenevesc sa zicem. Parca as gati ceva dar parca ar merge si o comanda dar nici eu n-am habar ce-mi doresc de fapt. Na, oboseala si lene, clar reiese nehotarare de acolo.
Numai bine sa ma trezesc cu un telefon de la unul din prietenii mei.
Oare ce vrea asa devreme? nu prea am chef, dar ii raspund.
– Salut, in doua ore esti la mine sa facem un gratar da? se aude pe jumate, ori telefonul e pe speaker ori l-a imobilizat intre cap si umar.
-Salut… ok… cred… da’ cu ce ocazie? Hmmmm…. gratar? e un cuvant care ma activeaza mereu simt asa cum revine viata in corpul meu. Pentru mine gratar este ce e echivalentul lui Sesam deschide-te pentru Pestera lui AliBaba.
-Las’ ca-ti zic cand ajungi, tu doar sa vii incoace.
-Bine, bine dar zi-mi ce cumpar.
-Nimic, am de toate.
Challenge accepted, in gandul meu si hai sa vedem ce are. Incep cu mici, ca sa-i dau de la usor la greu. Gratar fara mici, nu prea ar trebui sa fie si la cum il stiu sigur are dar tot testez terenul ca pana la urma nu suntem doar noi baietii la gratar si cine stie.
Are… doua variante chiar…
Mici din amestec de porc si vita in stanga, fara porcarii, condimente in ei, antioxidante normale si un pic de colorant natural.
Mici Black-Angus in dreapta daca esti mai pretentios sau daca preferi doar carnea de vita. La fel de naturali ca cei de mai sus.
Si cei alesi de el suna excelent, carne de porc 70%, un pic de slanina (ca fara grasime un carnat e ca un fotbalist fara minge), sare, condimente adica usturoi, maghiran, seminte de fenicul, tot ce trebuie. Arata bine, miros bine, au gust bun.
Bun, hai sa licitam mai departe. Parca as manca si niste aripioare de pui, nu? N-ar merge? Unele marinate deja cu sare, un pic de ulei vegetal si niste condimente?
Mereu mi-au placut si astea. Si in ciorba si in tocana si peste tot unde le prind. Chiar daca nu au asa multa carne pe ele si ofera dezavantajul ca faci praf o gramada de servetele si tu te manjesti pe la gura din plin, merita. Au ceva in ele, poate nu stiu, aproprierea de os si gelatina din el, iti dau savoare, au gust. La gratar sau nu, dar eu nu refuz un mujdei de usturoi langa ele niciodata.
Nu se lasa el, nu ma las nici eu. Parca totusi as vrea si niste vita, nu? Ba da si nu e problema. Omul s-a aprovizionat serios, are niste medalioane de manzat deja marinate si el intr-un fel. Pentru ca sunt date cu unt, sare de mare, patrunjel, samantana naturala…
Tot ce mai ai nevoie la el este sa-l desfaci si sa-i dai drumul pe gratar.
Dar acum mi-e pofta si de burgeri, nu? Sa avem diversitate zic, nu ca n-ar fi destula.
-AM MA SI BURGERI, treci incoace! Am burgeri 100% din vita black-angus cu ceapa deshidradata, sare, piper, tot ce trebuie. Au nevoie de gratar si cartofi prajiti pe langa sau ceva garnitura si rezolvam.
-Bine, atunci ma opresc eu in drum si iau chiflele.
-Stai calm, am si chifle.
Sincer, sunt de-a dreptul impresionat, omul e pregatit, chiar nu mai am ce sa-i cer.
Mai vreau sa stiu doar de unde le are.
Carne de gratar de la Carmangeria Moldovan e raspunsul. Este o firma de familie, cu traditie, inceputa in 1994. A pornit ca o afacere mixta si s-a extins constant. Colaboreaza cu ferme locale pentru obtinerea produselor lor. Calitatea produselor, obtinerea lor etc. sunt elemente de care au grija constant si care se vede cu ochiul liber sau se poate masura cu papilele gustative.
Si asa cum si eu i-am cerut prietenului meu, mai mult decat atat, au concept nou, un bistro-carmangerie daca pot spune asa. Adica un loc de unde poti cumpara carne proaspata, dar si un loc unde poti manca preparate gatite in local. Cel putin eu nu am mai auzit de asa ceva pana acum, mi se pare foarte interesant conceptul.
Si carmangeria despre care vorbesc eu, o gasesti aici:
I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj, delivery@cmdn.ro, 0747051900