vector scarabeu egiptean

Cartea egipteana a mortilor

Daca ti-au placut filmele gen Indiana Jones, sigur ai auzit mentiuni despre asta. Faimoasa „Carte egipteana a mortilor”. Din ce am citit, unii o considera un soi de Biblie a egiptenilor dar nu prea e buna comparatia. Si o sa vezi imediat de ce.

Pe scurt, daca e sa analizam un pic, Biblia se axeaza pe viata. Practic, putem vorbi de un set de reguli si invataturi pe care sa le aplici cat traiesti, ca sa ajungi in Rai dupa ce mori. Cartea egipteana a mortilor, avea insa alt rol, era destinata sa ajute sufletul dupa moarte. Practic, erau niste tips&tricks acolo.

Nu era insa folosita pentru ritualuri magice de resuscitare a stiu eu ce spirite malefice sau nu, chestii de genul. Avea un rol religios, dar in cu totul alta directie.

Cartea egipteana a mortilor

Aceasta „carte” a aparut undeva in jurul anului 1550 I.H si a fost folosita pana prin anul 50, D.H. Deci vreo mie de ani, sa tot fi fost.

Am pus carte in ghilimele tocmai pentru ca nu era o carte, asa cum stim noi conceptul din ziua de azi. Era practic o colectie de papirusuri cu diverse texte si incantatii scrise pe ele. De asemenea, nu era obligatoriu ca aceste texte sa fie scrise pe papirus, se putea si sa fie pictate pe peretii mormintelor.

Nu e o carte si pentru ca acesta colectie de texte era una foarte larga, nu era ceva unitar. Initial, era ceva cumva isi permiteau faraonii si oamenii bogati, ulterior a inceput sa fie folosita si de oameni mai putin nobili, sa spunem asa.

De foarte mare ajutor pentru a intelege rolul acestor texte este ceea ce se numeste „Papyrus of Ani”. A fost descoperit in 1888 si este expus la British Museum. Fiind destul de complet – cel putin eu asa am inteles – a ajutat sa fie inteles mai bine rolul acestei „Carti a mortii”. Ceva mai jos, o sa pun si un filmulet cu acest papirus.

Asa, pe scurt, aceste papirusuri erau puse in sarcofag si aveau rolul de a ajuta sufletul decedatului sa ajunga in paradis. Practic, se copiau anumite texte si incantatii de ajutor. Pentru ca, pana a ajunge la judecata finala, sufletul trebuia sa treaca o gama mare de probe, si de asta avea nevoie de aceste texte. Din punct de vedere religios, sufletul avea doua sanse: trecea cu brio de judecata finala si atunci ajungea intr-un loc pozitiv sau nu trecea si atunci sufletul pur si simplu disparea. Nu prea exista notiunea de „iad”, ci doar un soi de deces al sufletului.

Pentru cercetatori este foarte interesant acest ritual, ajuta mult sa se inteleaga mai bine viata egiptenilor.


Aici avem filmuletul de care vorbeam, realizat de cei de la TED-Ed, chiar pe baza papirusului de mai sus.


Si daca vrei sa afli mai multe despre aceste aspecte, atunci poti cumpara cartea de aici, care detalieaza tot procesul si toate aspectele (link afiliat).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *