tipuri de orez

Cate tipuri de orez sunt?

Desi nu suntem noi vreo natiune asiatica, orezul este un aliment comun si in Romania. Pilaful, desi turcesc de origine, nu prea lipseste din nicio gospodarie. E o garnitura care merge si cu carne si cu peste de exemplu, sushi s.a.m.d. Orezul alb de exemplu, este clasat si ca un aliment ce nu se strica usor. Poate rezista pana la 30 de ani daca este tinut in recipiente sigilate, la -1 grad Celsius. Dar hai sa vedem cate tipuri de orez sunt.

Tipuri de orez

Mai intai, ar trebui specificat totusi ca orezul este o cereala iar boabele de orez sunt cumva fructele acelei plante, desi corect ar fi cred totusi sa spun seminte, nu fructe. Este folosit pe scara larga in Asia, India dar si Africa si cam peste tot.

Alaturi de cartof si de porumb, orezul cred ca a luat cu asalt intreaga lume. Nu prea cred ca exista bucatarie unde sa nu apara in fisa postului.

In primul rand, tipurile de orez pot fi clasificate in trei categorii, orez cu bob scurt, mediu si lung. Nu stiu daca vom trece chiar prin toate tipurile, nu de alta dar sunt multe, cred ca le vom lua pe cele mai cunoscute.

Orez Arborio

Este un orez cu bob mediu, numele vine de la regiunea din Italia unde este cultivat. Daca vrei sa faci un risotto, evident ca-i prima alegere. Contine mai mult amidon decat alte tipuri, ceea ce il face sa devina cremos dar totusi sa-si pastreze textura cand e gatit. Pe langa risotto, mai poate fi folosit si la supe sau budinca de orez etc.

Orez Basmati

Probabil cel mai cunoscut tip de orez utilizat in gospodariile romanesti. Este un orez cu bob lung, originar din India, cumva la gatire boabele raman separate. Este aromatic, cu ceva arome in zona nucilor si poate fi combinat intr-o multime de feluri.

Este de exemplu utilizat pentru curry, iarasi, un preparat arhi-cunoscut.

Orez Jasmine

Numele nu-i vine din Alladin. Nu de alta dar e un orez de origine tailandeza, asemanatoare cu orezul Basmati. Numele provine de la o aroma de iasomie, se pare ca este asociat cu aceasta aroma. Are bobul ceva mai scurt decat Basmati dar poate fi folosit cumva in locul lui. Se poate utiliza in cam tot ce insemna retete asiatice.

Orez Sushi

Nu asa se numeste, dar este identificat cu preparatul mentionat. Este un orez cu bob scurt, cu gluten ceea ce il face cumva lipicios si perfect pentru rulourile cu sushi.

Orez Valencia

Ca si Arborio, numele ii vine de la regiunea unde este crescut. Desigur, este folosit pentru paella, preparat national al Spaniei. Mai este cunoscut si sub numele de orez bomba are bobul scurt si cumva rotund. Calitatea sa principala este data de faptul ca absoarbe mai multa apa ca celelalte soiuri si de aia absoarbe si mai multe arome.

Orez Salbatic

Are o culoare deosebita, toate celelalte tipuri de mai sus sunt albe/ albe-ish, dar acesta are o culoare foarte inchisa. Interesant este faptul ca orezul salbatic nu este totusi orez. Acesta provine dintr-o planta ce poarta numele de Zizania, este cumva tot din familia cerealelor dar nu are treaba cu orezul.

Este un orez bogat in proteine si antioxidanti, de asta este si considerat mai sanatos decat orezul obisnuit. De asemenea, culoarea si textura poate da un vibe interesant oricarui fel.

Orezul Brun

Prinde repede teren in defavoarea orezului alb. Asta pentru ca este bogat in nutrienti, magneziu, potasiu, fosfor si ofera mai multe fibre decat orezul alb. Este considerat mai sanatos decat orezul alb, datorita celor mentionate mai sus.

Orezul Negru

Ultimul tip de orez despre care vom discuta astazi, orezul negru, cunoscut cumva si sub numele de orezul interzis. N-am inteles de ce se numea asa dar… Culoarea sa neagra este data de antioxidanti, asemanatori celor care se gasesc si in afine si mure de exemplu. Este usor lipicios cand este gatit, si folosit in retete chinezesti si tailandeze, dar nu numai. Culoarea sa, in amestec cu alte tipuri de orez, da o nuanta interesanta oricarui fel.


Cam aici se termina articolul despre tipurile de orez, pe cel alb nu l-am mentionat separat, nu avea rost, este cel mai cunoscut si folosit oricum. Ma refer la orezul alb, cu bob lung.


sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *