Nu mai sunt copil de mult, vorba artistului dar ciocolata si inghetata nu-mi lipsesc din playlist. Si pentru mine nici macar nu sunt produse de sezon. Ca ma rog, daca ciocolata o poti manca tot timpul, inghetata e asociata cu perioada calda. Nu si pentru pentru mine. Eu sunt in stare sa mananc inghetata iarna asa cum mananc sorici si vara. Chestie de gusturi.
Iar inghetata, mie mi se pare ca este o forma foarte interesanta de desert. De ce? Pentru ca are cam tot ce-ti doresti de la un desert. Forma ei – si nu ma refer la forma geometrica – ii permite sa fie un desert foarte versatil. Are si o mare calitate, te racoreste dar in acelasi timp, iti ofera si bucurie. De asta am si scris in titlu ca-ti racoreste si sufletul.
Cunosti pe cineva, indiferent de varsta, caruia sa-i zici, ia o inghetata, si el sa zica nuuu! urasc inghetata? In niciun caz. Sau cel putin eu nu stiu pe nimeni.
Dar cum a aparut inghetata?
Nu se stie exact. Dar din referintele literare/ istorice, este cunoscut faptul ca de exemplu Alexandru cel Mare sau infamul Nero savurau o forma de proto-inghetata. Adica foloseau zapada si gheata – din munti, evident peste care adaugau diverse arome, miere, nectar, sucuri, fructe, ce mai aveau pe acolo.
Deci nu-i deloc un produs nou. Dar evident ca a evoluat mult ca forma, compozitie s.a.m.d. Desi din cate stiu, in U.S.A – nu stiu sa existe si in Romania asa ceva – a ramas oarecum o astfel de forma. In sensul in care exista un soi de aparat care pur si simplu scoate fulgi de zapada care se aseaza intr-un con, peste care se adauga diverse siropuri, cu diverse arome.
Se presupune ca Marco Polo a adus cumva prima reteta prin secolul 16 in Europa si de acolo a luat amploare, pana la forma pe care o stim noi astazi. Si nu este doar un produs stand-alone, ci un produs care se poate folosi si in diverse deserturi de exemplu.
Si putem spune fara nicio problema ca exista si in Romania o astfel de traditie cu acest produs. De exemplu, Alpin 57 LUX exista pe piata din ’94, fiind la nivel national al doilea producator de inghetata.
E nevoie doar sa vrei inghetata, pentru ca ei produc sortimente variate de inghetata, pentru toate varstele si toate gusturile dupa cum se va vedea mai jos.
Sortimente diferite pentru gusturi diferite
N-ai nicio scuza sa nu mananci inghetata. Si-ti explic imediat de ce. S-o luam asa, daca pentru sexul, varsta si greutatea ta ti-ai facut un calcul si esti peste linia de normal, (cazul meu) ti se spune sa renunti la dulciuri. Problema este ca in general dulciurile, cum le spunem cu totii, contin zahar.
Eu nu vreau sa renunt la inghetata dar nici cand trec pe strada sa creada oamenii ca e eclipsa de soare ca nu mai vad nimic din cauza mea.
De aia de exemplu, poti manca linistit inghetata SUPLETTE. De ce? Ca n-are zahar. Are indulcitori din steviol, substanta aceasta fiind minunata, pentru simplul motiv ca este mult mai sanatoasa. Din cate stiu eu, asta pentru ca da senzatia de dulce dar in acelasi timp, nu se asimileaza in organism, deci te ajuta sa nu te ingrasi.
Este o inghetata pe care o pot consuma si cei diabetici. Deci nu e deloc o problema nici pentru supraponderali (ma repet, my case).
Eu am ales sortimentul asta pentru ca mie imi place foarte mult vanilia. Dar sunt variante pentru toate gusturile, poti alege o varianta cu ciocolata sau cu fructe de padure de exemplu. Your choice.
Daca ai copii, exista o intreaga categorie pentru ei, gama Junior. De la ambalaj pana la continut si combinatia de arome. Nu e doar pentru ei, o poti manca si tu fara probleme daca de exemplu iti doresti sa mananci inghetata dar intr-o cantitate mai mica.
Eu de exemplu as manca cu mare placere inghetata de mai jos, cea cu zmeura si frisca, mmmm…
Si daca tot am avut inghetata la cutie, desi e o cutie mica, una la cornet sa adaugam si o inghetat pe bat. Este o inghetata din gama Gourmet, EKSELENCE, inghetata bat cu nuca de cocos maruntita si glazura de ciocolata alba cu migdale.
Suna marfa toata combinatia, imi place nuca de cocos, imi place ciocolata alba si imi plac si migdalele.
Dar nu ne oprim aici. Sunt doar cateva exemple, gama lor de inghetata este cu foarte multe flava. Arome diverse, de la clasicele vanilie si ciocolata, pana la caramel, cacao, cornet negru de exemplu. Nu uitam de fructe de padure, visine, iaurt, frisca, lapte si cafea si lista e lunga.
Cum ziceam, nu cred ca e o ocazie unde inghetata sa nu fie potrivita. Este un desert foarte elegant, poate fi potrivit pentru cam orice situatie.
sursa imagini: https://vreaualpin.ro/