Cum alegi o carne de porc buna

Vine perioada sarbatorilor de Craciun si noi, romanii, consumam la greu carne de purcelule in aceasta perioada. Nu cred ca este preparat la mesele de Craciun/ Revelion care sa nu aiba porc prezent: sorici, jumari, toba, leber, sunca, friptura, carnati, sarmale, ciorba etc. Poti sa mai pui si pomana porcului, tigaie picanta, ce vrei tu.

Daca n-ai pe nimeni la tara care sa creasca porc (si eu nu mai am de multi ani) atunci iti ramane sa cumperi din comert. Sunt insa cateva chestiuni la care ar trebui sa fii atent inainte sa cumperi. Ca idee, daca cumperi de la o persoana particulara sa zic asa, ai grija sa fie o persoana care isi creste porcii in conditii optime. Ar fi ideal sa nu intre in contact cu sobolanii sau animale de genul, sa nu ai necazuri cu trichineloza s.a.m.d.

Cea mai buna carne de porc?

Pana sa zicem de cum sa alegi o carne buna de porc, sa vorbim si de cea mai buna carne de porc. Cea mai buna in sensul de sanatoasa, este cea a rasei Mangalita. Este un porc paros, care chiar arata ca o oaie cu sorici fiind de fapt o incrucisare intre o rasa de porci si un mistret.

sursa imagine

Carnea sa este foarte apreciata pentru gust dar si pentru faptul ca este bogata in acizi grasi si saraca in colesterol. I se mai spune si porcul somon. Alaturi de aceasta rasa – ce se creste in zona Ardealului cu preponderenta – ar mai fi si porcul vietnamez, cu calitati similare.

Sfaturi pentru a alege o carne buna de porc

Hai sa vedem insa si cum alegi o carne de porc buna si am strans mai jos cateva sfaturi:

  • stampila – carnea pe care o cumperi ar trebui sa aiba pe ea o stampila de la veterinar. Asta atesta ca porcul respectiv a fost testat de boli si carnea este ok pentru consum. Nu vrei sa faci rost de trichineloza, pesta porcina sau mai stiu eu cate alte boli.
  • carne proaspata – aici conteaza si aspectul, dar si cum se simte carnea. Daca e lipicioasa de exemplu, inseamna ca nu e chiar proaspata. De asemenea, ai grija la culoare, aceasta ar trebui sa fie trandafirie.
  • de preferat ar fi sa nu cumperi carne condimentata deja sau lasata la marinat. Asta pentru ca e posibil ca unii vanzatori sa foloseasca astfel de trucuri pentru a masca faptul ca avem de-a face cu o carne mai veche/ alterata.
  • incearca sa cumperi carne (daca poti) mai inainte de sarbatori. Vei evita astfel aglomeratia si de asemenea, o poti cumpara la un pret mai bun. Ai nevoie de un congelator unde sa o poti pastra insa pana la pregatire.

In functie de ce anume vrei sa faci insa, vei avea nevoie de tipuri diferite de carne. Ca de exemplu, pentru jumari n-o sa iei muschi de porc, ai nevoie de carne cu grasime si n-ar strica nici ceva sorici.


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *