caricatura om si caine in izolare

Cum i-a zis Contra lui Alibec: „fa si tu ceva!”

 De cand cu COVID toata lumea este experta in dezvoltare personala, de la  tot ce inseamna media pana la boxele din Mega sau vatmanul de la metrou. Dar cati din acesti “experti” vorbesc in cunostinta de cauza? Cati dintre ei au testat despre ce vorbesc in articolele lor sau emisiunile lor sau in posturile trantite pe FB?

Ca de obicei, filtreaza informatia. Ai grija ce asculti si ce aplici, cauta, cerceteaza, verifica, valabil pentru orice.

Eu nu sunt expert dar iti pot recomanda cateva lucruri de facut, toate testate si aplicate de mine in viata mea de zi cu zi.

Rutina de dimineata:

  1. Fa-ti patul! Da, dupa ce te trezesti fa-ti patul, cu constiinciozitate. Iti va da senzatia ca ai terminat deja un task pe ziua respectiva si vei fi mai productiv
  2. NU intra pe social media in primele 30 de min dupa trezire – pentru ca vraful de informatii de acolo iti va bulversa creierul si un creier bulversat inseamna oboseala, anxietate, gandire neclara, nervozitate etc. Cam tot ce e prin cutia Pandorei
  3. Daca ai o zi/ saptamana grea – te trezesti anxios, ai visat urat, esti ingrijorat, panicat etc., dupa trezire, ia o foaie si scrie tot ce-ti trece prin cap. Nu trebuie sa scrii constient, lasa-ti creierul sa abereze pe foaie. Dar neaparat tb sa scrii de mana, nu la pc. Nu trebuie sa citesti dupa aia. E o tehnica ce te ajuta sa scapi de gandurile neplacute (pe langa alte beneficii). Se recomanda sa scrii 3 astfel de pagini in fiecare zi dar poti incerca si cu mai putin/ mai mult, in functie de fiecare.
  4. Mediteaza zilnic, de doua ori pe zi. E ceva ce am mai incercat si in trecut dar am inceput sa aplic constant de cateva zile si mi se pare ca deja simt diferenta. Nu te gandi la o meditatie gen Dalai Lama. A medita nu inseamna de fapt a avea mintea complet goala, fara sa te gandesti la nimic (desi cu totii tindem sa ajungem acolo) inseamna sa-ti dai seama cand iti zboara mintea si sa o aduci rapid inapoi. De ce sa meditezi? Pentru ca te ajuta sa te concentrezi, sa ai o vointa mai buna, sa fii mai calm, mai linistit, mai creativ etc. Incepe cu 10 min, de doua ori pe zi, dimineata inainte de a incepe activitatea si seara, inainte de somn. Iti recomand aplicatia de mai jos, este gratuita (cel putin partea pentru beginneri).
  5. Fa niste miscare. Da, stiu ca n-am fizicul vreunui antrenor de fitness dar asta nu inseamna ca nu fac miscare, inseamna doar ca nu fac destula. Orice forma de miscare insa te ajuta sa te simti mai bine. Are atat un efect chimic – miscarea declanseaza productia de efedrine, unul dintre neurotransmitatorii fericii cat si unul placebo – te vei simti mai bine, pentru ca faci ceva pentru tine.
  6. Ai un hobby? E momentul sa-l practici. Daca se poate face indoor, acum e momentul sa incepi. Mie imi place sa scriu, am un blog de ~ 5 ani in care nu o data m-am refugiat. Acest hobby m-a ajutat sa fiu mai bun, sa imi dezvolt mai mult cultura generala – goana dupa aur e nimic versus goana dupa subiecte (utile) mai ales atunci cand esti in totala pana de idei etc.

Orice ai alege sau nu, din cele de mai sus, mai am un singur sfat de adaugat: fii constant!!! Un singur Nurofen nu te scapa de raceala. Asa ca fii constant si incearca sa-ti fixezi obiective. Timp de 15 zile de exemplu sa faci X lucru zilnic sau nu stiu, 5 zile, alege tu cat dar incepe. De azi, nu de maine.

Si inca ceva, poate corpul o fi captiv dar mintea este libera, sa ne folosim de asta!


sursa imagine: rawpixel.com si canva.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *