Articolul este de ajutor daca te ustura gura dupa ce ai mancat ceva picant, daca te ustura prin alte parti… atunci ai nevoie de un medic.
De ce ne ustura cand mancam picant?
Senzatia de usturime este provocata de o substanta care se numeste capsaicina. Aceasta este un alcaloid si se gaseste in general in ardeiul iute. Arde pentru ca este de fapt un mecanism de aparare al acestor plante contra mamiferelor. Cum oamenii sunt masochisti, folosesc asta pentru alterarea gustului mancarurii si este deja o industrie. Sunt oameni carora le place foarte, foarte mult sa manance foarte picant. Uite si un clip care iti poate explica cum functioneaza.
Cum sa scapi de usturime?
Daca arde, uite cum arde, vorba poetului, atunci inseamna ca e belita. Ai nevoie repede de ceva care sa te ajute sa scapi de usturime. Limba fiind un organ super sensibil cu receptori pe toata suprafata, creierul primeste rapid semnale cum ca e panica.
NU BEA APA! Daca ai mancat picant si ai apa la indemana, arunc-o! E o idee foarte proasta sa bei apa dupa ce ai mancat iute, apa va accentua senzatia de usturime.
Uite insa ce poti sa bei ca sa scapi de usturime:
- alcool – capsaicina este un ulei, iar alcoolul o descompune. Se spune ca o bere rece de exemplu ajuta de minune. Eu prefer un shot de ceva tarie.
- lactate – nu te apuca sa mananci branza acum. Te ajuta insa ceva cu lapte sau iaurt
- ceva dulce – ceva cu zahar sau cu miere, ca sa contrabalanseze senzatia de arsura
Dar stii cum scapi de usturime cel mai repede? NU manca picant! Eu unul ma feresc de mancarea picanta, mananc un pic picant dar atat, nu vreau sa-mi arda gura, sa transpir si etc. Efectiv nu vreau sa ma chinui cand mananc, mai ales ca mi se pare ca aceasta senzatie de picant imi strica gustul mancarii.
Daca esti insa fan al picantului uite mai jos o emisiune pe gustul tau Usor picant se numeste. Formatul este cel de interviu, pe parcursul acestuia, gazda si invitatii mananca chiftele picante, cate 5 la numar, evident, creste progresiv gradul de usturime.
sursa imagine: pixabay.com
surse de informare: wikipedia.org si foodandwine.com