Ce sunt hieroglifele cred ca stim cu totii. Vechiul sistem egiptean de scriere. Desi scriere este aici cu sensul de exprimare grafica, pentru ca ei nu foloseau litere, asa cum stim noi ci pictograme si fonograme. Practic, simplificat la maxim, era un mod de exprimare bazat pe imagini si fara semne de punctuatie. Dar hai sa vedem cum sa scrii cu hieroglife, cu Fabricius.
Ce este Fabricius?
Este un tool, bazat pe AI. Un tool open source, creat de Google Arts & Culture, the Australian Center for Egyptology at Macquarie University, Ubisoft, si Psycle Interactive si egiptologi din intreaga lume.
Scopul lui? Pe baza informatiilor stocate in cloud de google prin AutoML sa poata ajuta cercetatorii din toata lumea sa traduca mult mai usor inscriptiile. Practic, este un tool de tipul „machine learning”. Simplificat la maxim, procesul ar fi acesta: identificare pictograma, cautare in baza de date, returnat rezultatul cel mai apropiat de elementul de cautare inserat.
Ca sa intelegi cat de mult usureaza viata oamenilor. Pe la inceputurile sapaturilor in Egipt, arheologii trebuiau sa copieze practic pe hartie hieroglifele si ulterior sa incerce sa le descifreze, sa le traduca.
Cu Fabricius, cumva tot ce au de facut este sa introduca datele si sa-l lase pe el sa faca treaba. Mai exact, cauta prin cele 800 de hieroglife din baza de date si vede ce se potriveste cu ce ai inserat tu. Cum spuneam, este un tool de tip „machine learning”, asta inseamna ca „invata” (in sensul ca e programat) sa se imbunatateasca pe masura ce este utilizat.
Cum ziceam la inceput, scrierea egipteana este formata din ideograme si fonograme. Trebuie sa stii sa faci diferenta ca sa interpretezi corect textul. Mai mult decat atat, se pot citi si de la stanga la dreapta si invers. Ca idee, ca sa-ti dai seama din ce parte se citeste, trebuie sa fii atent la directia in care este indreptata fata omului/ animalului din ideograma. Si citesti invers de cum e pozitionata. Daca fata e spre dreapta, inseamna ca trebuie sa citesti incepand din stanga si invers.
De asemenea, un set de hieroglife incadrate de un chenar, insemna ca este vorba despre numele cuiva din familia regala.
Site-ul poate fi accesat aici: https://artsexperiments.withgoogle.com/fabricius/en. Si fie treci prin modulul Learn, unde poti invata cate ceva, fie mergi si te distrezi direct, incercand sa scrii mesaje.
Acesta este mesajul meu pentru tine, draga cititorule si inseamna: Sanatate tie si familiei tale!