Ca fiecare dintre noi, traiesc si eu pe Pamant. Mai si zbor uneori, depinde si cat beau. In ciuda faptului ca nu sunt vreun om de stiinta, doar „a regular Joe” cum s-ar zice, incerc sa fac anumite lucruri corect. Printre acestea, sa am grija de natura. Suntem inconjurati de natura si daca vrem o lume mai buna, asta inseamna si o natura mai buna.
Daca nu intelegi de ce, exista o legatura directa intre sanatatea ta mentala si calitatea aerului respirat, cat de verde e locul in care traiesti etc. Ca atare, eu consider ca fiecare dintre noi suntem datori sa avem grija la ce facem si sa fim responsabili. Asta inseamna s sa respecti natura. Si nu zic sa te apuci sa te rogi la copaci acum, ci sa ai grija de copaci, e o mare diferenta.
In teorie, ce poate face un singur om? In practica, hai s-o luam altfel. Daca avem 100 de oameni care taie fiecare cate un copac, vom avea o zona pustiita. Daca avem 100 care planteaza cate un copac, vom avea o zona impadurita. Da, e un truism, dar ca sa intelegi ce efecte ai asupra naturii, incearca sa te gandesti in contextul unui grup de oameni. Asa vei intelege mai bine de ce e important ca fiecare dintre noi sa aiba grija ce face.
Si desi nu asta e scopul articolului, ca ideea in sine ar fi sa prezint ceva facut de niste oameni destepti, daca tot m-am pornit, sa punctam niste lucruri. Nu sunt eu primul care le-a scris sau spus, nici ultimul dar aparent, tot mai trebuie amintite.
Ca de exemplu, daca vrei sa ai un minim de grija pentru natura:
- incearca si tu sa cumperi mai putin – da, consumerismul distruge natura; vezi cat cumperi, vezi daca ai nevoie de ce cumperi, vezi din ce sunt facute etc.
- reciclare selectiva – daca pui plasticul ala si din cand in cand il arunci in locurile special amenajate pentru reciclare, ar fi minunat, valabil si pentru sticla, hartie etc.
- doneaza sau vinde ce nu-ti mai trebuie – da, e mai bine asa decat sa le arunci pur si simplu
Si inca ceva, daca mergi la munte sau oriunde, vezi in amigdalele mamei tale unde faci gratarul ala. Incearca locurile special amenajate, nu orice bucata de iarba iti iese tie in fata. De asemenea, aduna-ti gunoiul si arunca-l unde trebuie, nu-l lasa acolo, nu-l arunca in apa.
Pentru ca in 99% din cazuri, apa langa care faci tu gratar si asculti muzica la blana – ca toata lumea stie, de aia te duci in padure, sa dai drumul la muzica cat poti – e o apa curgatoare. Adica, va la lua deseurile pe care le arunci tu ca prostul si le va duce mai departe. Mai departe, inseamna intr-o apa mai mare, care la randul ei il va duce intr-o apa mai mare etc. S-a inteles pana aici? Asa ajunge gunoiul ala in mari si oceane.
O solutie pentru curata apele
Asta e ceea ce putem face noi, fiecare dintre noi, pentru prezent si viitor. Din pacate insa, pentru ce s-a facut deja, sunt necesare alte solutii.
Oceanele au multe probleme, pentru ca exista multe tipuri de poluare. Nu vorbim aici de deversarile de substante toxice – intentionate sau accidentale sau treburi de genul, ca aia e si mai complexa.
Vorbim insa de plastic si gunoaie, care sunt o problema tot mai mare pentru oceane si flora si fauna din ele. Prin „gunoaie” a se intelege tot ce nu este rapid biodegradabil. Ca daca arunci o bucata de paine (nu ca as zice ca trebuie facut asta) e o treaba, aia „dispare” in 2 zile. Daca arunci o punga… e cu totul alta discutie.
Curatarea sau pastrarea apelor curate, presupune doi pasi, cam ca orice:
- preventie
- curatenie
„Baietii” de la The Ocean Cleanup se ocupa de amandoua. Este un ONG (daca am inteles eu bine forma de organizare) pornit din Olanda. Este format dintr-o echipa internationala de specialisti in diverse domenii de la ingineri, la oceanografi.
Studiile rulate de ei au aratat ca 80% din deseurile care ajung in oceane, provin din 1.000 de rauri, de pe intreg globul. Asa cum ziceam mai sus, ok, deja avem oceane poluate. Primul pas, ar fi sa nu le mai poluam in continuare.
Si pentru asta, ei au creat ceea ce se numeste „The Interceptor” (dimensiunsi si forme diferite). Sunt mai multe moduri sau metode de implementare. Ideea de baza insa, modul de functionare este unul simplu. Practic, vorbim de o masinarie alimentata solar, care actioneaza la gura de varsare a raurilor.
Are un soi de „linie de ghidaj” care merge in fata utilajului. Aceasta directioneaza deseurile spre utilaj, iar acesta, printr-un proces de aspirare si filtrare, curata apa. Practic, printr-un sistem de benzi transportoare, se opresc deseurile si trece apa prin ele. Simplificat la maxim, e ca si cum ai strecura spaghetele, aia e ideea de baza.
Cam asa arata „baiatul”, una din forme, am zis si mai sus ca sunt mai multe variante, depinde pentru ce si unde pot fi folosite.
Din punctul meu de vedere, reprezinta o solutie viabila dar nu poate fi implementata asa, „de unul singur”. E nevoie de bani – pe site, poti intra si poti dona si tu (cat te tine buzunarul, daca poti 1 EUR, da-l pe ala). Si mai e nevoie si de ajutor din partea comunitatilor locale.
E nevoie de implicarea guvernului dar si a companiilor private. Primul, pentru a oferi acces si conditiile necesare implementarii – ca nu poti sa te duci tu cu „o masina” unde ai chef pe glob si sa te apuci de treaba. Companiile, pentru a sponsoriza proiectul.
Si fiecare companie din punctul meu de vedere, are datoria de a face asta, ca ei sunt cei mai mari poluatori. Asa ca ar face bine ca fiecare sa „give back to community”.
Uite aici si un filmulet despre cum functioneaza aparatul in sine.