Din pacate oamenii nu sunt rechini sau nu din toate punctele de vedere. De ce zic asta? Pentru ca rechinii au avantajul de a creste dinti toata viata. Practic, ii schimba regulat, in timp ce noi ii schimbam doar cand facem trecerea de la copilarie la maturitate, cand scapam de acei dinti de lapte. De asta uneori cel putin avem nevoie de implanturi dentare, mai ales dupa o varsta.
Medicina dentara exista de mii de ani as putea spune, fapt demonstrat stiintific de diverse ramasite umane gasite de-a lungul timpului. Acestea prezentau tot felul de punti si legaturi, clar, interventii facute cu scopul de a ajuta pacientul.
Cand ai nevoie de implanturi dentare?
Cand dantura ta incepe sa semene cu cea a unei greble, cam ai nevoie de un implant dentar. Este cam cea mai buna varianta in momentul de fata, pentru ca de exemplu o punte, nu te ajuta, iti va distruge dintii sanatosi de langa cel bolnav.
Pe scurt si in limbaj simplu, implantul dentar presupune inlocuirea dintelui bolnav cu un dinte artificial.
Care sunt avantajele?
Cel putin raportat la proteze, un implant dentar are mai multe avantaje cum ar fi:
- dictie – iti poti pastra fara probleme dictia, poti vorbi natural
- confort – implantul este fix, in timp ce o proteza poate migra spre o pozitie defectuoasa si poate fi inconfortabil
- estetica – evident, arata mult mai bine si are un aspect natural
- masticatie si gust – avand in vedere ca nu exista un schelet metalic la suprafata, nu vei avea probleme in ceea ce priveste masticatia si nici gustul nu va fi alterat de metal
- protectia dintilor naturali – dintii naturali nu vor fi distrusi de aceste implanturi, din contra
- protectia osului – implanturile ajuta la regenerarea osului, pentru simplul motiv ca forta aplicata prin masticatie va determina osul sa se refaca
Cum se procedeaza?
Evident, procedura nu este dureroasa pentru ca are loc sub anestezie. Este posibil sa se resimta dureri/ disconfort circa 7 zile dupa operatie. Se poate sa apara si o umflatura in zona respectiva, care de obicei dispare dupa 4-5 zile. Se recomanda pentru ameliorare gheata si de asemenea, in perioada respectiva pacientul va consuma antiinflamatoare, antibiotice si analgezice.
Daca procedura a presupus si aplicarea unei grefe osoase sau a unui sinus lift, atunci este posibil ca durerea resimtita sa dureze ceva mai mult timp.
Exista mai multe proceduri pentru implanturi dentare. Cel mai bine este insa sa mergi la o consultatie si sa vezi exact care sunt etapele pentru implanturi dentare.
Dupa operatie in sine, desigur, trebuie sa ai grija de tine si sa:
- sa te odihnesti bine
- sa nu consumi alimente picante, fierbinti sau reci
- desigur, sa respecti indicatiile medicului
- sa nu fumezi in perioada de recuperare
- sa mergi la medic daca ai dureri insuportabile sau acestea nu dispar dupa doua saptamani
Proceduri posibil suplimentare implanturilor dentare
Inainte de implanturi, este posibil sa ai nevoie de doua proceduri suplimentare. Este vorba aici despre aditia de os sau de sinus lift. Sa vedem ce inseamna fiecare dintre ele.
Aditia de os
Aditia de os este o procedura care poate fi necesara inainte de implantul in sine. De ce? Pentru ca daca de exemplu ti-ai pierdut un dinte de o perioada mai lunga de timp, se va pierde si din os. Automat, acesta se va subtia si va fi resorbit in timp.
Ca atare, nu ai cum sa-ti pui un implant dentar daca nu ai suficient os la dispozitie. Este ca si cum ai incerca sa plantezi un brad de 10 metri intr-un ghiveci de 10 centimetri. Ma rog, comparatia este fortata dar ai inteles ideea.
Deci daca ai problema asta, inainte de implant vei primi un implant de os, ca sa zic asa. Osul acesta poate proveni din mai multe surse, poate fi prelevat din materiale cum ar fi oasele naturale de la bovine sau cabaline. Aceste oase sunt niste materiale foarte bune pentru asa ceva deoarece ca structura seamana cu cele umane.
Sinus lift
Aici discutam despre dintii de pe maxilarul superior, cei din spate. Este posibil ca atunci cand dintii din spate cand sunt pierduti, sa se piarda si din os. Acesta se subtiaza si se resoarbe.
Aici insa nu se poate face o aditie de os si atunci este nevoie de ridicarea membranelor sinususale. Asta inseamna ca se va face o incizie in os pentru a accesa cavitatea sinusala. Va fi ridicata apoi membrana sinusala si se va injecta material de aditie sub aceasta.
Poti afla insa detaliile complete cel mai simplu printr-o programare la www.ro.tripnheal.com. Iti vor spune ei tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura dar si despre altele, poza de mai jos te duce direct la ei pe site.
sursa imagini: pixabay.com si ro.tripnheal.com