Sa stabilim ceva de la inceput. Daca vrei sa citesti despre stiu eu cine e la moda acum, schimba te rog site-ul. Articolul meu este despre iubiri celebre – sau cupluri celebre din trecut. Nu ma intereseaza mondenitatile, istoria ne-a adus cateva cupluri celebre.
Si am zis sa ma opresc la cele romanesti. Pentru ca de Cleopatra si Mark Anthony stie toata lumea, de Paris si minunata Elena, la fel, Kennedy si Marylin, Bill Clinton si Monica Lewinsky si tot asa. Ma rog, ultimul era doar in gluma. Celebru a fost, cuplu nu prea erau.
Dar nu am avut si noi in Romania cupluri de genul? Ba da, cum sa nu, sau cel putin iubiri neimpartasite. Imi scapa numele dar mi-am amintit de ceva. Stii zicala cu coata Mitza biciclista? Stii de unde vine? Eh, pe vremea regelui Carol, se pare ca exista un ziarist care era indragostit de o prostituata. Ca sa se intretina fizic vorbind, aceasta mergea pe bicicleta. Acrit de faptul ca fusese refuzat, cu amaraciune respectivul a poreclit-o coana Mitza biciclista.
Cam asa cum se pare ca nea Misu Eminescu i-a recitat doamnei Veronica niste versuri ca astea de mai jos:
N-am venit sa-ti tulbur somnul/ Nici sa-l …ut in …ur pe domnul/. Am venit sa-mi iau paltonul/, Palaria si bastonul.
Dar despre Mihai Eminescu si Veronica Micle s-a scris o gramada, nu mai am eu ce sa adaug. As prefera sa scriu despre alte cupluri, poate mult mai putin cunoscute. Hai sa vedem ce gasim.
Carol al II-lea, rege al Romaniei si Elena Lupescu
Poate trebuia sa scriu despre tatal sau mai intai dar sa incepem cu ispravile fiului. Domnul Carol al II-lea, a fost fiul lui Ferdinand, al doilea rege al Romaniei. Si un mare zurbagiu sa-i spunem asa? Relatia sau cu doamna Elena Lupescu a ramas de pomina din 2 motive: a inceput cand el era casatorit cu altcineva, deci mai intai au fost amanti si apoi pentru ca pentru ea, a abdicat la tron si a sters-o in afara tarii. Pentru ispravile astea tatal sau l-a cam scos din Casa Regala. Este de asemenea un tip care a iubit femeile, a avut multe si diverse relatii cu diverse gagici.
Iubirea sau relatia cu Elena Lupescu se pare ca a fost totusi importanta, pentru ca pana la urma cei doi au trait impreuna in Portugalia pana la moartea lui Carol. Sunt impreuna si dupa moarte, daca luam in calcul ca au fost inmormantati in acelasi loc, in Portugalia si pana la urma adusi in Romania, la Manastirea din Curtea de Arges.
Poate pornita in mod gresit sau poate imorala la un moment dat, cu siguranta era o relatie extrem de puternica. Pentru o simpla amanta, nu se intamplau toate astea, la fel cum o femeie n-ar fi urmat un barbat doar pe baza calitatilor sale fizice sa spunem asa. Deci pentru mine, e o legatura de admirat.
George Enescu si Maruca Cantacuzino
Cine? Da, asa am zis si eu. De George Enescu stiam cine a fost. Pentru ca Romania a avut de-a lungul timpului niste muzicieni celebri in toata Europa. George Enescu e sus de tot acolo alaturi de Ciprian Porumbescu. Ar trebui sa stii cine e, macar asa, cat de putin.
Dar Maruca Cantacuzino? Sincer nu auzisem de ea. Wikipedia ne spune insa ca a fost nascuta Maria Rosetti-Tescanu. Era una din doamnele de companiei ale Reginei Maria deci, cam iarta-ma pe mine. S-a casatorit cu printul Mihail G. Cantacuzino si a devenit astfel printesa. Dar dupa decesul acestuia si ceva aventuri trecatoare, in 1937 intra in orchestra lui George Enescu oficial, devenit sotia acestuia.
Aparent era o doamne foarte interesanta. Cel putin inainte de casatoria cu George Enescu, pe vremea razboiului cand s-a refugiat la Iasi, avea trei amanti care o vizitau zilnic. Tinea si un jurnal pe tema asta si nu prea avea nici pic de respect fata de spitalul unde statea. Dadea chefuri pe acolo cu merindele soldatilor si tot asa.
Cred ca voi continua articolul despre cupluri celebre in Romania dar o sa inchei cu o iubire aproape inegalabila. Si anume cea dintre Regina Maria si Romania. Da, da, am scris bine. Regina Maria si Romania.
Pentru mine Regina Maria, este un exemplu de patriotism, in ciuda faptului ca nu era romanca de origine. Casatoria ei cu regele Ferdinand a fost una protocolara, asa cum se facea in perioada aia. Ambii si-au acceptat insa soarta si chiar daca nu se iubeau sau nu erau fericiti, au inghitit galusca. In public stiau sa se comporte fara probleme si ambii au stiut sa lucreze in slujba neamului.
Practic vorbim aici de niste sacrificii pe care cine dintre noi l-ar face in ziua de azi? Regina Maria ramane o figura istorica imensa pentru Romania, din punctul meu de vedere. Pe langa influenta politica, rolul pe care l-a jucat in timpul unor tratative, sfaturile date sotului etc. vreau sa discutam de o singura treaba.
In timpul primului razboi mondial, in loc sa stea frumos in spate, asa cum ar fi putut, s-a dus voluntar, ca sora de caritate prin spitatele militare. A ignorat toate primejdiile si toate bolile… Se pare ca de acolo a si ramas vorba cu mama ranitilor.
Un asemenea om merita respectat pe viata si ar fi bine sa nu-l uitam. Deci putem spune ca regina Maria, o straina la origine, s-a indragostit de Romania si a aparato si iubito pana la moarte. Deci multumim frumos si Dumnezeu s-o ierte!
sursa imagine: pixabay.com