De ce e asa celebra Mona Lisa?

Mona Lisa sau Gioconda, cum mai este cunoscuta este cea mai cunoscuta pictura din lume. Atentie, nu vorbesc de Mona – nume care in Romania este cunoscut pentru altceva, mai ales in mediul rural. Dar cum a ajuns Mona Lisa asa smechera? Hai sa vedem, de ce e asa celebra Mona Lisa.

Ah, desi a trecut prin numeroase situatii, este expusa la celebrul muzeu Luvru din Paris, in continuare bine merci.

Cum a aparut Mona Lisa?

Este opera celebrului Leonardo da Vinci, care se spune ca a lucrat vreo 10 ani la aceasta pictura si tot n-a terminat-o. Tot nu e clar care e faza cu ea si pentru cine era. Sunt vreo doua teorii daca nu chiar mai multe. Una dintre ele ca ar fi fost figura sotiei unui nobil, pe numele sau Monna Lisa Gherardini. A doua teorie, este ca ar fi fost de fapt chipul unei tipe cu bani, doamna Madonna Lisa del Giocondo. De aici ar veni si acest al doilea nume sub care mai e cunoscuta, cel de Gioconda.

Care o fi adevarul, cine stie. Probabil e greu de determinat cu exactitate daca nu se gaseste vreo dovada noua. Nu de alta, dar a fost facuta pe la 1500 si a trecut ceva timp de atunci.

Nu se stie clar de ce, insa de la inceput a atras atentia multor oameni. Si pentru tehnica aparte – Da Vinci a folosit o tehnica care se numeste „sfumato”. Pe scurt, tehnica asta inseamna un soi de „pictura in adancime”. Ca o comparatie stii cand faci o poza si focalizezi pe fata unei persoane si in spate se vede blurat? Ceva de genul (sa ma ierte pictorii pentru sacrilegiu).

Insa multi au vazut mult mai multe in pictura asta. Domnul Freud de exemplu a zis ca ar fi pe acolo ceva legat de Oedip, cum ca domn’ Da Vinci i-ar fi dat surasul ala pentru ca simtea chestii pentru maica-sa. Altii au vazut iarasi tot felul de pasiuni si chestii mai mult sau mai putin din zona de erotism.

Acum fiecare cu ce vede. Personal nu mi se pare ca era vreo frumusete si nici n-am simtit vreo atractie deosebita pentru tablou sau personaj.

Cert este insa ca altii nu au fost de aceeasi parere. Aparent, tabloul n-a ajuns totusi la cine l-a comandat (daca a fost cu adevarat o comanda si nu ideea pictorului). Tot pe la 1500 i-a fost cumparat de regele Frantei, asa a si ajuns in patrimoniul Frantei.

A fost chiar si in dormitorul marelui Napoleon Bonaparte pana sa ajunga la Luvru. Sunt curios daca domn’ Napi s-a masturbat privind tabloul. Probabil ca da daca tot se pare ca atragea ganduri de genul.

Bine, bine dar de ce e asa celebra Mona Lisa?

Pai gloria ei a crescut in timp. A fost studiata, s-a scris despre ea cumva inca de la momentul contactului cu publicul larg.

A cunoscut cu adevarat faima insa in zilele noastre. Pe la 1911, un domn Peruggi, italian de origine lucra pentru Luvru. Patriot convins, intr-o zi a decis ca Mona Lisa ar trebui sa se intoarca in Italia. Asa ca intr-o seara cand a ramas in muzeu (nu era neobisnuit pentru el) a luat tabloul la subrat si a dat s-o stearga cu el.

Spre marele lui ghinion insa, usa de la iesire era inchisa. Dar spre marele lui noroc, a venit un muncitor si i-a deschis usa, habar nu avand insa ca nu pleaca singur.

Cautarile politiei nu au ajuns la niciun rezultat, ca fun fact, aparent l-au interogat si pe Picasso pentru ca a avusese legatura cumva cu un furt anterior.

Dupa vreo doi ani, Peruggi s-a intors in Italia cu tot cu tablou unde a incercat sa-l vanda unei galerii. Logic, a fost arestat si tabloul s-a intors unde ii era locul.

Aici insa mi se pare si o fractura de logica in poveste. Adica Peruggi motivase cumva furtul din patriotism ceea ce ok, hai sa zici ca poti intelege – desi furtul e furt, indiferent de scop. Dar dupa aia, s-a gandit sa vanda tabloul.

Pai stai boss, ori esti patriot, ori vrei sa faci bani? N-am prins-o pe asta.

Intreaga poveste aici:

sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *