Am mai vorbit intr-un articol anterior despre cafea si implicatiile ei. Asa cum am zis si atunci, este o intreaga industrie ce se invarte in jurul cafelei si a producerii ei. Fata de anii ’90 – raportat la nivelul Romaniei, desigur – acum exista multe metode de a face cafea in afara de clasicul ibric – care nu-i o idee chiar rea, cel putin uneori.
Dar astazi exista pe piata o intreaga gama de aparate ce ne pot face viata mai usoara. Exista totusi si o problema, cam cea pe care o au pestii mari cand vaneaza pesti organizati in bancuri si anume… eu ce aleg? Sau cum aleg un espressor, in functie de ce?
Ca atare, m-am gandit sa vedem mai jos care sunt variantele cand e vorba de espressoare sau cum poti face o cafea buna.
Tipuri de espressoare cafea
French press
Un french press este un dispozitiv simplu de facut cafea, un aparat manual am putea spune. Functioneaza cu cafea si apa calda, cam ca oricare aparat cu ceva diferente.
Acest tip de aparat de preparat cafea, a inceput sa fie folosit undeva de prin 1933 si este cam cea mai buna varianta de preparare a cafelei franceze. Pentru acest tip de aparat, este necesar sa se foloseasca o cafea macinata medium si uniform.
Cum functioneaza? Pai destul de simplu. Pui cafeaua in aparat, torni apa fierbinte peste si apoi are o tija cu un soi de sita in capat pe care o apesi. Practic, aceasta retine zatul la fund si iti poti turna linistit cafeaua in cana.
Depinde desigur si de cafeaua folosita, dar de obicei iese o cafea gustoasa, preparata in acest mod. Nu detin un astfel de aparat dar am avut ocazia sa incerc cafeaua preparata la el.
Cafetiera
Un alt tip de aparat de preparare al cafelei este cel de tip cafetiera. Vorbim practic de un filtru de cafea.
Este dotat cu un rezervor de apa si un locas pentru cafea. Aparatul incalzeste apa, o fierbe, aceasta trece prin cafea si apoi curge in recipientul dedicat. Si acesta este un aparat ce foloseste cafea macinata.
Moka traditional
Un alt tip de aparat de pregatit cafea, este cel de tip cafetiera clasica. L-as putea compara cu un ibric, pana la un punct. Este un aparat metalic, ce functioneaza pe principiul – rezervor de apa – cafea – sursa de caldura.
In partea de jos se adauga apa rece, in aceasta apa se introduce palnia de filtrare in care se adauga cafea macinata si ulterior se adauga partea de sus, capacul. Se pune pe foc si se lasa la fiert.
Espressoare cu pad-uri
Aici trecem cumva la un alt nivel, vorbim de un aparat electric deja unde prepararea cafelei este semi-automata.
Este un aparat conectat la energie electrica, al carui principiu de functionare este asemanator celor de mai sus, pana la un punct.
Si acesta este dotat cu un rezervor de apa, pe care o incalzeste el. In fata, are un recipient cu mane si o sita. Aici poti pune paduri de cafea dar si cafea macinata, depinde de chef. Eu am folosit paduri. Padurile sunt practic echivalentul pliculetelor de ceai, sunt de forma rotunda si contin cafea macinata. Apa fiarta trece prin cafea si desigur, obtinem o cafea buna, gustoasa.
In stanga aparatului, mai are si un dispozitiv metalic cu un capat de plastic. Acesta este pentru pasionatii de cappucino, sau pentru cei care beau cafeaua cu spuma de lapte.
Cum se foloseste? Pai pui laptele rece intr-un ibric de exemplu si apoi introduci capatul acela in ibric si setezi aparatul pe modul aburi. Cu ajutorul aburilor, aparatul incalzeste laptele si il transforma in spuma. Practic functioneaza ca un fierbator dar care face si spuma.
Espressor profesional
Pe langa cele de mai sus, mai avem si espressoarele profesionale. Acestea sunt aproape automate si le gasesti in baruri sau pe oriunde se bea cafea. Sunt de obicei legate la o sursa de apa si folosesc cafea boabe pe care o rasnesc singure, fara interventie umana.
Sunt de mare capacitate si viteza si sunt pentru profesionisti, pentru realii barista.
Toate aceste aparate dar si cafea, accesorii, tot felul de consumabile etc. le poti cumpara de pe https://www.webcoffee.ro/ pe care ii gasesti pe strada Negoiu, Nr. 41, Sector 3, Bucuresti sau la telefon 0726 788 555 / 0729 037 973.
sursa imagini: pixabay.com si https://www.webcoffee.ro/