Desi pare ca in societatea moderna inca mai sunt oameni care abia acum ies din pesteri, in teorie s-a iesit din zona aia de zeci de mii de ani. A fost insa o o perioada care ofera indicii despre viata de atunci si de aia, astazi vorbim despre doua pesteri foarte importante pentru istoria omenirii.
Ambele se afla in zona Africii, si nu intamplator. Personal cred ca e mai usor sa gasesti diverse artefacte in zonele respective, pentru ca acea clima uscata ajuta la conservarea lor. De asemenea, sunt un mare fan al artei africane, japoneze si a aborigenilor. Ce au in comun? Sunt foarte colorati, au avut si au o imaginatie net superioara celei europene, si povesti si mituri vechi, inca pastrate.
Dar hai sa revenim la pesterile noastre.
Blombos Cave in Africa de Sud
Cercetatorii afirma ca aici ar fi cele mai vechi picturi rupestre din istoria umanitatii. Pe langa asta insa, pestera dezvaluie treptat multe dintre misterele locuitorilor sai. Adica a fost locuita o lunga perioada de timp, astfel incat este ca o mina de aur pentru cercetatori.
Ce a atras atentia foarte mult cu privire la aceasta pestera a fost „laboratorul” descoperit. Este vorba despre diverse vase si obiecte care demonstreaza clar ca acolo era amestecat ocrul utilizat in diverse situatii. Pentru picturi rupestre dar si pentru ritualuri religioase/ mortuare sau picturi corporale. Descoperirea denota cata atentie acordau acei oameni acestui proces, ceea ce evident inseamna ca era foarte important pentru ei.
De asemenea, aici s-a descoperit si cel mai vechi obiect de arta, fiind datat cu o vechime de aproximativ 70.000 de ani. Este pictat cu ocru, desigur si poate fi vazut aici. Am putea spune ca cine l-a facut, a fost primul care a folosit hashtag-ul.
Pestera se afla in cercetare din 1997 – a fost „descoperita” in 1991. E foarte importanta pentru ca ofera o groaza de date. Pe langa aceste picturi cu ocru, sunt acolo resturi de oase sculptate, dar si resturi de animale, pesti, moluste etc. E vorba de meniul standard al oamenilor de atunci si le ofera oamenilor de stiinta informatii importante despre clima si fauna de la acel moment.
Si aici avem cateva imagini din pestera, narate de celebrul Neil deGrasse Tyson.
Porc-Epic Cave – Dire Dawa, Ethiopia
A fost locuita in perioada Mezoliticului. Primele explorari au inceput in 1920, urmate de alte explorari in 1933, intre 1974 to 1976 si apoi in 1998.
Ca si pestera Blombos si aici s-au descoperit importante indicii despre viata locuitorilor sai de la vremea respectiva. Urme de ocru, diverse micro unelte de piatra, oase – sculptate sau pur si simplu resturi si desigur si ceva picturi.
Se pare ca la momentul mezoliticului, se afla intr-o zona dominata de verdeata, practic putem vorbi de o campie. Spre deosebire de ziua de azi cand se afla intr-o zona desertica.
S-au descoperit aici 5.146 de artefacte si cercetatorii considera ca nu era locuita permanent. In sensul in care era un soi de tabara de vanatoare, locuita in perioadele respective. Probabil cand anumite migratii ale animalelor tinta aveau loc prin zona aia.
Ceva imagini aici.
Si cam atat despre cele doua pesteri foarte importante pentru istoria omenirii. Ca de obicei, daca stii si alte pesteri de genul, te rog, lasa-mi un comentariu mai jos.