ilustratie om al pesterilor

Exploram lumi trecute cu ‘B.C. 30000’

Am ales sa pastrez denumirea in engleza, pentru ca aceasta carte nu a fost tradusa in romana. Vorbim asadar astazi de cartea „B.C. 30000” scrisa de S.P Meek. Aceasta „carte” a aparut in 1932 prima data.

Am scris „carte” asa, pentru ca nu vorbim de fapt de o carte propriu-zisa. Este vorba despre o scurta povestire care a aparut in revista „Astounding Stories magazine”. Aceasta era practic o revista sau mai degraba un almanah cu scurte scrieri SF.

S.P Meek este un autor care are la activ peste 100 de lucrari. Cadru militar, a lucrat in armata S.U.A, era chimist dar si pasionat de literatura se pare. Scrierile sale mie mi se pare ca sunt cumva in antiteza sau la extreme. Pentru ca a scris si SF-uri din alea „grele” dar si carti pentru copii.

Desi nu stiu multe despre el, sunt absolut sigur totusi ca era extrem de indragostit de caini. Altfel nu prea ai cum sa scrii trei carti care au aceste animale ca personaje principale.

despre B.C. 30000

Povestea de astazi insa, din punctul meu de vedere, NU este pentru copii. Mi-a adus cumva aminte de „Lupta pentru foc” este cam pe acolo. Scurta dar cuprinzatoare. Povestirea are doar 58 de pagini dar sunt dense. Pare ca se vede ca a lucrat in armata autorul, ca nu a pierdut timpul si nici n-a folosit cuvinte aiurea.

Vorbim practic de o bucata de istorie (asa cum si-a imaginat-o el). In viziunea lui, acum vreo 30.000 de ani, i.HR, exista un trib, intr-o pestera. Un trib mic, cu un leader care avea puterea de partea sa. Puterea de a imparti dreptatea, samanul alaturi si de asemenea puterea asupra femeilor. Femeile erau ale lui, el decidea daca si cine avea parte de ele.

Insa Anak, parte din tagma vanatorilor nu prea este de acord cu treburile astea. Lucrurile se incurca si mai mult cand pe langa ei, apar o gasca de Neanderthalieni, care ii vad pe astia „mici” ca hrana. In pestera tirania si nedreptatea, pe afara falci puternice si brate si mai puternice.

Ce alegi si ce faci in situatia asta?


Ei bine, asta afli tu daca citesti aceasta scurta povestioara. N-o gasesti in romana, o poti insa descarca legal, de pe gutenberg.org, evident ca este in limba engleza. Iti recomand s-o faci, mai ales daca esti fan al acestui gen de carti, este o poveste scurta dar buna, foarte interesanta.


Atentie! Daca te stii cu „stomac” mai sensibil… ai un pic de grija. Am zis mai sus ca nu-i pentru copii, s-ar putea sa nu fie nici pentru toti adultii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *