Ai auzit probabil de locuri precum Masada sau locuri chiar de pe la noi, diverse manastiri/ sihastrii, situate pe varfuri de munte. Dar nu stiu daca exista ceva de genul pe undeva. In timp ce europenii se lauda cu castele medievale si diverse fortificatii baietii din Sri Lanka au asta. Fortareata Leului, un colos de piatra o constructie de pe la anul 480, I.C. pe numele sau original „Sigiriya”.
Fortareata Leului, un colos de piatra
Acest impresionant sit arheologic si istoric, se afla in Sri Lanka, in aproprierea orasului Dambulla. Din pacate, este un loc oarecum misterios. Asta pentru ca nu se stiu foarte multe despre acest loc, despre istoria locului.
Una dintre teorii este ca ar fi fost construit de regele Kashyapa si era capitala sa. Se pare ca acesta era fiul nelegitim al lui Dhatusena. Nu prea avea dreptul la tron, doar ca taica-su a executat-o pe sora-sa, care era soacra fiului lui legitim si sotia generalului armatei. Stiu, suna complicat. Din cauza asta, incurajat fiind si de generalul armatei, a luat puterea, in timp ce frate-su a sters-o in sudul Indiei.
Se presupune si ca din temere ca va fi atacat, a ales acest loc ca sa-si stabileasca resedinta gen. Un loc ales excelent si ciudat totusi. Pentru ca vorbim de o stanca de vreo 180 de metri inaltime, care cumva pare pusa cu mana acolo. Se afla in campie, muntii fiind la distanta de zona asta.
Este un loc foarte bine ales, pentru ca poti sa vezi tot ce se intampla la mare distanta si daca vine vreo armata sau ceva. De asemenea, bafta daca ai de gand sa ataci locul ala. E o singura cale de aces, niste scari inguste care pot fi aparate lejer de o mana de oameni. Poti sa tragi linistit cu sageti de sus, sa arunci cu pietre, apa fierbinte, din astea.
Din cate am inteles, ai de urcat o serie buna de scari, pana ajungi la un platou. Acolo, pe acel platou, incepe Fortareata Leului si iarasi ai de urcat o gramada pana ajungi la constructii. Vorbim practic de o etajare.
Ce am uitat sa precizez, se numeste asa, pentru ca are la baza sculptate niste picioare de leu. De asemenea, se spune ca si fatada era sculptata sub forma unui cap de leu dar s-a erodat in timp, fiind mai expusa.
Regele Kashyapa s-a mutat asadar acolo, aparent a luat cu el si vreo 500 de concubine ca na… ce era sa faca si el. Se regasesc inca pictate pe constructiile ramase o buna parte din aceste fresce, toate fiind reprezentari ale unor femei frumoase si nu chiar imbracate.
Nu s-a bucurat insa chiar asa mult de fortareata, pentru ca fratele sau legitim s-a intors si a recuperat tronul din mainile sale. La revenire, a transformat-o intr-o manastire budista, care a tinut pana prin secolul 14. Dupa aia, pana prin secolul 17 nu sunt referinte istorice, nu se mai stie nimic de ce era pe acolo.
A ajuns in atentia oamenilor de peste tot, incepand cu 1830, cand un maior din armata britanica a trecut pe acolo si a fost atras de loc. Asa au inceput cercetarile arheologice si asa a devenit si cunoscuta tuturor.
Este de asemenea parte UNESCO pentru ca:
- este unul dintre primele exemple de urbanism din istoria omenirii
- era cumva un loc independent, erau culturi si gradini, acolo sus de tot
- aveau un sistem cumva hidraulic – folosind vantul – sa pompeze apa de jos pana sus
- stilul de picturi, este cumva unic, picturile sunt foarte vii si foarte frumoase, ca sa nu mai vorbim de circa 140 m de picturi
- exista un perete din caramizi, cu ceva mortar peste, care se numeste „Peretele oglinda”, pentru simplul fapt ca era atat de bine polizat, incat te puteai vedea in el
- pe aceste perete sunt inscriptionate poeme foarte interesante, prin prisma stilului si cuvintelor folosite
Un loc cu adevarat uimitor, care cu siguranta merita vazut, macar online, de la distanta daca altel nu se poate.
Video de la fata locului aici.
sursa imagine: https://en.wikipedia.org/wiki/Sigiriya