Gazduire.ro, pentru hosting si domenii #p

Daca ai ceva de promovat sau simti nevoie sa te exprimi, sa impartasesti oamenilor din experienta ta, ai nevoie de un site sau un blog. E cea mai simpla metoda. Da, exista si varianta de video sau audio, dar nu e deloc atat de simplu. Pentru video si audio iti trebuie niste scule si mai trebuie si sa stii sa umbli cu ele.

Ca atare, mie mi se pare ca cea mai simpla metoda de exprimare este cea scrisa. Deci, daca simti ca ai nevoie sa te exprimi, daca vrei sa ajuti etc. atunci un blog e solutia. In timp, se pot face si bani din blog dar nu te astepta la rezultate spectaculoase. E nevoie de multa munca, mult timp si bani investiti. Nu exista business din care sa poti face bani daca nu bagi bani.

#ce ai nevoie pentru un blog?

Daca esti novice in alte netului, incearca sa vezi un blog ca pe un magazin sau o locuinta. Fizic, acestea au doua caracteristici: au o adresa si sunt undeva. Ce inseamna asta? Ca pentru un blog, ai nevoie de hosting sau de gazduire si de un domeniu. Cel mai simplu este sa apelezi la un registrar de domenii sau registrator, cum vrei sa-i spui.

#ce e ala un domeniu?

In cuvinte simple, este adresa blog-ului tau. Nu voi intra in detalii tehnice, pentru blog-ul pe care ne aflam acum de exemplu, domeniul este: https://haruna.ro. Practic, este link-ul blog-ului.

Un astel de domeniu trebuie cumparat si fie il cumperi direct (in cazul domeniilor .ro de la stat) fie apelezi la un registrator.

Sunt diverse discutii despre cum sa alegi un domeniu. In functie de tara din care provin sa spunem asa, pot avea diverse terminatii. Avem „.ro” pentru Romania, „.com” pentru USA, „.eu” pentru UE etc.

Sunt diverse discutii pe tema asta, multe rau. Nu exista neaparat un consens cu privire la care e cel mai bun domeniu, adica ce sa alegi: .ro, .com, .eu?

Ca o idee generala, cel putin pentru un magazin online, sau daca vrei sa fii bine pozitionat in google searches se presupune ca ar trebui sa alegi un domeniu pe „.ro”.

Il poti cumpara si tu direct dar: te va costa mai mult si va fi mai complicat pentru tine. Vei avea insa avantajul sa fie inregistrat direct pe numele tau.

Varianta a doua (eu asa mi le-am luat pe toate) este cea in care iti cumperi domeniul printr-un registrar. E mult mai simplu si mai rapid si mai ieftin pentru tine. Efectiv mergi pe site-ul registrarului, iti bagi domeniul dorit – logic, trebuie sa fie liber – si il cumperi.

Ulterior, mai ai nevoie de un pachet de hosting – il poti cumpara de la acelasi registrar, iti instalezi softul pe domeniu – iti recomand wordpress si apoi deja poti incepe sa scrii. In maxim 24 de ore poti fi online si poti crea continut, ceea ce este minunat.

#nu umbla cu subdomenii!

Incepatorii au proasta idee de a incepe blogging-ul pe subdomeniu, adica pe platforme ca wordpress.com sau blogspot.com. NU FACE ASTA! Da, pare o idee buna la inceput si da, o sa zici ca dom’le, poti sa scrii si pe pereti, continutul conteaza! Si lasa sa am eu succes si ma mut dupa aia!

NU face asta! E o idee proasta si o idee proasta ramane. Sunt mai multe motive pentru asta. In primul rand, nu prea ia nimeni in serios un blog pe subdomeniu, pentru ca pare pentru amatori. Daca vrei sa faci si bani din asta, mai greu. Pentru ca cei care lucreaza in domeniu si care pot plati pentru link-uri nu vor face asta.

De ce? Pentru ca din punct de vedere SEO, un blog pe subdomeniu nu te ajuta pentru ca nu are aceeasi putere ca un blog pe domeniu propiu.

Despre gazduire si domenii, poti afla mai multe si aici, pe facebook.


sursa imagini: gazduire.ro si pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *