Iluminat interior – cum sa-l faci interesant cu Luminarium

Iubesc lumina, ma bucur sa vad lumina mereu. Ba chiar o sa am o problema cu asta ca vorba aia, daca Doamne fereste! ajung sa vad vreo lumina foarte puternica… eu o sa merg in lumina!

Lasand gluma la o parte, ma repet, imi place foarte mult lumina. Desigur, de preferat este sa ai lumina naturala dar cum nu locuiesc la cort sau in open space, atunci e nevoie si de iluminat interior. Atunci cand eram mic, singura solutie folosita de oameni erau lustrele pe la oras si becuri simple pe la tara. Si ma refer la lustrele acelea hidoase, cu tot felul de frunze si decoratiuni kitchoase. Greu de schimbat becurile, greu de intretinut s.a.m.d.

Din fericire, in ziua de astazi avem mult mai multe variante cum ar fi corpurile de iluminat interior pe care o sa ti le prezint mai jos.

Imi place sa cred ca sunt o fire creativa si in acest caz, ca sa creez, am nevoie de un mediu pe masura. Ca atare, imi place sa am in camera obiecte dragi mie, care ma inspira, trebuie sa fie curat, sa fie ordine cand scriu etc.

Foarte importanta este si lumina, cum spuneam la inceput, iubesc lumina. Dar nu imi place ideea de a avea o lumina din aia puternica, care sa-mi pice fix in fata. Ca paranteza, lumina poate fi folosita din pacate si ca unealta de tortura. De asta mie mi se pare ca modul cum e asezata lumina in camera, tipul de lumina etc. este foarte, foarte important. De exemplu, citeam recent pe undeva, ca intr-un oras (dar nu mai stiu tara), pe strada s-au inlocuit luminile clasice cu lumina albastra si rata sinuciderilor din orasul respectiv a scazut cu un procent.

Sa revenim la idee, din punctul meu de vedere, cand vorbim de iluminat interior, ar trebui sa avem: o sursa de lumina principala, care este ok sa fie de sus, din tavan dar care ar trebui completata cu alte surse de lumina.

Imi place maxim ideea de a avea de exemplu dispuse prin camera cateva luni din acestea, ca in poza de mai jos.

Din punctul meu de vedere, nu ai cum sa dai gres cu asa ceva. Imagineaza-ti o camera unde sa ai doua astfel de lampi sau macar una. Un scaun/ fotoliu, un pahar de vin/ coniac etc. si o carte buna. Sau desigur, un film, o canapea, o patura, ceva de baut, iubita si n-ar strica nicio pisica sau un caine.

Sau varianta trei, cea in care o astfel de sursa de lumina te ajuta sa fii mai creativ. Asta pentru ca te baga intr-o anumita stare, care te poate ajuta sa fii productiv si inspirat. Ca idee, daca mergi prin mall ai vazut cat de luminate sunt produsele? Este o lumina puternica, ce are rolul de a le scoate in evidenta.

De ce iluminatul de la podea? Pentru ca din punctul meu de vedere, te ajuta sa creezi o atmosfera mai intima decat o sursa clasica de lumina si creeaza si o atmosfera linistitoare.

Nu trebuie sa fii designer ca sa-ti dai seama ca o sursa de lumina ca cea de mai sus da eleganta, clasa, oricarui loc. Poza respectiva pe mine ma duce cumva cu gandul la viitor, la un mediu SF. Tine de creativitatea fiecaruia cum poate si stie sa foloseasca o astfel de sursa de lumina.

Mai sunt si alte variante totusi decat cele prezentate anterior, cum ar fi lampa cu picior din poza de mai sus. Are tot forma de luna dar are avantajul de a fi reglabila. Adica poti muta cum vrei tu lumina, o poti directiona mai sus, mai jos, cum vrei tu. Evident, fiind reglabila te ajuta si sa o pozitionezi unde vrei tu in camera sau in care camera vrei tu.

Cum nu e nevoie insa sa ai o sursa permanenta de lumina aprinsa in casa, eu zic ca mai ai nevoie si de o lampa de birou. Te poate ajuta cand lucrezi la biroul respectiv, dar o poti si muta ca sa fie aproape cand vrei sa citesti sau nu stiu, sa bagi ata in ac.

Si aici, eu prefer o sursa de lumina reglabila, unde sa pot eu directiona spotul de lumina, unde sa bata. Nu vreau ca lumina sa-mi bata direct in monitor si sa-mi faca probleme cu ochii. Ca exemplu, daca lumina bate in monitor direct, se pot crea reflexii care sa-ti strice ochii.

Eu nu sunt insa expert in lumina, spun doar ce-mi place mie. Daca ai nevoie de ajutor specializat dar si de surse de lumina foarte interesante, atunci cel mai bine e sa iei legatura cu cei de la Luminarium, pe care ii gasesti la adresa: Posada, Nr. 5, Sat Ghermanesti, Comuna Snagov, jud. Ilfov, 077165 la adresa de mail order@luminarium.ro sau la telefon +0040761140611.


sursa imagini: pixabay.com si luminarium.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *