Cum mergi la plaja? In papuci, prosop, crema de soare etc. Evident, pantaloni scurti si tricou/ maiou, regulamentar. De ce te imbraci asa? Pentru ca pe plaja nu vrei sa iti intre nisip in pantofiori sau apa sau stiu eu, coji de seminte.
Deci cand mergi la mare, mergi pregatit, corect? Atunci, cand mergi la munte, de ce nu mergi pregatit?
Citeam recent un articol ca undeva prin Brasov cred sau prin zona de munte au fost nevoiti sa intervina cei de la Salvamont. O buna parte dintre ei au intrat in belea pentru ca nu erau echipati corespunzator.
Muntele este un loc foarte placut, mie imi place maxim, imi da o energie cum nu prea imi da alt loc. Dar nu e un loc in care sa te joci. Una e sa te duci undeva la poalele muntilor, intr-o poenita sa zicem si faci un gratar (sper ca in loc special amenajat) si alta e sa urci pe munte.
Daca vrei sa urci, ar trebui sa iti iei niste masuri si sa fii pregatit. Chiar si traseele usoare pot fi periculoase daca nu esti pregatit cum trebuie. Sunt o gramada de materiale pe tema asta, inclusiv cele pregatite de Salvamont.
Astazi ne vom axa insa doar pe incaltaminte.
Incaltaminte sport outdoor – potrivita pentru munte
Pe munte nu urci cu tenisii cu care te duci tu la Mega, in adidasi sau papuci. Pentru ca pe munte nu-i asfalt. Sunt pietre, este pietris, este teren alunecos, noroi, zapada etc. Terenul iti poate provoca o gramada de probleme. De asta trebuie sa te informezi si sa te pregatesti corespunzator. Te-ai dus pe munte sa te distrezi, nu? Nu sa te intorci cu membrele rupte sau Doamne fereste!
Si pregatirea incepe de la incaltaminte. Ar trebui sa iti iei o pereche de incaltari care sa te ajute si sa te protejeze, cum ar fi bocancii de munte de mai jos:
Acest tip de incaltaminte se numeste Tundra 6931 si este potrivit pentru toate anotimpurile. Asta pentru ca este confectionata integral din piele de calitate, captusite cu o membrana impermeabila Alpitex. Te ajuta sa-ti protejezi glezna si te fereste astfel de entorse.
De multe ori cand aluneci, din cauza gravitatiei si poate al greutatii, este foarte fortata glezna. De asta ai nevoie de niste incaltaminte care sa-ti sustina glezna asa cum trebuie si sa te fereasca de astfel de accidente.
De asemenea, daca esti intr-o zona unde stii ca sunt si serpi, iti pot fi de ajutor. Pentru ca daca e sa te muste, presupunand ca n-ai vazut un sarpe si ai calcat pe el, de obicei musca undeva in jurul gleznei. Cel putin asa spun statisticile. Un astfel de pantof, cu siguranta ar putea opri o astfel de muscatura. Ca doar nu vorbim de vreo anaconda sa aiba ditamai coltii.
Daca vrei ceva mai lejer, pentru drumetii sau zone cu acces usor, sunt si alte variante.
Aceasta se numeste Tropez 623C-0K si este potrivita pentru multe activitati, fiind o pereche comoda. Este facuta din piele Nubuk combinata cu material textil, intarit cu cauciuc in fata. Are o membrana Alpitex care ofera o respirabilitate crescuta si te protejeaza si de umezeala.
Mai mult decat atat, are o talpa Vibram, ceea ce e foarte nice. Asa pe scurt, Vibram este brand-ul numarul unu cand e vorba de echipamente outdoor, alpinism etc. A fost fondat de un alpinist italian, pe numele sau Vitali Bramani, de unde ii vine si numele. Dupa o experienta nefericita – un accident pe munte – s-a apucat sa studieze zona asta si impreuna cu Leonardo Pirelli (da, acel Pirelli) inventeaza prima talpa din cauciuc vulcanizat.
Deci sunt indeplinite toate conditiile pentru o incaltaminte potrivita pentru munte dar nu numai.
Tu, ce sfaturi ai pentru o drumetie sau chiar un traseu montan?
surse imagini: https://www.alpina-shop.ro/ si rawpixel.com