Viata unui sportiv este, in ciuda aparentelor, plina de suisuri si coborasuri. De aceea, pentru acele cateva minute de glorie de pe podium trebuie sa desfasoare multa munca, sacrificii uneori peste masura, ore intregi de antrenament intens si ambitia de a avea rezultatele asteptate.
Un sportiv trece, de-a lungul timpului, printr-o multime de stari, incepand cu frica, stres, neincredere in propriul corp si pana la dorinta de a excela. De cele mai multe ori, acesta se hraneste cu ideea ca munca si efortul pe care le depun ii vor aduce rezultate marete, iar intr-un final acestea se si intampla. Nu doar performantele sunt cele care conteaza, dar si mandria cu care acesta isi reprezinta tara la competitiile internationale. Totusi, pentru rezultatele visate nu este nevoie doar de un antrenament adecvat, ci si de o dieta echilibrata si de odihna corespunzatoare.
Alimentatia sanatoasa – element de baza pentru sportivi
La baza unui corp sanatos sta intotdeauna nutritia. Mai ales in cazul sportivilor, o dieta bogata in nutrientii necesari care asigura aportul de energie pentru activitatile sportive este esentiala pentru performante maxime. Alimentatia este importanta inainte de antrenament, dar si dupa finalizarea acestuia, pentru a ajuta la o recuperare cat mai rapida.
In acest mod, nutritia combinata cu antrenamentele poate influenta conformatia corporala, iar raspunsul la efort fizic va fi conditionat de dieta echilibrata alimentara. Studiile din acest domeniu au aratat ca ingerarea unei cantitati adecvate de carbohidrati si proteine dupa un antrenament duce la sinteza substantelor de catre organism pentru 24 de ore dupa ce antrenamentul a avut loc. Astfel, masa musculara va creste si va fi un obiectiv mai usor de atins. Totodata, in timpul antrenamentului este necesara o hidratare intensa, intrucat sportivii ce realizeaza antrenamente intense sunt predispusi la deshidratare.
Antrenamente bine structurate – cheia spre succes
Un sportiv de performanta stie cat este de important un antrenament bine pus la punct. Importanta aici este disciplina pentru realizarea unor performante uimitoare. Astfel, acesta isi stabileste un program de antrenamente bine stabilit, pe care il efectueaza cu regularitate, la orele stabilite. De regula, acesta contine exercitii pentru toate categoriile de miscare, mai ales forta, rezistenta, echilibru si flexibilitate.
Toate acestea nu trebuie sa lipseasca din viata unui sportiv, insa nu este nevoie sa se ajunga in cealalta extrema – supraantrenamentul. Acesta afecteaza sportivul si poate sa ii creeze, in unele cazuri, leziuni destul de severe.
De mentionat este si nevoia suplimentelor, ce trebuie sa fie calitative si aprobate de standardele in vigoare. Rolul acestora este de a completa deficitele nutritionale ale sportivilor si de a le sustine performanta la nivelul dorit. Daca sunteti in cautare de steroizi originali de calitate poti sa gasesiti usor produsele dorite.
Pe langa cele mentionate, un factor frecvent intalnit la fiecare sportiv este stresul, iar acesta imbraca multe forme. Evident, fiecare este constient de stresul prezent in viata sa, iar asta nu doar in timpul competitiilor de renume, ci si in activitatile de zi cu zi, pentru a nu fi distras de la programul si regulile stabilite. Pentru a evita efectele produse de stres, este indicata monitorizarea constanta a progreselor realizate, fie de sportiv, fie de antrenorul sau.
Prin urmare, viata unui sportiv se afla in stransa legatura cu modul in care se alimenteaza, dar si cu antrenamentele pe care si le stabileste.