Se aproprie Craciunul si ficatul deja face planuri de evadare pentru ca na, mesele romanesti de sarbatori sunt de fapt niste teste. Daca scapi fara 10 kg in plus si fara sa mergi la spital dupa sarbatori, inseamna ca esti suficient de sanatos.
Conteaza si ce mananci, dar conteaza si cum mananci. Ziceam aici ca ar trebui de exemplu sa nu bei apa cand mananci sau inainte sau dupa, sa nu amesteci prea multe mancaruri etc.
Dar azi ma gandeam la ce am putea sa mancam de sarbatori, sa fie mai light. O prima idee este de separare a acestor mancaruri. Adica de exemplu sa impartim meniul. La mine in familie, mama trece prin tot meniul de sarbatori, sarmale, tobe, carnati, piftie etc. Nu vrea sa renunte la meniul asta, ca altfel nu simte ca e sarbatoare.
Dar poti imparti insa, mancarurile, adica de exemplu sa faci salata de boeuf de revelion si nu si de Craciun. Sau invers. Sau toba si lebar sa mananci doar la una din sarbatori.
Sunt si variante de a combina mancarurile, cele mai grele cu cele mai usoare. Sau sa schimbi ingredientele. De exemplu, la mine in familie de Paste drobul il facem din pui, nu din miel, tocmai de asta. Ramane o mancare traditionala dar este una mult mai usoara.
Desigur, mai poti inlocui porcul cu pui sau curcan sau chiar peste, depinde de fiecare in parte.
Si daca ai nevoie de inspiratie, uite aici o lista cu mancaruri de Craciun, de la BBC.
sursa imagine: pixabay.com