Metoda so… ce? Socratica

Despre Socrate am auzit cu totii, da? Daca nu, pe scurt, a fost un mare filosof care a trait in Grecia Antica pe la anul 400 i.HR. I-a avut studenti pe Platon si Xenophon de exemplu. Figura enigmatica, nu prea sunt texte scrise de la el, ci cumva e mai mult cunoscut prin scrierilor elevilor sai.

Tare in gura, cum s-ar spune, in sensul ca si-a exprimat convingerile anti zei, atitudine care desigur nu a fost inghitita de oficialii Ateniei ai acelor vremuri. Le era frica sa nu corupa tinerii. A si fost de altfel acuzat din cauza asta si a avut parte de un proces de o zi, in urma caruia, inteleg ca a si fost condamnat la moarte.

Dar in urma lui au ramas multe lucruri si unul dintre ele este ceea ce numim Metoda Socratica.

Ce este Metoda Socratica?

Nu este o metoda care iti ofera raspunsuri, sau cel putin, nu asa cum te-ai astepta. Undeva prin logica de clasa a 9-a, inveti despre leme si chestii de genul, ce se bazeaza cumva pe deductii.

Socrate nu proceda in felul asta, el nu dadea raspunsuri ci punea intrebari. Deseori, avea discutii cu apropriatii sai, pe diferite teme, discutii de genul. Nu erau dezbatari si nu dadea raspunsuri, practic, pornea oricum de la premisa ca nu stie nimic.

Si avem un exemplu mai jos, ca sa clarificam ce inseamna Metoda Socratica.

Se ia o discutie fictionala intre Socrate si unul din studentii sai. Acesta din urma, considera ca stie ce inseamna drept si nedrept si ca ar putea face diferenta intre cele doua. Socrate il pune sa catalogheze anumite actiuni ca furtul sau minciuna in una din cele doua categorii, drept sau nedrept (care pot fi si cu sensul de legal/ ilegal).

Furtul? Logic si nedrept si ilegal. Nu? hmmmm… ia sa vedem.

Fiind o lume plina de razboaie la acel moment, Socrate isi intreaba studentul daca de exemplu, o armata are dreptul sa fure de la inamic sau sa-i pacaleasca ca sa castige. Studentul revine asupra raspunsului si spune ca da, daca e vorba de inamic, nu, daca e vorba de prieteni.

Dar Socrate n-a terminat. Acum vrea sa stie ce crede studentul sau, daca un general isi minte armata (de exemplu cu privire la numarul inamicilor ca sa-i incurajeze) e corect sau nu e corect?

Si exercitiul poate continua.

Cum te ajuta metoda Socratica?

Nu e o metoda care te ajuta neaparat sa obtii solutii sau raspunsuri definitive. Dar nici macar nu prea e asta scopul. Scopul acestei metode este sa pornesti de la un punct de plecare – poate fi o convingere, un plan de afaceri etc. ce vrei tu si sa pui intrebari pe parcurs.

Este ceva ce poate lamuri daca e un plan bun sau nu. Eu ma gandesc aici la o aplicabilitate practica, nu la un procedeu ce se aplica doar asupra unor probleme strict morale.

O sa incerc un exemplu. Sa spunem ca discuti cu un tovaras despre un concediu pe care vrei sa ti-l faci in Grecia. Prin intrebari cumva de genul celor de mai sus, iti poti da seama daca ai omis sa pregatesti ceva, chiar daca tu aveai impresia ca e totul gata.

E o metoda care mie mi se pare ca poate fi aplicata lejer, in viata de zi cu zi de oricare dintre noi, fara nicio problema. Daca n-ai un partener de dialog, nu e panica. Iti poti imagina un dialog, in care sa te afli de ambele parti – pro si contra sau poti cauta pe net.

Daca lucrezi la o idee de afaceri, incearca sa te imaginezi in fata unui posibil investitor. Ce crezi ca te-ar intreba, ce crezi ca ar vrea sa stie? Mergand in directia asta, te poti pregati cat mai bine.


Aici ai link-ul spre varianta video, metoda socratica este explicata aici video, animata, pas cu pas.


sursa imagine: clip Ted-Ed mentionat mai sus

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *