MFAA sau oamenii monumentelor, ai auzit de ei?

Sa-mi fie scuzata traducerea, este una mot a mot si nu cred ca e chiar ok. In engleza ar fi Monuments Men, parte a Monuments, Fine Arts, and Archives, adica MFAA, eu am incercat cu Oamenii monumentelor.

Ai auzit de asa ceva? Eu sincer marturisesc ca nu, pana de curand, cand am dat de o postare pe reddit. Am observat in ultima vreme ca reddit a devenit o sursa serioasa de inspiratie pentru mine. Cred ca destule articole scrise de mine au la baza postari de acolo dar reddit e si o sursa de invatare pentru mine. Ma ajuta sa-mi sporesc cultura generala si sa-mi dezvolt imaginatia, de asemenea.

Ca sa explic mai bine ce inseamna MFAA sau Oamenii Monumentelor, in traducerea mea de balta, ma gandeam la o scena.

Te-ai uitat la Vikingii? Undeva prin episodul 6 cred, cand Ragnar si tovarasii sai au ajuns pe coasta Northumbriei si au distrus si jefuit prima manastire, avem o scena foarte interesanta. Ragnar gaseste ultimul calugar ramas in viata si spre surprinderea sa, in loc sa protejeze aurul din manastire, el strange la piep o carte si anume Biblia. Pentru Ragnar a fost ciudat, cum poate pune cineva pret mai mare pe niste hartie decat pe aur? Veneau din lumi diferite.

Imi permit o comparatie, dar cam asta au facut si cei din MFAA. Pe scurt, vorbim aici de o brigada de circa 345 de barbati si femei, din mai multe tari care in timpul celui de-al doilea razboi mondial au avut o singura misiune: sa protejeze, sa gaseasca, sa returneze operele de arta furate de nazisti. Astfel, operatiunile desfasurate de ei, au fost globale as putea spune.

Multi si-au riscat viata in aceasta misiune si chiar si-au pierdut viata. Cam toti insa erau oameni cu pregatire in domeniul artei, vorbim poate de istorici, de oameni ai muzeelor, de curatori etc. Ei stiau ce inseamna arta si ce valoarea au acele opere pentru omenire.

Asadar, n-au ezitat cand a fost vorba de o misiune de acest gen, o misiune extrem de nobila as spune eu. In prezent, din toti cei implicati in acest proiect, mai traieste o singura persoana si anume:  Richard M. Barancik, ajuns la venerabila varsta de 92 de ani.

Exista si un film pe aceasta tema, realizat in 2014, se numeste The Monuments Men, a fost regizat de George Clooney cu actori precum Matt Damon, Cate Blanchett, George Clooney, Bill Murray.

De asemenea exista si o fundatie dedicata acestor oameni, pe care o gasesti aici: https://www.monumentsmenfoundation.org/the-heroes.

Ce pot sa zic, multumita lor oamenii din toata lumea pot admira anumite opere precum cele de mai jos.

Te poti alatura de asemenea vanatorii, pentru ca inca mai sunt opere furate care trebuie gasite. Oricine are informatii in acest sens, le poate oferi la fel cum poate sustine proiectul prin donatii.


sursa imagini: https://www.facebook.com/MonumentsMenFoundation/photos/?ref=page_internal si monumentsmenfoundation.org si impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *