Povesti Din Folclorul Maghiar – ciordeala dupa cele romanesti?

La un moment dat, intamplator, pe youtube mi-au aparut niste video-uri. Era vorba despre povesti din folclorul maghiar, animate si difuzate pe Minimax cred. Am mai scris despre asta, cand am gasit o animatie cu o femeie batuta, o dubiosenie.

Trecand peste asta, am continuat sa ma uit, unele erau interesante. Insa vreo cateva, seama dubios de mult cu cele romanesti.

Acum intrebarea este cine de la cine s-a inspirat, maghiarii de la romani sau invers?

Eu n-am reusit sa ma prind cine de la cine a saltat material, pentru ca povestile maghiare nu le-am gasit pe net, cel putin n-am gasit informatii scrise in romana. Ar fi greu asadar de determinat unde au aparut prima data, la cine. De altfel, ma gandesc ca e posibil sa fi fost povesti transmise pe cale orala pe vremuri si sa fie culese in ambele tari.

Dar sa vedem asemanarile.

Fata Cea Harnica si Fata Cea Lenesa (HU) vs Fata Babei si Fata mosului (RO)

Firul intamplarilor este exact acelasi, in varianta maghiara sunt insa mai multe intamplari, mai multe probe.

Incolo, diferentele sunt extrem de mici. Maghiarii au fost mai prietenosi cred insa, pentru ca la ei e cu happy end, baba si fata ei lenesa pleaca. Din cate imi amintesc, in varianta romaneasca ambele o patesc urat, parte din karma.

Purcica cea roscata (HU) vs Povestea Porcului (RO)

Si aici povestile sunt asemanatoare, cu diferenta ca este o schimbare de sex.

In povestea maghiara este vorba de o femeie blestemata sa poarte o piele de porc, fusese vrajita. In varianta romaneasca, este vorba de un barbat care a facut treaba asta si a fost naspa pentru el. Aici sunt diferente ceva mai mari, dar ideea de baza este aceeasi.

Pinko (HU) vs Povestea lui Stan Patitul (RO)

Aproape unul la unul, ambele povesti. In ambele avem un om ce trudeste la padure si un spirit mic, sa zicem asa, un drac ce este trimis sa-i slujeasca.

Acest spirit mic merge dupa om si-i slujeste cativa ani.


Tu ce crezi, cine de la cine a furat? Sunt povestile din folclorul maghiar  inspirate dupa cele romanesti sau e invers?


sursa imagine: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *