Daca vorbim de primele sculpturi nud feminine gasite vreodata, au cateva lucruri in comun: bazinul mare si sanii bine reprezentati. Sanii reprezinta un semn de feminitate evidenta si inseamna multe pentru multi. Nu vorbesc acum de rolul lor practic, nu vorbesc nici de rolul erotic sau cum ii vedem noi barbatii ci as vrea sa vorbesc despre altceva si anume despre situatia mai putin placuta cand medicii sunt nevoiti sa efectueze mastectomii. Pentru o femeie, cu siguranta este o tragedie asta, mai ales pentru o femeie tanara.
Din fericire, medical vorbind sunt solutii pentru a ajuta femeile sa treaca peste asa ceva si sa-si traiasca viata in mod normal. In astfel de cazuri, se recomanda o operatie de reconstructie sani.
Da, daca cineva isi opereaza sanii nu inseamna ca respectiva e vreo pitipoanca care vrea sani mari ca sa apara la tv sau ceva de genul. Nu. Ar trebui sa privim asta si din punct de vedere medical si mai ales din punct de vedere mental, cum ziceam mai sus. Pentru moralul unei femei, pentru increderea in ea, inseamna extrem de mult.
Eu nu sunt medic dar am citit cate ceva despre asta si daca ai nevoie de o astfel de operatie (desi iti doresc din tot sufletul sa nu ai) ar trebui sa stii ca pana la un punct se desfasoara ca o operatie normala. Adica este nevoie desigur de un set de analize preliminare, de un consul pre anestezic etc. Reconstructia sanului in sine se poate face in doua feluri: cu o proteza Becker si cu un expander. Acesta poate fi la randul sau cu un expander obisnuit (practic, vorbim de o camera ce va fi umpluta treptat) sau cu un implant mamar. Se mai poate si cu grasime – grasime colectata din alte zone ale corpului si injectata in zona sanilor. Normal, este o varianta foarte ok pentru pacienta, cu o recuperare usoara.
In cazurile extreme, cand sanul este indepartat de tot, se mai face reconstructia sanului cu tesut din alte zone, cum ar fi muschiul dorsal. In acest caz insa zona respectiva ramane desigur cu un deficit de tesut tisular.
Dupa operatia propriu-zisa, in functie de tehnica aleasa, urmeaza perioade diferite de recuperare. Primele tehnici – cele de care am vorbit mai sus, sunt de exemplu tehnici care ar trebui urmate pe mai multe luni. Asta pentru ca de exemplu, o parte din aceste tehnici presupun pe scurt, introducerea unui dispozitiv ce va fi treptat umplut cu diverse lichide. Vorbim aici de ser fiziologic sau de alte substante.
Ca sa nu uit si pentru reconstructia mamelonului exista diverse tehnici. Cel mai ok pentru pacienta pare sa fie insa tehnica tatuajului. Pur si simplu areola se tatueaza astfel incat sa para cat mai reala. Este o tehnica care permite creearea unei areole aproape identice cu cealalta (in cazul in care discutam de reconstructia unui singur san).
Desigur, operatiile de acest gen, ca orice operatii presupun si niste riscuri, evident, acestea trebuie discutat cu medicul inainte de operatie.
sursa imagini: https://www.cosmedica.ro