Scriu pe laptop sau telefon dar sunt fan instrumente de scris#p

Fara indoiala ca scris-ul a fost una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii. Este ceva banal in ziua de azi dar nu a fost asa intotdeauna.

Preocuparea oamenilor pentru insemnari reiese clar inca de cand erau in pesteri. Toate desenele lor rupestre, runele vikinge, tablitele sumeriene s.a.m.d, demonstreaza in directia asta.

Dar in trecut scrisul era un lux, era pentru nobili si clasa conducatoare. Cu vreo cateva sute de ani in urma, cineva ca mine de exemplu, din clasa mijlocie, nu prea avea acces la asa ceva. Treaba mea ar fi fost sa lucrez pamantul si sa stau in banca mea, nu sa ma apuc de mazgalit pe foaie.

Scrisul este insa o mare realizare. Pentru ca este (inca) modul in care se transmit informatiile din generatie, in generatie. Daca in trecut erau oratori, povestitorul satului, bunica, cei mai in varsta in general, transmiteau informatiile pe cale orala, odata cu aparitia scrisului, s-a schimbat asta. Practic, putem citi la acest moment carti scrise cu o suta de ani in urma. Fie ca vorbim de fictiune, fie ca vorbim de stiinta, informatiile ne sunt accesibile prin scris.

Pentru mine insa, instrumentele de scris, nu sunt doar simple unelte, sunt mai mult decat atat. Am o pasiune pentru creioane de exemplu, una aproape bolnavicioasa. Asa cum cumpara femeile incaltaminte pe care nu o poarta, cam asa fac si eu cu creioanele. Nu prea ma pot abtine sa nu le cumpar, am o pasiune aproape compulsiva.

Da’ care-i diferenta dintre creioane?

E o intrebare interesanta. Difera multe de la materialul din care sunt facute – pot fi facute din lemn dar pot fi si mecanice, pot fi si din cauciuc etc. Si tipul de lemn din care sunt facute poate sa difere si la fel si calitatea minei.

Materialul clasic pentru minele de creion este grafitul – care este o forma de carbon. Dar si aici difera calitatea, unele minele sunt foarte slabe.

Difera si forma, unele creioane sunt rotunde, dar avem si creioane hexagonale sau triunghiulare s.a.m.d.

Asa cum ziceam, am o pasiune pentru creioane. Imi place sa am creioane de culori diferite, de forme diferite s.a.m.d. Uite-le pe cele de mai jos, niste creioane standard, cu radiera si tot ce trebuie. Sunt niste creioane clasic, de duritate 2 HB. Pentru scris doar merge. Dar pentru sketching iti mai trebuie si altceva.

Pentru cei nostalgici, avem si un creion cu care poti juca la doua capete cum se spune, pentru ca este jumatate rosu, jumatate albastru. Le-am folosit cand eram copil, erau interesante. Din cate stiu, se folosesc mai mult in desenul tehnic sau le folosesc mesterii – tamplarii etc.

Dar sunt fan si daca nu stiu, faci insemnari, te pot ajuta, sunt la indemana.

Imi plac si creioanele mecanice, au avantaje si dezavantaje. Unul dintre avantaje este de exemplu faptul ca un creion este extrem de durabil, pentru ca schimbi doar mina. De asemenea, este mult mai usor de ascutit – pentru ca ascuti doar mina. Am si astfel de creioane, cu mine diferite. Imi plac si cele cu mine subtiri si cele cu mine normale, de creion „normal”.


Cand vorbim de instrumente de scris… logic, gama lor e mult mai mare. Vorbim si de stilouri si de markere, linere si tot ce vrei tu. Nu m-ar mira ca in curand sa apara si ceva stilouri cu laser, ca sa te ajute sa gravezi.

Ca de exemplu exista creioane 3D, care sunt ca niste pistoale cu silicon si cu care poti face diferite forme chiar si reparatii desi sunt concepute in scop artistic.

Toate creioanele de mai sus si muuulte, multe alte instrumente de scris (dar nu numai) le gasesti pe gutuie.ro, pe care ii poti gasi si la adresa de mail de aici office@gutuie.ro sau pe facebook.


sursa imagini: pixabay.com si gutuie.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *