animatie Shajar Al-Durr

Shajar Al-Durr | personalitati istorice

Ce ai zis ma, Shajar Al-Durr? Huh? cine-i asta? Nu-i un nume dacic, cred ca asta este evident. Dar povestea nici nu este una autohtona. Este insa despre regina/ sultana Egiptului.

Lumea stie de Cleopatra, normal, a intrat in istorie. Dar nu e singura femeie cu cojones din lume, femeie care a reusit sa conduca, sa faca strategii etc. O sa discutam de exemplu si despre Roxelana, iarasi, figura foarte importanta in istorie.

Cine a fost Shajar Al-Durr?

A trait pe la 1249 in Egipt. A pornit de jos de tot. S-a nascut in sclavie dar ulterior a devenit concubina lu’ domn sultan al Egiptului. Inteleg ca ulterior a devenit sotie.

Eh, la un moment dat, Egiptul era cu morcovul in… De ce? Pentru ca domn’ patronu a lu’ Franta, Louis IX s-a hotarat ca nu-i de acord cu independenta Egiptului. Si ca atare, ca sa-si exprime punctul de vedere la fata locului si-a luat armata si a plecat spre zona respectiva.

Alarmati, oamenii de stat au venit sa ceara poruncile sultanului care era ranit. Ce nu stiau ei, era ca domn’ sultan nu mai era ranit, era decedat.

Deci, ca sa rezumam, ne aflam in fata unui razboi – inamicul e pe drum spre noi – sultanul e mort (asta inseamna criza politica)… ce naibii e de facut? Shajar Al-Durr a stiut ce e de facut. Si fara sa le spuna de sultan, a dat poruncile si a luat masurile necesare astfel incat Louis (ceva obisnuit pentru francezi) a luat-o pe coaja si s-a intors in paguba in Frantia lui.


Pentru povestea intreaga, vezi filmuletul de aici, animat, foarte dragut si interesant.


sursa imagine: screenshot youtube TED-ed.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *